Connect with us

Știri

Marea Neagră a devenit roșie. Cum se explică fenomenul ciudat petrecut pe litoral

Published

on

Sursa: observatornews.ro

Apa Mării Negre are, de câteva zile, o nuanță brun-roșiatică în anumite zone, cauzată de dezvoltarea abundentă a unor microalge, favorizată de condițiile de mediu. Nu este vorba despre o poluare chimică.

După ce a analizat microscopic probe de apă din Portul Tomis din Constanța, biologul Adrian Bîlbă, a declarat că este vorba despre o microalgă brună, un dinoflagelat din genul Lingulodinium, rezistentă la schimbările de mediu, în special la variațiile de salinitate. În anumite condiții, aceasta poate secreta o biotoxină, periculoasă doar dacă se acumulează în corpul moluștelor filtratoare, cum ar fi midiile în acest caz, scrie agerpres.ro.

Advertisement

“S-au alertat pescarii, curioşii, televiziunile, de prezenţa unui val de apă brun-roşcată la Marea Neagră, în Portul Tomis în special, acolo unde am recoltat o anumită cantitate, am centrifugat-o, în urma centrifugării a rezultat un sediment (…), a rezultat o structură de formaţiuni ce populează această apă, nişte alge brune care au fost identificate de biologii de la INCDM (…). Nu este o poluare cu vreun chimical sau vreun sediment de orice fel, ci sunt nişte alge brune. Unii se îngrijorează pentru că din specia lor există variante şi situaţii în care devin toxice, adică produc o biotoxină. Ele sunt potenţial dintr-o subspecie toxică care şi ea la rândul ei este potenţial toxigenă, iar substanţele, toxinele acumulate nu au ele în sine un risc pentru om în diluţia marină. Deci putem înota, putem atinge, ne putem juca cu apa mării fără probleme”, a scris biologul pe propria pagină de socializare.

Sursa: ziuadeconstanta.ro

Sursa: ziuadeconstanta.ro

Totodată, acesta recomandă evitarea recoltării scoicilor din zonele cu concentrații ridicate de alge brune.

“Dacă scoicile care filtrează această algă, şi filtrează câţiva litri pe zi, ajung să încorporeze o cantitate mai mare de toxine, atunci aceste scoici pot deveni toxigene pentru noi. Pentru asta există un institut special la Bucureşti, de igienă şi sănătate publică veterinară, care urmăreşte acest risc, aceste potenţial situaţii de toxigene. Cum spuneam este o algă brună, dintr-o specie potenţial toxică, la rândul ei nu întotdeauna toxică ci în anumite condiţii, iar toxina trebuie să se acumuleze în corpul bivalvelor. Aşa că se menţine restricţia generală de a nu recolta scoici din port, acolo unde există o concentraţie mare a acestor alge. Şi, în general, în port sunt concentraţii de tot ce înseamnă poluanţi chimici sau biologici. În consecinţă, după părerea mea este o situaţie neriscantă, interesantă din punct de vedere biologic şi, bineînţeles, că mai departe specialiştii vor urmări şi vor putea identifica dacă este cazul luării vreunei măsuri”, a mai adăugat Adrian Bîlbă.

 

Advertisement

Știri

O Universitate din Irlanda oferă diplome de influencer. În ce constă programul de studii

Published

on

Profesia de influencer este relativ recentă, dar atrage mulți tineri din Generația Z, născuți între mijlocul anilor ’90 și începutul anilor 2010. În acest context, o universitate din Irlanda a început să ofere diplome pentru influenceri.

„Mulţi oameni cred că este uşor să fii influencer, că nu trebuie decât să postezi videoclipuri de 60 de secunde pe TikTok. Este însă mult mai mult decât atât”, a spus Marta Hughes Bravo, care este studentă la noul program din Irlanda, denumit „Creare de conţinut şi reţele sociale”, și care poate fi urmat la Universitatea Tehnologică de Sud-Est (SETU) din Carlow, aflată la 80 de kilometri de Dublin, scrie playtech.ro.

Advertisement

Irene McCormick, directoarea programului și fostă producătoare TV, a declarat că, deși profesia de influencer este recentă, aceasta atrage mulți tineri din Generația Z, care pot să se dezvolte prin intermediul acestui program.

Inițial, a fost organizată o tabără de vară cu doar 30 de locuri, dar după ce Irene McCormick a observat că peste 350 de tineri doresc să se înscrie, a decis să transforme inițiativa într-un curs de patru ani, la finalul căruia participanții primesc o diplomă de influencer.

Conform presei internaționale, programul oferă cursuri de creație video, producție de podcasturi, analize de date, artă narativă, antreprenoriat și psihologie. Studenții învață cum să utilizeze corect camerele video și aparatele de fotografiat, precum și microfoanele. În plus, programul include și stagii de practică.

Advertisement

„Aproximativ 70% dintre marketerii de astăzi consideră că influencerii reprezintă viitorul marketingului. Sunt folosiţi şi de guverne pentru a-şi trimite mesajele. Postările influencerilor pe reţelele sociale pot fi uneori frivole, însă activitatea în sine nu este aşa, este o treabă foarte serioasă”, a mai spus Irene McCormick, potrivit aceleiași surse.

Programul îi învaţă pe cei care aspiră să devină influenceri cum să îşi transforme prezenţa şi conţinutul pe platforme precum Instagram, TikTok şi YouTube într-o sursă de venit.

