Legea fumatului va fi modificată, la solicitarea Grupului Parlamentar PSD din Parlament. Inițiată din anul 2002, această lege cât și altele din România nu conțin o prevedere de interzicere a consumului în rândul minorilor. Pornind de la Legea 61/1991, ce sancționează consumul de alcool de către minori, ideea introducerii unui nou alineat pentru interzicerea consumului de tutun în rândul celor sub 18 ani, “în locuri publice”, a pornit de la un document elaborat de Agenția Națională Antidrog, realizat sub formă de studiu, care arată cifre îngrijorătoare în rândul numărului de minori ce consumă tutun, alcool și droguri.
Proiectul legislativ este în ultimă dezbatere la Comisia pentru Învăţământului a Senatului, fiind Camera decizională. Dacă trece de Plenul Senatului, proiectul de lege va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori.
„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţional consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii.
CUM ARATĂ NOUĂ FORMĂ A LEGII
“Art. I – Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 3 după alineatul (1³) se introduce un nou alineat, alin. (1³) cu următorul cuprins:
(1³) Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice.”
Astfel, minorii vor fi sancționați cu amendă contravențională de la 100 la 500 lei.
Totodată, proiectul legislativ definește locurile publice ca fiind: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora.
După primele dezbateri, Consiliul Economic și Social al Parlamentului, a transmis un punct de vedere privind un aviz favorabil din partea patronatelor și sindicatelor și un aviz nefavorabil din partea ONG-urilor. Cei din urmă au motivat faptul că minorii sunt împinși spre consum în zonele private, masurile propuse descurajând consumul doar în zonele publice. Un alt aviz, de această dată favorabil, vine din partea membrilor Consiliului Legislativ, condus de președintele Florin Iordache, ce susțin modificarea și completarea legii.
Dar minorii sub 14 ani cum vor fi sancționați? Această perspectivă se pare că a fost omisă de inițiatori, cauza nefiind minorul de fumează, ci locul de unde sunt cumpărate țigările.
Pericolele viciilor la minori sunt diverse si pot avea un impact negativ asupra dezvoltării acestora. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta minorii este consumul excesiv de alcool sau droguri. Acest lucru poate duce la dependenta si poate avea consecințe grave asupra sanătații fizice si mentale a tinerilor.
Consumul de alcool sau droguri poate duce la tulburări de comportament, cum ar fi izbucniri de furie, agresivitate sau chiar acte de violenta. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra relațiilor sociale ale tinerilor si poate duce la izolare si depresie.
In plus, consumul de alcool sau droguri poate afecta performanta școlară a tinerilor si le poate împiedică sa își atingă potențialul maxim. Acest lucru poate avea consecințe grave asupra viitorului lor si poate limita opțiunile pe care le au atunci cand vine vorba de cariera si viața profesionala.
Pericolele din pachetele de țigări sunt numeroase. Fumatul este cunoscut ca fiind una dintre cele mai periculoase obiceiuri pentru sănătatea umana, iar fumul din țigări este plin de substanțe toxice care pot cauza probleme de sănătate grave, cum ar fi cancerul si bolile cardiovasculare.
De asemenea, consumul de alcool sau droguri poate duce la probleme de sănătate cum ar fi boli de ficat, probleme cardiovasculare sau chiar cancer. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra calității vieții tinerilor si poate duce la o scurtare semnificativa a duratei de viața.