Connect with us

Actualitate

Ioana Ichim a demarat proeictul „Restart Bibliotecă”: O schimbare majoră în Călărași

Published

on

ioana ichim

Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din Călărași își pregătește un nou început sub conducerea Ioanei Ichim, recent numită manageră a acestei prestigioase instituții cultural-educative. Ioana Ichim a preluat frâiele bibliotecii cu un entuziasm contagios și cu o viziune ambițioasă asupra viitorului acestei instituții.

Noul capitol în istoria Bibliotecii Județene Al. Odobescu începe cu un scop clar: să revitalizeze interesul pentru lectură și să devină o resursă educativă vitală pentru Călărași. Într-o conferință recent desfășurată la sediul PSD Călărași, Ioana Ichim a prezentat planurile sale ambițioase pentru instituție.

„Proiectul Bibliotecii Alexandru Odobescu a pornit pe această premisă, eu fiind cadru didactic și având proprii copii, și observând ceea ce se întâmplă cu copiii în sistemul de învățământ. Din cauza rezultatelor slabe ale Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat, am gândit că ar trebui să venim cumva în ajutorul profesorilor de limba română, în mod deosebit, pentru că elevii noștri nu prea mai citesc. Citesc obligați de către părinți sau își iau pur și simplu rezumatele a ceea ce ei trebuie să învețe – le iau de pe internet și se opresc acolo. Vrem să-i stimulăm prin acest proiect Restart Bibliotecă și să-i atragem la bibliotecă. Nu să vină doar să viziteze, cum se mai întâmplă. Biblioteca nu este un muzeu, la bibliotecă se vor face proiecte, se va studia, copiii vor face temele acolo. Vor veni să împrumute cărți, pentru că vom promova tot ce înseamnă lectură suplimentară. Aici vom avea nevoie de ajutorul profesorilor de limba română și ne dorim o colaborare strânsă cu aceștia. Proiectul Restart Biblioteca vrem să-i stimuleze pe copii. Vom propune, ca exemplu, niște titluri pe care ei trebuie să le citească într-un anumit interval de timp, iar în momentul expirării timpului ei vor fi evaluați. Vom avea ca membri ai juriului profesori de limba română și se va face o dezbatere în acest sens. Ăsta este numai un exemplu,” a declarat Ioana Ichim.

Cu sprijinul președintelui CJ Călărași, Vasile Iliuță, și al formațiunii politice din care face parte, Ioana Ichim intenționează să aducă o nouă suflare instituției, punând accentul pe educare și stimularea lecturii în rândul tinerilor. Planurile sale includ organizarea de proiecte educaționale, colaborarea strânsă cu profesorii de limba română și crearea unui mediu prielnic pentru învățare și dezvoltare intelectuală.

Este de așteptat ca Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din Călărași să devină un centru cultural dinamic și un partener valoros în procesul educațional local sub conducerea noii sale manageri, Ioana Ichim. Aceasta este hotărâtă să transforme biblioteca într-un loc vibrant, unde lectura și cunoașterea devin experiențe captivante pentru toți locuitorii orașului.

Actualitate

Sprijin financiar în valoare de 83,11 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Published

on

https://www.lumeasatului.ro/

Sprijin financiar în valoare de 83,11 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suma totală autorizată la plată este în valoare de 83.111.259,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile O.U.G nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității  crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după cum urmează:

  1. Sesiunea II pentru un număr de 3.867 beneficiari și valoarea de 20.738.747,76 lei (cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă)
  2. Tranșă suplimentară sesiunea I + II pentru un număr de 16.246 beneficiari și valoarea de 62.372.511,82 lei (cuantum suplimentar de 37 euro/cap vacă adultă).

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 3/2023.

Sumele primite prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe Secțiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar.

Director executiv,

Florin STOIA

Continue Reading

Actualitate

Traficanții de droguri din Călărași luați pe sus de mascați. Anchetatorii au descins în mai multe locuințe

Published

on

În urma perchezițiilor efectuate, în cinci cauze penale privind traficul de droguri de risc și de mare risc, la data de 26 septembrie a.c., de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Călărași, au fost descoperite și ridicate 1,85 de kilograme de rezină de canabis, 250 de grame de canabis, 30 de comprimate MDMA, 8 cântare de precizie, 16 grindere, 32 de telefoane mobile, un aparat de vidat, un pistol airsoft, 7.450 de lei, 275 de euro și 310 USD. 

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a 9 persoane bănuite, iar față de o alta a fost luată măsură controlului judiciar.

Reamintim că, în prima cauză instrumentată, mai multe persoane, din municipiul Călărași, sunt bănuite că ar fi comercializat, în mod repetat, consumatorilor din oraș, canabis, pe care l-ar fi achiziționat din municipiul București.

În cea de-a două cauză, s-a stabilit că, pe parcursul anului 2023, mai multe persoane ar fi comercializat droguri de mare risc, către consumatori din municipiul Călărași și localitățile învecinate.

În cel de-al treilea dosar, cercetările efectuate au relevat că mai multe persoane din municipiul Călărași ar fi comercializat, în mod repetat, consumatorilor din municipiile București și Călărași, canabis (drog de risc) pe care l-ar fi achiziționat din municipiul București.

În cea de-a patra cauză instrumentată, s-a reținut că, pe parcursul anului 2023, două persoane ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de mare risc (cocaină) către consumatori din municipiul București.

În cel de-al cincilea dosar, cercetările vizează o persoană care ar fi comercializat droguri de risc (canabis) unor consumatori din localitatea Năvodari.

Audierile s-au desfășurat la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Continue Reading

Actualitate

Intrare liberă la Zoo și târg de adopții pentru câini, în acest weekend

Published

on

Călărășenii vor beneficia de trei zile de intrare liberă la Zoo (22-24 septembrie), iar sâmbătă, tot la Zoo Călărași, se va organiza și un târg de adopții pentru câini fără stăpân cu ocazia Zilelor Municipiului.

Complexul de Agrement Zoo Călărași anunță intrare liberă în acest weekend, de vineri până duminică, unde vizitatorii pot vedea 84 de specii de animale și alte 21 de specii de pești, potrivit unei fișe de evidență a grădinii. 

În aceeași perioadă, Serviciul Public Pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași organizează sâmbătă (23 septembrie), începând cu ora 9:00, un târg de adopții al câinilor fără stăpân. Animalele sunt microcipate, vaccinate antirabic, sunt deparazitate intern și extern, și sunt sterilizate.

Continue Reading

Cele mai vizualizate