 

Advertisement

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Unul dintre cele mai consumate alimente, din ce în ce mai scump: prețul a crescut cu peste 13% la raft

Published

on

Cea mai consumată carne, cea de pui, a atins niveluri record ale prețurilor în ultimele 6 luni. Prețul crește semnificativ de la fermă până la raft.

La poarta fermei, prețurile au crescut cu peste 7%, iar în magazine, la raft, cu peste 13%. Cererea este atât de ridicată încât unii producători afirmă că pot să-și crească prețurile.

Advertisement

În plus, aceștia se confruntă cu costuri în creștere din cauza scumpirii furajelor. În perioada următoare, în apropierea sărbătorilor de iarnă, carnea de pui ar putea suferi o majorare suplimentară a prețului, estimată de unii producători la aproape 10%.

În medie, un român consumă anual 28 de kilograme de carne de pui. Studiile arată că cele mai solicitate sunt pulpele și aripioarele.

Din punct de vedere al modelului alimentar este clar că preferinţa consumatorului român este orientată către carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasăre, pe locul trei cea de bovină şi pe locul patru oaia. Dacă ne uităm pe datele statistice la câtă carne s-a produs anul trecut în România pe specii, vom constata că 51% din toată carnea este cea de pasăre. În mod normal trebuia să fie porcul, dar la porc după cum ştim sunt acele probleme legate de Pesta Porcină Africană” a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, potrivit observatornews.ro.

Advertisement

În ceea ce privește consumul mediu de carne de pasăre, s-a observat o creștere ușoară, de la 27,5 kilograme pe locuitor în 2022 la 28,2 kilograme în anul precedent.

“În urmă cu doi ani am avut un consum de 27,5 kilograme pe cap de locuitor, iar anul trecut 28,2 kilograme, o creştere cam cu o jumătate de kilogram în 2023 faţă de 2022. Consumul mediu european de carne de pasăre, echivalent carcasă, pe toate statele membre este în jur de 25 de kilograme/locuitor şi cu ţintă de 27 – 28 kilograme. Deci România este acolo. Din cauza faptului că nu am avut carne de porc la un preţ mai accesibil, oamenii, o parte dintre ei, s-au îndreptat spre pui”, a mai adăugat Van.

Se estimează o creștere mai modestă a producției de 0,9% de la un an la altul pentru 2025, din cauza concurenței prețurilor din partea altor tipuri de carne și a unei cereri globale mai stabile.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Medicamentele care te pot lăsa fără permis de conducere. Lista actualizată a substanțelor care dau rezultat pozitiv la testul antidrog

Published

on

Sursa: pressalert.ro

Ministerul Sănătății a revizuit lista medicamentelor care pot afecta abilitatea de a conduce vehicule. Substanțele conținute în aceste medicamente pot produce rezultate pozitive la testele antidrog, DrugTest, efectuate în trafic de către polițiștii rutieri, iar șoferii riscă să rămână fără permis de conducere.

Medicamentele care conțin substanțe psihotrope (psihoactive) acționează asupra psihicului și pot afecta mintea, emoțiile și comportamentul unei persoane dacă sunt utilizate pe termen lung fără recomandarea unui medic specialist. Aceste medicamente pot induce dependență dacă nu sunt administrate conform unui plan medical adecvat și pot influența rezultatele testelor antidrog efectuate de polițiști în trafic.

Advertisement

Medicamentele sau suplimentele alimentare interzise pentru conducătorii auto au un triunghi cu laturi roșii pe ambalaj, în care se află un semn de exclamație negru. Acest simbol este înconjurat de un pătrat alb.

Lista de medicamente care conțin substanțe psihoactive actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial: Dolnada (combinații OXICODONUM +NALOXONUM);  Spravato; Fentanil; Lunaldin; Pecfent; Tabfyl; Calypsol; Ketamină; Lisdexamfetamină; Lefisyo; Metadon; Metadonă; Methasan; Misyo; Sintalgon; Concerta; Morfină; Sevredol; Vendal Retard; Dropizol; Oxicodonă; Oxidolor; Mialgin; Remifentanil Kabi; Sofentil; Dolten; Alprazolam; Frontin; Praxolez; Xanax; Bromazepam; Sixmo; Suboxone; Zubsolv; Frisium; Rivotril; Codeină fosfat; Brufen Plus; Paradoren; Ultracod; Extraveral; DHC Continus; Diazepam; Fenobarbital; Luminal; Victan; Anxiar; Temelor; Medazepam; Buccolam; Midazolam; Nitrazepam; Edluar; Stilnox; Zadobra; Zolpidem; Zolsana; Clorhidrat de Tramadol; Mabron; Mabron Retard; Tramacalm; Tramadol; Tramag; Tramal Retard; Skudexa; Doreta; Tramadol/Paratemamol; Zeldiar; Gerodom; Imovane; Sonlax.

Medicamentele care conțin substanțe psihoactive ce pot provoca dependență sunt, în special, cele din clasa benzodiazepinelor, utilizate pentru tratarea unor afecțiuni precum crizele epileptice, fobiile, anumite situații de stres, anxietatea, depresia și atacurile de panică, precum și dependența de alcool. Acestea, împreună cu toate celelalte medicamente din lista menționată, pot da rezultate pozitive la testul antidrog dacă sunt consumate înainte sau în timpul condusului.

Advertisement

Guvernul a actualizat în ședința din luna iulie ordonanța de urgență referitoare la siguranța rutieră. Dacă rezultatele testelor antidrog efectuate în laboratoarele de medicină legală nu sunt disponibile în termen de maximum 72 de ore, șoferii care au avut permisele suspendate le vor primi înapoi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate