Connect with us

Breaking News

GSP: MANAGERUL SPITALULUI DIN OLTENIȚA A CONSULTAT UN COPIL DE 12 ANI LA CLINICA PUBLICĂ ȘI I-A TĂIAT CHITANȚA PENTRU CABINETUL SĂU PRIVAT!

Published

on

  • De aici începe – de la momentul în care doi părinți, oameni obișnuiți, decid să nu accepte anormalul.
  • Băiatul lor, Mădălin Ș., 12 ani, ajunge în cabinetul de la Spitalul Orășenesc Oltenința cu o conjunctivită severă.
  • E consultat de Simona Smochină, medic oftalmolog și managerul spitalului.
  • ”La ieșire, pe hol, asistenta ne-a adus o chitanță și ne-a zis să plătim 100 de lei”, povestește Cristina, mama puștiului.
  • Când se uită mai atent, ei văd că banii merg la cabinetul privat al managerului Smochină.
  • Simona Smochină e întrebată de ziar, față în față, dacă i-a luat bani copilului de 12 ani.
  • Ea răspunde: ”Da, dar părinții mint. Au fost la cabinetul privat!”.

„Am fost umilită toată viața din cauza culorii pielii, că sunt rromă, și nu vreau să treacă copiii mei prin nicio umilință!”, spune Cristina, de profesie învățătoare în Oltenița.

La discuția cu jurnaliștii, Cristina își are alături soțul, pe Alex, dar și pe Medeea, fata de 8 ani, și pe Mădălin, puștiul de 12 ani.

Dr. Simona Smochină, la începutul lui 2018, la Spitalul Municipal Oltenița – vizită Sorina Pintea, Ministrul Sănătății // Captură foto – Ediția.ro

Copiii sunt un pic nedumeriți.

”I-am luat cu mine, le-am zis că o să vorbim cu ziariștii ca să știe că mama lor nu trăiește cu capul plecat și să învețe ce trebuie să facă și ce nu!”Cristina, învățătoare

***

Pe fondul deciziei CCR, care cere președintelui Iohannis să o demită pe Laura Koveși, s-au aprins din nou spiritele.

Se naște un val de nemulțumire publică.

Se vorbește mult în aceste zile despre lupta anticorupție.

Iar oamenii se întreabă ce e de făcut, ce e drept și, mai ales, indiferent de convingerile lor politice, ce stă în puterea lor ca viața să le fie mai bună?

Părinții lui Mădălin, copilul care ajunge la medic cu ochii umflați, au propriul răspuns și vor să-l audă și copiii lor.

***

-Spuneți-ne ce s-a întâmplat, vă rugăm?
-În urmă cu două săptămâni, într-o seară, ochii copilului nostru mai mare, Mădălin, au început să se umfle foarte tare. El a avut de mic probleme la ochi, dar de data aceasta era altceva. O conjunctivită foarte urâtă. A doua zi de dimineață, Mădălin abia dacă mai putea deschide ochii.

-V-ați speriat?
-Da. Nici nu știam ce să fac mai întâi! Sunt învățătoare și aveam în acea zi inspecție! M-am dus la școală pentru că nu puteam amâna și cum am terminat am mers cu Mădălin și soțul la Spitalul Orășenesc. Am mers direct la cabinetul de oftalmologie.

-La ce medic?
-La medicul oftalmolog Simona Smochină. I-am spus că nu avem trimitere de la medicul de familie pentru că am venit de urgență și dacă este nevoie aducem hârtia a doua zi. După ce l-a consultat pe băiat, asistenta ne-a spus să așteptăm pe hol. După un timp a ieșit asistenta care ne-a dat rețeta, o chitanță și ne-a cerut 100 de lei pentru consultație. La fel a pățit și femeia care a intrat după mine.

Chitanța primită de mama lui Mădălin: pe ea apare numele copilului, care plătește, în spital, 100 de lei către Cabinetul Medical Individual al Simonei Smochină (stânga sus), aflat la altă adresă

Chitanța primită de mama lui Mădălin: pe ea apare numele copilului, care plătește, în spital, 100 de lei către Cabinetul Medical Individual al Simonei Smochină (stânga sus), aflat la altă adresă

-Și ați plătit suma cerută?
-Da. În timp ce ieșeam din spital mă tot gândeam de ce ne-a cerut atâția bani? O sută de lei? De obicei, am plătit zece sau douăzeci de lei!

-Vă referiți la coplată?
-Da. Atât e coplata. În niciun caz o sută de lei!

-Și ce ați făcut în continuare?
-Soțul îmi zice într-o doară să mă uit pe chitanță. ”Ar fi culmea să fie pe cabinetul particular!”. Mă uit pe chitanță și surpriză: ”Chiar a scris chitanța pe cabinetul particular!”. M-am enervat pe loc.

-Ce nume e pe chitanță?
-Chiar numele copilului! Publicați chitanța, vă rog! Însă lăsați doar numele de botez și inițiala numelui de familie, că e un oraș mic. Cât tupeu să aibă acest medic! A doua zi am decis să scriu Gazetei. Aceasta-i povestea lui Mădălin!

Ziarul a mers la fața locului.

TEMPLUL DIN ALTĂ LUME

Spitalul Municipal (stânga, în fundal) și policlinica (stânga, în prim-plan), cu un detaliu al intrării roase de timp (dreapta)

Spitalul orășenesc Oltenița e compus din două clădiri: policlinica, care pe exterior arată ca una părăsită, o ruină, oricând la concurență cu templele antice, înghițite de vegetație și redescoperite în jungla din Indochina.

Spitalul este văruit mai proaspăt.

Cabinetul de oftalmologie se află în junglă, la etajul doi.

La 11:30, în fața cabinetului așteaptă zece pacienți.

Majoritatea sunt oameni în vârstă.

Unii au fost consultați și așteaptă pe culoar să primească rețeta.

În timp ce managerul Simona Smochină consultă bolnavii, asistenta iese pe hol, din când în când, și strigă numele unui pacient.

Scena se repetă identic. Îi dă bătrânului rețeta și îi comunică data la care să se prezinte la cabinetul particular al medicului Smochină pentru ”analiza de câmp vizual” cu 150 de lei la el.

Bătrânul e fericit că ”rețeta e gratis”, deși tocmai a plătit consultația, care ar trebui să fie tot gratuită!

Vorba vine gratuită, pentru că nimic nu e degeaba.

Totul a fost deja achitat din taxe și impozite.

”TREBUIE SĂ PLĂTIM 150 DE LEI DATA VIITOARE”

Majoritatea pacienților Simonei Smochină sunt oameni în vârstă

Majoritatea pacienților Simonei Smochină sunt oameni în vârstă

Ziariștii vorbesc cu trei dintre pacienții programați pe 16 iunie ”pentru câmp vizual”, toți în vârstă, 70-75 de ani, cu diagnosticul de glaucom.

Îi întrebi dacă acum au plătit vreo taxă, neagă, dar spun că ”Trebuie să plătim 150 de lei data viitoare”.

Adică vor plăti consultația de acum la cabinetul privat al Simonei Smochină.

”Să știți că doamna doctor ne-a dat rețete gratuite”, adaugă ei.

Intrăm în cabinetul doctorului manager.

NU I-AM DAT CHITANȚA AICI, CI LA MINE, ÎN CABINETUL PRIVAT!

Discuție cu Simona Smochină, în cabinetul său de la spitalul de stat.

Managerul se precipită, amenință cu tribunalul, spune că mama lui Mădălin, băiatul de 12 ani, minte.

“Da, trimit pacienți la mine la cabinet, dar asta pentru că nu avem aparatură în spital, iar eu am cumpărat-o pe a mea din banii mei!” Simona Smochină, manager Spitalul Orășenesc Oltenița

-Bună ziua, doamnă manager. De la Gazeta Sporturilor vă deranjăm.
-Gazeta Sporturilor? Ce treabă are Gazeta Sporturilor cu mine?

-Am primit o chitanță de la mama unui pacient de 12 ani care susține că l-ați facturat pe cabinetul personal pentru o consultație avută la Spitalul Municipal Oltenița.
Vreau și eu să văd așa ceva, pentru că nu cred.
(se uită la chitanță)
-Uitați, chitanță de 100 de lei pe numele lui Mădălin Ș, iar în stânga apare CMI Simona Smochină, adică cabinetul dumneavoastră.
-Nu este adevărat. E fals! Aveți, față în față, declarația cuiva cu declarația mea. Eu vă spun clar, acel pacient a venit la mine în cabinet, nu aici, la spital.

-Ambii părinți spun că au fost aici, la spitalul public, într-o zi de joi, înainte de prânz.

-Treaba lor.

– Și pe chitanța primită pe cabinetul dumnevoastră este trecută data de 10 mai, adică într-o joi, iar dumneavoastră consultați acolo în general în weekend!
– Este timpul meu liber! De ce vă legați de timpul meu liber?

