Connect with us

Știri

Iată ce se întâmplă cu sacii galbeni pe care REBU îi colectează de la călărășeni

Published

on

Campania de responsabilizare organizată de REBU S.A. și denumită “SACUL GALBEN”, are rezultate pozitive pentru Călărași. Campania de informare urmărește are ca scop principal informarea și responsabilizarea publicului care benefiază de seriviile societății de salubritate.

Ce inseamnă colectarea selectivă? – Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reiclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.

Spre exemplu. în Buzău campania demarată de RER  are rezultate foarte bune. Deci, cetățenii au conștientizat importanța selectării deșeurilor. Am vrut să vă arătăm și vouă ce se intâmplă cu acei saci galbeni pe care REBU S.A îi pune la dispoziția tuturor călărășenilor pentru colectarea plasticului și a cartonului. În această dimineață ne-am deplasat la sediul central din Călărași, pe str. Variantă Nord și am realizat un scurt material video în care se pot observa zeci de metri cubi de saci galbeni care sunt adunați de pe străzile din Călărași și procesați. Materialele ce au fost selectate sunt mai apoi presate. Utilajul, presa de mare capacitate pe care societatea REBU o deține la Călărași poate compacta zeci de metri cubi de materiale reciclabile. Interesul operatorului de salubritate este unul mare, interesul principal fiind acela de educare a populației care încă nu a înțeles nevoia de a selecta materialele reciclabile.

Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Haideti sa vedem ce este procesul de reciclare si cum se desfasoara acesta, care sunt tipurile de materiale si deseuri reciclabile si nu in ultimul rand care este importanta reciclarii deseurilor.

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a planetei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr-o continua crestere chiar si in zilele noastre.

Periodic, REBU a informat cetățenii municipiului Călărași prin diferite medii cu materiale informative distribuite în zonele de interes: flyere, informări on-line pe rețelele sociale, în presa scrisă, radio și campanii de conștientizare ce au vizat informarea elevilor din școli generale, licee și alte instituții de stat.

La o simplă analiză a activității desfășurate de operatorul de salubritate privind modul pe care îl abordează pentru a informa populația, responsabilizarea cetățenilor se îndreaptă către o direcție pozitivă. Numărul mare de saci galbeni confirmă cele apuse de noi în rândurile de mai sus. Dacă până acum vedeam în faţa caselor pubelele  pentru deşeuri menajere scoase pentru a fi colectate de către serviciul de salubrizare menajeră, mai nou cetăţenii scot şi sacul galben.

Cetățenii din Călărași se pare că au devenit  conştiincioşi şi scot sacul conform programului, dar alţii, însă, nu au reuşit să fie mobilizaţi  de acţiunile RER. Aşa se face că dintr-un cartier de colectare selectivă, aproximativ 60% dintre locuitori scot sacul galben conform orarului stabilit. Mai există şi locuitori care, fie nu respectă programul din motive mai mult  sau mai puţin obiective, fie nu scot deloc sacul, ca urmare a neimplicării.

REBU CONTINUĂ SĂ VINĂ ÎN PRIJINUL CETĂȚENILOR. IATĂ CUM!

Nu sunt excluse nici cazurile când, salariații de la RER găsesc în teren saci galbeni care conțin orice altceva, dar nu deșeurile colectate selectiv. Iarbă, pământ, haine, resturi de mâncare etc, doar câteva dintre cele mai frecvente lucruri găsite în sacii galbeni care conțin altceva în loc de plastic și carton. Cum intervine REBU în acest caz? Simplu! Societatatea de salubritate ar fi trebuit, în mod normal, să refuze ridicarea sacilog galbeni necorespunzători, preferă să ridice deocamdată sacii galbeni clasificați ca fiind necorespunzători și să îi proceseze. În alte județe, RER lipește stikere pe care scrieCONȚINUT NECORESPUNZĂTOR”. Această situație nu va dura mult, datorită faptului că oamenii au început să se conformeze.

Ceea ce a debutat timid acum 2 ani, această campanie de colectare selectivă şi responsabilizare socială „sacul galben” continuă cu determinare şi motivaţie până în momentul în care obiectivul campaniei va fi atins şi fiecare cetăţean îşi va însuşi în conduita sa şi colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generează, – a precizat Răzvan Sauciuc

“Campania noastră de informare a noastrăva continua până la acoperirea în totalitate a municipiului Călărași, până când cetăţenii vor înţelege importanţa şi impactul pe termen lung al colectării selective pentru mediul înconjurător. Mai sunt cetățeni care nu doresc să se civilizeze. Doar de ei depinde cum se umple sacul galben, atât de uşor de folosit. Aruncarea oricărui alt conţinut în  sacul galben decât deşeurile reciclabile, nu este justificată decât de un dezinteres faţă de normele de protecţie a mediului şi de creşterea gradului de civilizaţie a oraşului în care trăim” concluzionează directorul zonal REBU S.A  Călărași, Razvan Sauciuc

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Legea achiziţiilor s-ar putea schimba. Pragul pentru achizitiile directe ar putea fi dublat

Published

on

De asemenea, au mai precizat sursele citate, Curtea de Conturi nu va fi eliminată din mecanismul de control al achizițiilor publice. Precizările vin după ce, luna trecută, 137 de parlamentari de la PNL, PSD și UDMR au înregistrat la Senat o inițiativă prin care propun majorarea pragului pentru achizițiile de lucrări publice fără licitație de peste zece ori, de la 450.000 de lei la cinci milioane de lei.

De asemenea, inițiatorii proiectului propun și majorarea plafonului pentru achiziția de bunuri și servicii fără licitație de la 130.000 de lei la 500.000 de lei. Nu în ultimul rând, autorii inițiativei propun și eliminarea Curții de Conturi din mecanismul de control a achizițiilor publice.

Ce prevede legea achizițiilor publice 

Practic, inițiatorii propun modificarea alin. (5) al articolului 7 din legea 98 / 2016 privind achizițiile publice:

„Autoritatea contractată are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 5.000.000 lei.”

În prezent, legea în vigoare prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 450.200 lei.

Inițiativa a fost depusă la Senat pe 14 aprilie și a intrat deja pe circuitul de avizare 

Printre semnatarii proiectului se numără Ioan Cupșa (deputat PNL), Daniel Florea (deputat PSD), Bende Sandor (deputat UDMR) și Laura Vicol (deputat PSD).

În expunerea de motive a inițiativei, semnatarii susțin că „modificările propuse au drept scop facilitarea accesării fondurilor europene prin reglementarea sectorului achiziţiilor publice în acord cu exigenţele legislaţiei unionale”.

„Totodată, modificările sunt impuse şi de declanşarea procedurii privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunerile din prezenta iniţiativă legislativă având drept scop crearea unui cadru favorabil pentru realizarea investiţiilor şi reformelor avute în vedere de Comisia Europeană prin acest instrument de finanţare.”

Cei de la USR acuză însă partidele din coaliție că „vor să legalizeze licitațiile cu dedicație pentru firmele lor de casă”.

Continue Reading

Știri

Piste pentru biciclete în comuna Frăsinet

Published

on

Primăria Frăsinet din județul Călărași a solicitat Consiliului Județean Călărași transmiterea unor terenuri aflate în administrarea publică pentru demararea unui proiect pentru realizarea unor piste pentru biciclete.

Primăria Comunei Frăsinet, prin adresa nr. 647 din 16.05.2022, înregistrată la Consiliul Judeţean Călăraşi sub nr. 7458 din aceeaşi dată, solicită transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, situate de o parte şi de alta a drumului judeţean DJ 303 cu nr. cadastral: 22475, cu o lungime totală pe sens de 3,90 km şi o lăţime de 1 m, în administrarea Consiliului Local al Comunei Frăsinet, pentru înfiinţarea unor piste de biciclete.

Potrivit proiectului de Hotărâre dezbătut în ședința ordinară a CJ Călărași din 25 mai, Consiliului Local al Comunei Frăsinet a primit în administrare mai multe terenuri aflate în domeniul public al Județului Călărași, situate de o parte şi de alta a drumului judeţean DJ 303, pe o perioadă de 15 ani de zile, cu o lungime totală pe sens de 3,90 km şi o lăţime de 1 metru, pentru înfiinţarea unor piste de biciclete.

 

Continue Reading

Știri

Copiii de la grădinița „Țara Copilăriei” în vizită la sala de box a CSM Călărași

Published

on

Preşcolarii din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit “Țara Copilăriei” – Călărași au vizitat sala de box din cadrul Clubul Sportiv Municipal Călărași.

“Joi, 26 mai, am avut plăcerea de a face un antrenament în sala de box a CSM Călărași, alături de copiii de la G.P.P. “Țara Copilăriei”, grupa mijlocie “Furnicuțele”, care ne-au vizitat însoțiți de doamnele educatoare, Diana Lavinia Ivanciu si Talianu Adina. A fost o experiență foarte frumoasa, iar micuții noștri oaspeți au avut parte de primul antrenament de box din viața lor, boxul fiind un sport care creste încrederea in forțele proprii, dar si o școală a formarii caracterelor puternice. Ne-am jucat, am lovit la sac și am încercat sa învățăm “primii pași în box”. Suntem siguri că printre acești copii se afla si campionii de mâine, cei care vor face cinste orașului nostru si de care sa fim cu toții mândri.” – scrie Valentin Anghel, antrenor al CSM Călărași

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.