Connect with us

Știri

Iată ce se întâmplă cu sacii galbeni pe care REBU îi colectează de la călărășeni

Published

on

Campania de responsabilizare organizată de REBU S.A. și denumită “SACUL GALBEN”, are rezultate pozitive pentru Călărași. Campania de informare urmărește are ca scop principal informarea și responsabilizarea publicului care benefiază de seriviile societății de salubritate.

Ce inseamnă colectarea selectivă? – Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reiclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.

Spre exemplu. în Buzău campania demarată de RER  are rezultate foarte bune. Deci, cetățenii au conștientizat importanța selectării deșeurilor. Am vrut să vă arătăm și vouă ce se intâmplă cu acei saci galbeni pe care REBU S.A îi pune la dispoziția tuturor călărășenilor pentru colectarea plasticului și a cartonului. În această dimineață ne-am deplasat la sediul central din Călărași, pe str. Variantă Nord și am realizat un scurt material video în care se pot observa zeci de metri cubi de saci galbeni care sunt adunați de pe străzile din Călărași și procesați. Materialele ce au fost selectate sunt mai apoi presate. Utilajul, presa de mare capacitate pe care societatea REBU o deține la Călărași poate compacta zeci de metri cubi de materiale reciclabile. Interesul operatorului de salubritate este unul mare, interesul principal fiind acela de educare a populației care încă nu a înțeles nevoia de a selecta materialele reciclabile.

Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Haideti sa vedem ce este procesul de reciclare si cum se desfasoara acesta, care sunt tipurile de materiale si deseuri reciclabile si nu in ultimul rand care este importanta reciclarii deseurilor.

Advertisement

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a planetei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr-o continua crestere chiar si in zilele noastre.

Periodic, REBU a informat cetățenii municipiului Călărași prin diferite medii cu materiale informative distribuite în zonele de interes: flyere, informări on-line pe rețelele sociale, în presa scrisă, radio și campanii de conștientizare ce au vizat informarea elevilor din școli generale, licee și alte instituții de stat.

La o simplă analiză a activității desfășurate de operatorul de salubritate privind modul pe care îl abordează pentru a informa populația, responsabilizarea cetățenilor se îndreaptă către o direcție pozitivă. Numărul mare de saci galbeni confirmă cele apuse de noi în rândurile de mai sus. Dacă până acum vedeam în faţa caselor pubelele  pentru deşeuri menajere scoase pentru a fi colectate de către serviciul de salubrizare menajeră, mai nou cetăţenii scot şi sacul galben.

Cetățenii din Călărași se pare că au devenit  conştiincioşi şi scot sacul conform programului, dar alţii, însă, nu au reuşit să fie mobilizaţi  de acţiunile RER. Aşa se face că dintr-un cartier de colectare selectivă, aproximativ 60% dintre locuitori scot sacul galben conform orarului stabilit. Mai există şi locuitori care, fie nu respectă programul din motive mai mult  sau mai puţin obiective, fie nu scot deloc sacul, ca urmare a neimplicării.

REBU CONTINUĂ SĂ VINĂ ÎN PRIJINUL CETĂȚENILOR. IATĂ CUM!

Nu sunt excluse nici cazurile când, salariații de la RER găsesc în teren saci galbeni care conțin orice altceva, dar nu deșeurile colectate selectiv. Iarbă, pământ, haine, resturi de mâncare etc, doar câteva dintre cele mai frecvente lucruri găsite în sacii galbeni care conțin altceva în loc de plastic și carton. Cum intervine REBU în acest caz? Simplu! Societatatea de salubritate ar fi trebuit, în mod normal, să refuze ridicarea sacilog galbeni necorespunzători, preferă să ridice deocamdată sacii galbeni clasificați ca fiind necorespunzători și să îi proceseze. În alte județe, RER lipește stikere pe care scrieCONȚINUT NECORESPUNZĂTOR”. Această situație nu va dura mult, datorită faptului că oamenii au început să se conformeze.

Advertisement

Ceea ce a debutat timid acum 2 ani, această campanie de colectare selectivă şi responsabilizare socială „sacul galben” continuă cu determinare şi motivaţie până în momentul în care obiectivul campaniei va fi atins şi fiecare cetăţean îşi va însuşi în conduita sa şi colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generează, – a precizat Răzvan Sauciuc

“Campania noastră de informare a noastrăva continua până la acoperirea în totalitate a municipiului Călărași, până când cetăţenii vor înţelege importanţa şi impactul pe termen lung al colectării selective pentru mediul înconjurător. Mai sunt cetățeni care nu doresc să se civilizeze. Doar de ei depinde cum se umple sacul galben, atât de uşor de folosit. Aruncarea oricărui alt conţinut în  sacul galben decât deşeurile reciclabile, nu este justificată decât de un dezinteres faţă de normele de protecţie a mediului şi de creşterea gradului de civilizaţie a oraşului în care trăim” concluzionează directorul zonal REBU S.A  Călărași, Razvan Sauciuc

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Accident în Roseți cauzat de un șofer neatent. Patru mașini au fost avariate

Published

on

Un accident rutier teribil a avut loc vineri, 19 aprilie, în comuna Roșeți din județul Călărași. În jurul orei 19:30, două autoturisme au intrat în coliziune, implicând și alte două vehicule staționate. Din fericire, nu se afla nicio persoană în mașinile oprite în fața unei locuințe.

Patru persoane au fost implicate în accident, iar un copil de cinci ani a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian” de către Serviciul de Ambulanță.

Din păcate, un alt copil în vârstă de trei ani a suferit un atac de panică. La locul incidentului au intervenit echipaje ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Călărași, inclusiv o autospecială pentru transport personal și victime multiple.

Polițiștii au demarat o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță este convins că PSD Călărași va fi marele câștigător la alegerile locale de pe 9 iunie

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a vorbit într-o conferință de presă de ieri, 18 aprile 2024, despre victoriile pe care partidul le-ar putea avea la alegerile locale de pe 9 iunie din acest an. Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător, menționând că PSD are șanse să câștige primăria în toate localitățile. Acesta a mai vorbit și despre șansele colegului Marius Dulce, actualul primar al municipiului Călărași, dar și despre contracandidații lor. 

Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător în puterea politică pe care PSD Călărași o are la alegeri de anul acesta, menționând că partidul că are șanse în toate localitățile. Și despre municipiu spune același lucru –  actualul primar Marius Dulce ar putea câștiga detașat încă un mandat de patru ani.  

„Eu zic că avem șanse în toate localitățile. Noi vom câștiga, ne batem să câștigăm toate administrațiile unde nu avem primar. Nu va fi simplu, este destul de complicat. Sunt primari cu ștate vechi”, a spus președintele. „Îl felicit pe toți cei care s-au înscris în cursa, dar există o regulă. Cu cât candidează mai multe persoane, cu atât primarului în funcție îi cresc șansele de a câștiga pentru că voturile nemulțumiților se vor împărți. Marius Dulce este deja primar”, a mai adăugat acesta.

În cursa electorală pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași s-au mai înscris Dragoș Coman (AUR), Alin Drăgulin (PNL) și Amelia Giurcan (USR). Vasile Iliuță nici nu își imaginează posibilitatea ca unul dintre cei trei să iasă învingători pe 9 iunie, așa că vorbește despre lupta pentru locul doi, scrie Canal Sud

“Până ieri, pe locul doi ieșea Coman, dar, după discursul acestuia, PNL și AUR se bat. Mi s-a părut un discurs nehotărât, un discurs care nu este de luptător. Trebuie să ne dăm seama că am intrat într-o cursa electorală. În discursul său putea să menționeze problemele din municipiu”, a mai spus Vasile Iliuță în conferința de presă. 

Argumentul pe care îl prezintă are legătură cu faptul că este primul eveniment electoral din Călărași unde participă pentru poziții de conducere persoane din București, potrivit acestuia.

Vasile Iliuţă este audiat astăzi la sediul DNA Constanţa în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile mai multor instituţii din Călăraşi. Procurorii au precizat acesta nu are nicio calitate în dosar şi că cercetările se fac in rem. Urmărirea penală in rem (cu privire la faptă, nu împotriva persoanei) se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Citește mai multe despre caz aici și despre răspunsul președintelui.

Continue Reading

Cele mai vizualizate