Connect with us

Actualitate

Ioana Ichim a demarat proeictul “Restart Bibliotecă”: O schimbare majoră în Călărași

Published

on

ioana ichim

Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din Călărași își pregătește un nou început sub conducerea Ioanei Ichim, recent numită manageră a acestei prestigioase instituții cultural-educative. Ioana Ichim a preluat frâiele bibliotecii cu un entuziasm contagios și cu o viziune ambițioasă asupra viitorului acestei instituții.

Noul capitol în istoria Bibliotecii Județene Al. Odobescu începe cu un scop clar: să revitalizeze interesul pentru lectură și să devină o resursă educativă vitală pentru Călărași. Într-o conferință recent desfășurată la sediul PSD Călărași, Ioana Ichim a prezentat planurile sale ambițioase pentru instituție.

“Proiectul Bibliotecii Alexandru Odobescu a pornit pe această premisă, eu fiind cadru didactic și având proprii copii, și observând ceea ce se întâmplă cu copiii în sistemul de învățământ. Din cauza rezultatelor slabe ale Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat, am gândit că ar trebui să venim cumva în ajutorul profesorilor de limba română, în mod deosebit, pentru că elevii noștri nu prea mai citesc. Citesc obligați de către părinți sau își iau pur și simplu rezumatele a ceea ce ei trebuie să învețe – le iau de pe internet și se opresc acolo. Vrem să-i stimulăm prin acest proiect Restart Bibliotecă și să-i atragem la bibliotecă. Nu să vină doar să viziteze, cum se mai întâmplă. Biblioteca nu este un muzeu, la bibliotecă se vor face proiecte, se va studia, copiii vor face temele acolo. Vor veni să împrumute cărți, pentru că vom promova tot ce înseamnă lectură suplimentară. Aici vom avea nevoie de ajutorul profesorilor de limba română și ne dorim o colaborare strânsă cu aceștia. Proiectul Restart Biblioteca vrem să-i stimuleze pe copii. Vom propune, ca exemplu, niște titluri pe care ei trebuie să le citească într-un anumit interval de timp, iar în momentul expirării timpului ei vor fi evaluați. Vom avea ca membri ai juriului profesori de limba română și se va face o dezbatere în acest sens. Ăsta este numai un exemplu,” a declarat Ioana Ichim.

Cu sprijinul președintelui CJ Călărași, Vasile Iliuță, și al formațiunii politice din care face parte, Ioana Ichim intenționează să aducă o nouă suflare instituției, punând accentul pe educare și stimularea lecturii în rândul tinerilor. Planurile sale includ organizarea de proiecte educaționale, colaborarea strânsă cu profesorii de limba română și crearea unui mediu prielnic pentru învățare și dezvoltare intelectuală.

Este de așteptat ca Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din Călărași să devină un centru cultural dinamic și un partener valoros în procesul educațional local sub conducerea noii sale manageri, Ioana Ichim. Aceasta este hotărâtă să transforme biblioteca într-un loc vibrant, unde lectura și cunoașterea devin experiențe captivante pentru toți locuitorii orașului.

Advertisement

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Advertisement

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

Advertisement

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

  • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
  • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
  • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Advertisement

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate