Connect with us

Știri

Grădiștea: Peste 25 de investiții în localitatea primarului Vasile Matei

Published

on

Comuna Grădiștea, din județul Călărași, va beneficia în următorii doi ani de peste 25 de investiții finanțate din diferite surse. Printre acestea se numără modernizarea sistemului de iluminat public, reabilitarea și dotarea căminului cultural, construirea unui teren de minifotbal și a unei săli de sport școlare, extinderea rețelei de canalizare și a gospodăriei de apă, înființarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale și a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice, creșterea gradului de eficiență energetică și înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar.

Primarul Vasile Matei dorește să ofere condiții bune elevilor și preșcolarilor din comună, iar în acest sens se vor realiza investiții pentru modernizarea infrastructurii școlare. De asemenea, în satul Grădiștea se va construi o pistă de biciclete extinsă, se va moderniza sistemul de apă în satul Cunești și Bogata, iar rețeaua de canalizare din Grădiștea va fi modernizată și dotată cu o stație de epurare.

Anul 2023 se pare că va fi plin de investiții în comuna primarului social-democrat Vasile Matei. Pista de biciclete din comună va fi extinsă în acest an. În satul Cunești și Bogata urmează ca sistemul de apă să fie modernizat prin achiziționarea de pompe de captare a apei și tratarea acesteia în cel de-al doilea sat al comunei Grădiștea, în Rasa.

Tot în Grădiștea autoritățile vor să relizeze o modernizare a rețelei de canalizare din Grădiștea și să înființeze o stație de epurare pentru tratarea apei. După ce a fost finalizat, Căminul Cultural din Grădiștea, un proiect cu o valoare considerabilă va fi dotat în acest an cu ultimele echipamente necesare.

Primăria Grădiștea inteționează să realizeze un teren de minifotbal cu gazon artificial, dotat cu vestiare și iluminat LED în satul Grădiștea. Vasile Matei a estimat că, din bugetul anului 2023, Primăria Grădiștea va putea contrui chiar și un adapost pentru câini și animale fără stăpân.

GAZE NATURALE ÎN COMUNA GRĂDIȘTEA

Prin intermediul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, comuna Grădiștea a primit o finanțare de 13.505926 lei pentru extinderea rețelei de canalizare și înființarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale în satul Grădiștea. Primarul Vasile Matei se declară mulțumit de faptul că proiectele de dezvoltare sunt implementate cu succes în comuna sa, datorită echipei de profesioniști cu care lucrează.

Advertisement
“S-a aprobat bugetul pe 2023, dar nu este suficient. În fiecare an, discuția este că niciodată nu este suficient, dar e bine. Sunt unele finanțări de funcționare unde sunt bani suficienți, cum ar fi plata persoanelor cu handicap, sumă care ne va ajunge tot anul, cu școlile, cu partea de finanțare care este o sursă separată, e bine – se asigură și cheltuielile materiale la școli. Avem și masa caldă, acum urmează să ținem licitația după aprobarea bugetului. Singura problemă la buget ar fi sumele defalcate pentru echilibrare care au fost diminuate cu aproximativ 25% față de 2022. Acum nu știu, se va completa pe parcurs, vom vedea. Noi sperăm să ajungă la suma de acum un an. Noi bugetul l-am echilibrat, avem cheltuieli de funcționare, salarii, le avem asigurate. Sunt unele obiective pe care ni le-am propus și sperăm să le finalizăm.” spune Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea într-un interviu acordat pentru canalsud.ro
“După 2 ani de mandat, proiectele pe care le-am găsit începute s-au finalizat anul trecut. Acum urmează să punem partea noastră, cofinanțarea. Avem o parte, dar de exemplu la proiectul de canalizare e o sumă pe care nu putem să o suportăm din bugetul local. Să vedem cum facem cu constructorul… vom face o eșalonare. Nu știm, să vedem. Anul 2022 l-am încheiat bine. Nu avem altă datorie, doar asta care a fost lăsată. Am avut și un excedent pe care l-am împărțit tot pe finalizarea celorlalte proiecte cu sume mai mici. Am început bine anul acesta, sperăm și noi la rectificări de buget când vor fi. Deocamdată, avem asigurate cheltuielile curente și investițiile în parte, ce a fost mai urgent.” precizează edilul Vasile Matei.

Știri

Polițiștii l-au identificat pe fugarul de noaptea trecută. Șoferul nu avea permis și s-a ales cu dosar penal

Published

on

Update: Fugarul din incidentul de vineri noaptea în municipiul Călărași a fost prins de oamenii legii.

Conform investigațiilor, conducătorul autoturismului urmărit este un bărbat de 33 de ani, fără permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

A fost întocmit dosar penal împotriva sa, iar ulterior a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

Vă reamintim că, noaptea trecută, în timpul urmării, o autospecială de poliție a avariat un autoturism care circula regulamentar pe banda a doua a sensului de mers 5 Călărași – Orizont.

Știrea inițială 

Advertisement

Un nou accident de circulație a avut loc vineri noapte în municipiul Călărași, zona Parcul Florilor, pe strada București. Totul s-a întâmplat în timp ce două autospeciale de poliție se aflau în urmărirea unui șofer care ar fi evitat un filtru de poliție.

Două echipaje de poliție au pornit în urmărirea unui autoturism marca BMW X5 de culoare neagră. Urmărirea ar fi început încă din zona spitalului județean. Urmărirea s-a desfășurat pe strada Eroilor și pe Grivița, iar la intersecția cu Bulevardul Cuza Vodă, polițiștii au încercat să oprească mașina conform procedurilor, dar șoferul nu a oprit.

În timpul urmăririi, autospeciala de poliție MAI 37933 care se deplasa pe strada București către Tenaris, a acroșat un autoturism care circula regulamentar pe a doua bandă. Participantul la trafic ar fi frânat pentru a le permite celor două echipaje de poliție să-l depășească, însă autospeciala de poliție care se afla în spatele autoturismului nu a mai reușit să frâneze. Martorii spun că sistemul de frânare era supraîncălzit, iar din discuri ieșea fum.

În mașina poliției se aflau trei agenți, iar șoferul a suferit răni ușoare la membrele inferioare.

La fața locului au intervenit imediat mai multe autospeciale de poliție pentru a acorda asistență și a gestiona situația. Cu toate acestea, șoferul urmărit a reușit să scape în urma incidentului. Autoritățile continuă să ancheteze circumstanțele exacte ale accidentului și să îl identifice pe șoferul fugar.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Tragedie pe brațul Bala, în Unirea: A căzut din barcă și a murit înecat în fața prietenilor

Published

on

Un tragic incident a avut loc sâmbătă după amiază pe barul Bala, la km. 6, în localitatea Unirea din județul Călărași. Un tânăr de aproximativ 33 de ani care se afla la pescuit a căzut din barcă și și-a pierdut viața. Jimmy se afla la pescuit împreună cu alți doi prieteni.

Disperați, prietenii acestuia au apelat la numărul de urgență 112 la ora 15:25. Autoritățile au intervenit prompt în speranța de a-l salva pe pescar.

Garda de intervenție Borcea a fost alertată și a intervenit rapid la fața locului, însă situația s-a dovedit a fi extrem de dificilă.

La ora 15:30, ISU Călărași a solicitat sprijinul specializat al ISU București-Ilfov, cerând ajutorul scafandrilor pentru operațiunile de căutare.

Eforturile de salvare au fost susținute de o ambarcațiune și doi subofițeri din cadrul ISU Călărași, precum și de Garda de intervenție Borcea, care a mobilizat resurse pentru căutări.

Advertisement

În ciuda eforturilor, bărbatul din Unirea nu a putut fi salvat.

Continue Reading

Știri

Auraș Chiriță (PSD): “Administrația locală nu doar că îngreunează dezvoltarea comunei, ci o și blochează!”

Published

on

Auraș Chiriță, candidat PSD la Primăria Dorobanțu, acuză administrația actuală de dezinformare și manipulare.

Auraș Chiriță, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Dorobanțu, a făcut public un punct de vedere pe pagina sa de Facebook, afirmând că actuala administrație dezinformează și folosește tactici de manipulare din partea administrației curente conduse de primarul Vasile Stoica.

“Administrația locală nu doar că îngreunează dezvoltarea comunei, ci o și blochează!”

În urmă cu câțiva ani, ca orice alt cetățean și antreprenor doritor să se dezvolte și să evolueze am cerut ajutorul domnului primar în acceptarea implementării unui proiect cu fonduri europene ajuns deja în stadiul de 90%. Nu numai că m-am lovit de refuzul dumnealui și am pierdut finanțarea și toată munca depusă în 4 ani de zile, ba mai mult decât atât, actuala conducere a făcut demersuri în a desființa și alte afaceri – în speță – a familiei mele. Nu sunt genul de persoană care închide ochii în fața unei ilegalități și tocmai de aceea am deschis un proces în anul 2020, pentru a-mi apăra drepturile.

Pe 10 aprilie a.c., experții din cadrul Tribunalului Călărași au stabilit că decizia luată de Vasile Stoica, primarul comunei Dorobanțu, și Consiliul Local nu a respectat condițiile legale. Deciziile luate de actuala conducere a localității Dorobanțu nu m-au afectat doar pe mine, ci întreaga comunitate. Pe lângă hotărârea privind neîncadrarea în limitele legii a deciziei luate de Consiliul Local, Tribunalul Călărași a stabilit și anularea Planului Urbanistic General al comunei Dorobantu!

Ce înseamnă asta?

Advertisement

Din cauza actualei conduceri, antreprenorii care intenționează să investească în comună și care își doresc crearea unor locuri de muncă pentru cetățeni se află în imposibilitatea de a-și duce la bun sfârșit planurile.

Tinerii și antreprenorii din comună reprezintă o importantă categorie socială din comuna noastră. Eu, în loc de susținere m-am lovit de ignoranță și acest lucru m-a determinat să-mi doresc schimbarea în localitatea în care trăiesc.

Modul preferențial în care rezolvă problemele Primăria comunei Dorobanțu, ne afectează pe noi toți și nu trebuie trecut cu vederea!” a explicat Auraș Chiriță într-o postare pe Facebook.

În postarea sa, Chiriță a subliniat că administrația primăriei a furnizat informații parțiale și incomplete, încercând astfel să manipuleze și să înșele cetățenii, o practică pe care o consideră persistentă în timp.

Chiriță a relatat că a acceptat o alternativă propusă de consilieri și primar pentru continuarea proiectului său, într-un gest de bună credință și cu dorința de a contribui la dezvoltarea comunității. A confirmat acest lucru printr-o declarație notarială.

Cu toate acestea, după depunerea declarației, Consiliul Local, sub influența primarului, a blocat continuarea proiectului, invalidând astfel soluția propusă anterior ca un simplu pretext pentru a-i pune obstacole în cale.

Advertisement

Această declarație intensă aduce în prim-plan tensiunile politice și disputele din comuna Dorobanțu, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale. 

Continue Reading

Cele mai vizualizate