-Doamnă doctor, în afară de acest pacient, dumneavoastră trimiteți oameni de la cabinetul din spital la cel privat.
-Și ce dacă?! E vreo problemă în asta?! Îi trimit pentru a beneficia de servicii pe care nu le pot avea aici, în spital.

-Doamnă doctor, cât am fost noi la ușa cabinetului din spital, două doamne și un domn, după ce au fost consultați de dumnevoastră, au fost trimiși la cabinetul privat pentru a-și face examen de câmp vizual… Cei trei pacienți aveau același diagnostic: glaucom.
Repet, nu intrați în viața mea privată! Știți câți bani am băgat în cabinetul privat? Toată aparatura am luat-o pe banii mei! Nu înțeleg care e problema! Spitalul nu beneficiază de aparatura pe care o am eu în cabinetul privat.

Materialul integral poate fi citit pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan – www.tolo.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Incendiu de proporții la un centru de dezmembrări din Călărași

Published

on

Un incendiu devastator a izbucnit astăzi la ora 15:00 pe Varianta Nord din Călărași, la un centru de dezmembrări auto. Peste 12 autoturisme au fost distruse complet.

La fața locului, pompierii din cadrul ISU Călărași au intervenit cu mai multe autospeciale pentru a stinge flăcările. Echipajele de intervenție au reușit să localizeze incendiul și se află în plină acțiune pentru lichidarea acestuia.

Continue Reading

Breaking News

Utilaje agricole și sisteme GPS furate. Polițiștii descind în peste 40 de locații

Published

on

Astăzi, polițiștii din Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, sub supravegherea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Lehliu-Gară, desfășoară 41 de percheziții în diverse județe, printre care Tulcea, Constanța, Brăila, Vaslui, Iași, Neamț, Brașov, Satu Mare, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți și Prahova, vizând indivizi suspectați de comiterea de furturi calificate din societăți comerciale.

Conform cercetărilor efectuate, mai mulți indivizi ar fi săvârșit multiple infracțiuni de furt calificat din societăți comerciale agricole în intervalul 2021-prezent, în care ar fi furat echipamente GPS și utilaje agricole. Procurorii vor pune în aplicare 6 mandate de aducere, iar persoanele respective vor fi aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași pentru interogatorii.

Operațiunea a beneficiat de suportul specializat al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română și a implicat polițiști din diverse unități, precum Serviciul de Investigații Criminale, Poliția Orașului Fundulea, Poliția Orașului Lehliu Gară, Poliția Municipiului Călărași, Poliția Municipiului Oltenița, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic, și Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

De asemenea, au fost implicați polițiști din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Vaslui, Iași, Neamț, Brașov, Satu Mare, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți și Prahova, împreună cu luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

Continue Reading

Breaking News

IPJ Călărași va prelua fostul sediu al SRI Călărași

Published

on

Inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a dezvăluit în cadrul conferinței de presă desfășurate marți, 19 septembrie, importante informații cu privire la bilanțul activităților polițienești desfășurate în ultimele 8 luni ale anului. Pe lângă acestea, au fost discutate și alte subiecte de interes pentru călărășeni.

Una dintre vestea notabile aduse în discuție a fost preluarea fostei clădiri a SRI Călărași de către Inspectoratul Județean de Poliție Călărași printr-un protocol, programată să se realizeze la sfârșitul lunii septembrie. Conducerea IPJ Călărași consideră că această preluare va rezolva problema spațiilor și birourilor aglomerate din instituție, estimând că procedura va dura aproximativ o lună sau o lună și jumătate.

De asemenea, un alt aspect semnificativ este mutarea efectivă a aparatului județean din IPJ Călărași în clădirea actualului sediu al SRI Călărași. Despre acest lucru, șeful Poliției din Călărași nu a oferit detalii exact pentru că nu au fost încă stabilite.

Acest pas va permite reorganizarea și relocarea personalului, având în vedere că SRI Călărași a redus semnificativ structura lor de personal prin reorganizarea teritorială.

Prin această mutare, IPJ Călărași se așteaptă să rezolve problemele de spațiu și să eficientizeze activitatea, împărțindu-și structura de personal între cele două clădiri. De asemenea, se ia în considerare organizarea astfel încât structurile care dețin comanda să rămână în locația actuală pentru a asigura o funcționare optimă a instituției.

Continue Reading

Cele mai vizualizate