Doamna senator, cum se vede din Parlamentul României această criză de sănătate generată de pandemia de COVID-19?
Este o criză extrem de gravă, dar nu vorbim doar de o criză de sănătate, ci și de una socială și de una economică. Ne așteaptă, din păcate, vremuri extrem de dificile și, din câte observăm cu toții, PNL nu conștientizează acest lucru. Dimpotrivă, singura lor preocupare, așa cum a fost încă de la începutul acestei epidemii, o constituie alegerile locale și cele parlamentare.
Românii suferă, societatea suferă, economia suferă, dar pe liderii PNL îi interesează cum să organizeze cât mai repede alegerile care le-ar conserva ce se mai poate din procentajul electoral.
Este o dovadă de lașitate a celor de la PNL, un comportament care denotă abandonul românilor și punerea pe plan secund a sănătății acestora.
De ce credeți că cei de la PNL nu au luat la timp măsurile care trebuiau luate pentru a preveni această criză?
Cred că euforia preluării puterii în octombrie 2019 i-a împiedicat să vadă criza care se apropia. Peste această euforie s-a suprapus și obsesia liberalilor de a organiza cât mai curând alegeri anticipate.
În noiembrie, când au fost emise primele alerte privind noul coronavirus, liberalii încă nu se treziseră din euforie. La fel, în ianuarie 2020, când OMS a emis alertă privind iminența unei crize sanitare, îndemând guvernele lumii să facă stocuri de materiale medicale, Orban făcea joc de glezne politic, gândind, împreună cu Klaus Iohannis, strategii pentru dizolvarea Parlamentului. Haideți să ne amintim cu președintele României, care a avut de la începutul crizei la cârma țării guvernul lui, ne spunea că noul coronavirus provoacă o simplă răceală, aceasta în februarie. Cine să ia măsuri? Cine să facă stocuri de materiale sanitare? Cine să pregătească triajul în spitale? Cine să închidă granițele?
Până la urmă le-au închis…
Le-au închis, dar foarte târziu și abia după ce sute de mii de cetățeni din Diaspora intraseră în țară. O parte dintre aceștia, așa cum s-a și demonstrat ulterior, erau deja infectați cu noul coronavirus și și-au îmbolnăvit rudele aflate în țară.
Desigur, cetățenii români trebuie primiți în orice condiții în țara lor. Totuși, era necesară o testare pe scară largă a tuturor celor care intrau în țară sau, măcar, o izolare instituționalizată a acestora.
Așa cum am văzut cu toții, măsurile de autoizolare sau de carantină la domiciliu nu au fost respectate într-un număr larg de cazuri.
Măsurile au fost luate prea târziu și fără forță.
Există vreo soluție pentru a repara toate aceste greșeli ale guvernului?
Din fericire, guvernul nu are majoritate în Parlament, acolo unde PSD a coalizat forțele politice și inițiază legi pentru a repara ce se mai poate repara în această situație.
Vorbim aici de inițiative legislative ce privesc protecția angajaților afectați de criza economică, protecția firmelor și ajutorul tuturor antreprenorilor care suferă acum din cauza izolării, protecția pădurilor în fața tăietorilor ilegali de lemne, protecția agricultorilor afectați de secetă și multe alte legi pe care PSD le promovează în Parlament.
PSD a rămas și va rămâne lângă toți românii, la fel ca întotdeauna.
În ceea ce privește agricultorii – cum pot fi protejați agricultorii călărășeni afectați de această secetă cumplită?
Cea mai eficientă măsură este ca guvernul să declare stare de calamitate. Aceasta ar permite luarea unor măsuri rapide de ajutor a agricultorilor afectați de secetă.
Până acum guvernul Orban a refuzat adoptarea măsurilor propuse de PSD pentru agricultură. Nu s-a plătit subvenția pentru motorină, nu s-au umplut cu apă canalele de irigații.
Vom iniția în Parlament măsuri concrete pentru a ajuta pe agricultori. Guvernul Orban pare mai preocupat de protejarea intereselor marilor corporații, decât de ajutorul agriculturii românești, a celor care trudesc un an întreg pentru a pune pâine pe masă tuturor românilor.
Vom avea alegeri anul acesta?
Vom decide în Parlament data alegerilor, conform legii promovate de PSD cu ajutorul forțelor politice care au înțeles că data alegerilor locale nu poate fi stabilită de un guvern a cărui singur interes de când a ajuns la guvernare este să se desfășoare alegeri anticipate.
Nu poți stabili, ca guvern, prin ordonanță de urgență, data alegerilor locale, mai ales în timpul stării de urgență.
Trebuie mai întâi să ieșim din această criză, trebuie să vedem cum repornim economia, cum salvăm cât mai multe locuri de muncă, abia apoi putem să decidem când organizăm alegeri.
Guvernul Orban propunea organizarea alegerilor online…
Guvernul Orban nu este în stare să facă un website să funcționeze, darămite să organizeze online alegerile de anul acesta.
Atât timp cât guvernul s-a făcut de râs cu lansarea platformei imminvest.ro, crezând că incompetența celor care au construit platforma se poate acoperi cu scuze de tipul ”ne-au atacat hackerii printr-un atac cibernetic sofisticat”, nu mai au voie să pretindă că vor face să funcționeze ceva în mediul online.
Un mesaj de final pentru cititori?
Să aibă încredere că o vom scoate la capăt. Deja epidemia din România este pe un trend care ne dă speranțe că ne aflăm foarte aproape de vârf. Rămâne să salvăm economia și să salvăm locurile de muncă.
Mesajul meu pentru călărășeni este următorul: PSD va repara în Parlament ce se poate repara din tot ceea ce a stricat guvernul PNL în aceste luni. Interesul nostru este să protejăm locurile de muncă ale românilor, să protejăm interesul companiilor românești și să evităm o criză alimentară, socială și economică de proporții.
Nu vă pierdeți speranța!