Connect with us

Breaking News

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași efectuează verificări și aplică amenzi în valoare de 65.000 de lei

Published

on

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Călărași efectuează noi verificări și aplică sancțiuni în urma controlului efectuat în perioada 12 – 16.07.2021. Dintr-un total de 52 de angajatori verificați de inspectorii de muncă din cadrul compartimentului de relații de muncă și compartimentului securitate și sănătate în muncă, 25 au fost sancționați cu amenzi în valoare de 65.000 de lei, iar pentru remedierea deficiențelor s-au aplicat 85 de măsuri cu termene precise de rezolvare, conform unui comunicat de presă emis de ITM Călărași.

În acest sens, obiectivele acțiunilor de control au fost verificarea respectării normelor pentru protecția împotriva virusului COVID-19 de către angajatori și angajați, identificarea și combaterea muncii nedeclarate, respectarea prevederilor legale în privința relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă, cât și eliminarea neconformităților constatate și dispunerea de măsuri.

Printre cele mai serioase deficiențe depistate în urma controalelor se numără negarantarea salariului minim brut pe țară, neachitarea drepturilor salariale la zi, nerespectarea prevederii repausului săptămânal, neevidențierea orelor de muncă prestate și lipsa repartiției programului de lucru în contracte.

ITM va continua verificările modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru a preveni expunerea lucrătorilor la riscul de infectare cu COVID-19

 

COMUNICAT DE PRESĂ

In sãptãmâna 12 – 16.07.2021, ITM Cãlãraşi a efectuat controale in urmatoarele domenii de activitate: panificaţie, fabricarea de echipamente electrice şi electronice, confecţii textile, reabilitare drumuri, zootehnie, activităţi poştale şi de curierat, construcţii, recuperare materiale reciclabile, agricultură, comerţ, alte domenii de activitate.

Acţiunile de control au avut în vedere următoarele obiective:

– verificarea respectării de către angajatori şi angajaţi a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cu COVID 19;

–  identificarea şi combaterea muncii nedeclarate;

– respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă;

–  eliminarea neconformităţilor constatate şi dispunerea de măsuri.

În urma controalelor efectuate, au fost depistate următoarele deficienţe:

– neîncheierea în formă scrisă CIM;

– nerespectare prevederii repausului săptămânal;

– negarantarea în plată salariului minim brut pe ţară;

– neevidenţierea orelor prestate;

– lipsa repartiţiei programului de lucru în contracte;

– neachitarea drepturilor salariale la zi;

– lipsa programării CO/2021;

– lipsa dovezilor de comunicare a adeverinţelor de vechime;

– netransmiterea în termen a datelor CIM în REVISAL

–  completarea eronată în REVISAL;

–  Regulamentul Intern incomplet;

– salariații care aveau decizie să acorde primul ajutor, nu erau instruiţi de către o persoană competentă;

– elemente din trusa de prim ajutor erau expirate sau lipseau din kitt;

– nu s-au adus la cunsțiinţa lucrătorilor instructiunile proprii de SSM, pentru protecția riscului biologic virusul SARS COV 2;

– unitatea nu a completat lista interna de acordare a EIP cu echipamentul de protecţie specific evitării răspândirii noului coronavirus SARS CoV-2, desi echipamentul de protectie exista si era utilizat de  către salariaţi;

– unitatea nu a revizuit evaluarea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor.

– nu s-au luat măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică – “operatori și personal deservire instalații de ridicat”;

– Unitatea nu deține manuşă metalică utilizată la activitatea de croit;

– Unitatea nu a întocmit instructiuni proprii de SSM pentru protecția impotriva raspandirii  virusului SARS COV 2.

Rezultatul controalelor:

inspectorii de muncã din cadrul compartimentului relaţii de muncã –  au verificat 30 de angajatori, 6 au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 45000 de lei, din care 40000 de lei pentru muncă nedeclarată. Au fost dispuse 43 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

inspectorii de muncã din cadrul compartimentului securitate şi sãnãtate in muncã – au efectuat 22 de controale, 19 angajatori au fost sancţionaţi, şi s-au aplicat amenzi în valoare de 20000 de lei. Pentru remedierea deficientelor s-au aplicat 42 de mãsuri cu termene precise de rezolvare.

În vederea prevenirii expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus, ITM continuă verificare modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă.

Inspector Şef,

STAN IONEL

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Breaking News

Casă cuprinsă de flăcări în Modelu. Un bărbat a suferit arsuri

Published

on

Momente de panică, în această seară, în comuna Modelu, satul Tonea din județul Călărași, provocate de un incendiu puternic, produs la o locuință. Pompierii călărășeni au fost alertați să intervină, la fața locului deplasându-se mai multe autospeciale cu apă  și spumă dar și echipaje SMURD pentru preluarea victimelor. 

Pompierii au reușit să salveze viața unui bărbat care se afla în locuință. Medicii îi acordă îngrijiri medicale pentru arsurile suferite pe corp, acesta fiind preluat și transportat de SMURD  la Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Călărași

Focul a fost localizat la nivelul unei camere din imobil, transmite ISU Călărași.

 

Continue Reading

Breaking News

Polițiștii călărășeni depistează în trafic șoferi drogați și băuți

Published

on

Zilnic, polițiștii rutieri desfășoară acțiuni menite să contribuie la consolidarea gradului de siguranță a participanților la trafic. 

La data de 07 august a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Călărași au depistat pe strada Variantă Nord, din municipiul Călărași, județul Călărași, un bărbat, de 33 de ani, din comuna Grădiștea, județul Călărași, în timp ce conducea autovehiculul sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

În urma testării cu aparatul etilotest acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,08 mg/l alcool în aerul expirat.

Întrucât manifesta un comportament agitat a fost testat cu aparatul Drager Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la THC și BAR.

Bărbatul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

De asemenea, la data de 08 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au oprit pentru control pe strada Locomotivei, din municipiul Călărași, județul Călărași,un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 25 de ani, din municipiul Călărași, județul Călărași.

Întrucât acesta manifesta un comportament agitat, a fost testat cu aparatul Drager Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la Cocaină.

Tânărul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Continue Reading

Breaking News

Accident rutier în Lehliu Gară, 6 persoane implicate. Trafic restricționat

Published

on

Accident rutier, 6 persoane implicate, dintre care o victimă neîncarcerată, petrecut în urmă cu puțin timp în Lehliu Gară, județul Călărași, anunță ISU Călărași.

 

 

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro