Connect with us

Știri

Gradul de îndatorare al Municipiului Călărași a ajuns la 13,7%. Marius Dulce: Aceste împrumuturi s-au făcut pentru a ajuta proiectele europene

Published

on

Primarul Marius Dulce a explicat recent într-o conferință de presă faptul că gradul de îndatorare al orașului Călărași a ajuns la 13,7%. Acest procent reprezintă vârful de îndatorare care va fi atins în anul 2024, după care se va reduce din nou. Edilul a subliniat faptul că aceste împrumuturi au fost necesare pentru implementarea proiectelor europene, care aduc beneficii semnificative comunității.

Cu toate acestea, primarul a evidențiat că implementarea proiectelor europene necesită și unele lucrări complementare care nu au fost luate în considerare inițial. Astfel, aceste cheltuieli suplimentare trebuie suportate din împrumuturi, deoarece bugetul orașului nu poate acoperi costurile. De asemenea, Marius Dulce a menționat că, odată ce mecanismul de rambursare va începe să funcționeze, va fi nevoie să se atragă și mai mulți bani europeni prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Gradul de îndatorare a ajuns undeva la 13,7%. Procentul acesta va fi în anul 2024 vârful de îndatorare, pentru că după aceea iarăși va scădea. Vreau să vă spun că aceste împrumuturi s-au făcut pentru a ajuta proiectele europene, dar să nu uităm ca pentru ca aceste proiecte să fie funcționale, avem nevoie de o serie de lucrări complementare de care n-a ținut nimeni seamă, iar asta înseamnă tot cheltuială. Cheltuiala trebuie susținută tot din împrumuturi, pentru că bugetul propriu nu ajută și în felul acesta, când acest mecanism de rambursare se va produce, după aceea o să avem nevoie pe aceste proiecte pe PNRR, pentru că trebuie să le mișcăm și pe astea foarte repede. Deja am început să facem documentațiile și trebuie să mișcăm lucrurile de așa natură, pentru că avem nevoie să atragem toți banii aceștia europeni la Călărași.” spune Marius Dulce.

Pe lângă gradul de îndatorare al orașului, lucrările sunt în grafic și nu sunt extraordinar de grele. Printre acestea, edilul a evidențiat proiectul străzii București ca fiind o lucrare importantă, dar nu extrem de dificilă.

Advertisement

“Din punctul meu de vedere, strada București nu este o lucrare extraordinar de grea. Până la bulevardul Cuza Vodă avem refacerea trotuarelor și o frezare de 6+4 în care o să asfaltăm și o să recondiționăm ceea ce avem de făcut și ce defecte găsim acolo. După aceea, pe tronsonul de la Cuza Vodă până la Frână o să fie o zonă de decopertare. Acolo au făcut anumite expertize și sunt anumite tasări. Există o zonă de decopertare, noi intervenim pe zona aceasta pe trotuar, pentru că o să ducem o canalizație tot de fibră optică pe carosabil. Nu e o lucrare extraordinar de grea. Trotuarele nu se refac, pentru că le-au făcut acum 2 ani și sunt în garanție.” a mai precizat edilul din Călărași, Marius Dulce.