Connect with us

Actualitate

Recepția finală a lucrărilor de înființare a patru stații de forare, tratare și distibuție cu apă în satele din Frăsinet

Published

on

Marți, 14 octombrie a.c., în comuna Frăsinet a avut loc recepția finală a lucrărilor din cadrul   P.N.D.L., ce au avut ca obiectiv inființarea a patru stații de alimentarea cu apă a patru sate aparținătoare comunei Frăsinet.

Proiectul câștigat de Primăria comunei Frăsinet a avut o direcție clară și benefică locuitorilor satelor Frăsinet, Luptători, Dănești și Curătești.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1516865438404310/


Evaluarea lucrărilor s-a realizat de către  reprezentanții Consiliului Județean Călărași. Aceștia au verificat fiecare stație, fiecare utilaj și fiecare componentă a unităților. Lucrările au fost verificate pe parcursul execuţiei, întocmindu-se documentele care atestă calitatea execuţiei conform Programului pentru controlul calităţii lucrărilor întocmit de proiectant (PVLA, PVRC) si care se regăsesc in Cartea tehnica a construcţiei, împreună cu
documentele care atesta calitatea materialelor puse in opera (certificate de calitate, declaraţii de conformitate.

La atingerea  stadiilor fizice pentru care au fost prevăzute faze determinante, potrivit Programului pentru controlul calităţii lucrurilor la fazele de control si fazele determinante ale execuţiei, au fost convocat reprezentanţii IJC Calarasi in prezenta cărora au fost verificate lucrările si s-a primit acceptul pentru continuarea lor. Reprezentanţii Consiliului Județean s-au declarat mulțumiți de modul în care s-au realizat stațiile. Următoarea etapă a proiectului constă în realizarea unui tarif pentru serviciile de apă curentă.

 

Advertisement

Edilul şef al comunei Frăsinet, Sandu Mihăiță a declarat pentru Călărași News:

“Am promis oamenilor din comună că voi da drumul rețelei de apă. A sosit momentul să pot face recepția finală, acum pot oferi locuitorilor servicii de calitate. Am fost în satul Luptători, acolo este centrul. S-a prezentat stația de clorinare, birourile, bazinele de apă, camere, grupul sanitar și restul echipamentelor tehnice folosite. Eu zic că am pornit cu dreptul. Ceea ce  am promis oamenilor, asta am făcut. După recepția finală vom începe să facem contractele cu cetățenii pentru a le da drumul fiecăruia la apă. Sper să meargă din ce în ce mai bine. Toate casele din comună au conducte de apă, trase până în gospodărie, conform proiectului. Unii au căminele făcute, alții au apometrele montate, iar restul urmează să să conformeze.” 

Întrebat de reporterul nostru dacă v-a contacta ECOAQUA, edilul ne răspunde:
“Când am venit primar, metrul cub de apă era de un leu. Am discutat în şedinţa de consiliu local să mărim prețul la apă, nu putem face față prețului actual. O vom face doi lei sau doi lei cinzeci. Să vedem… Domnul Cezar Neagu, directorul ECOAQUA S.A. mi-a recomandat între patru lei și patru lei cinzeci pentru cub de apă. Este mult. Mă uit, dacă acum, prețul este de un leu și nu se plătește… Eu aș propune ca prețul să nu depășească doi lei sau doileicinzeci. Asta pentru a putea acoperi cheltuielile. În cazul în care nu va exista o colaborare, vom ține noi, primăria aceste stații.” – a afirmat Sandu Mihăiță

 “Zilele acestea voi scoate la concurs posturi de muncă pentru aceste stații. Deocamdată voi angaja doar un mecanic, iar pe parcurs voi angaja și un electrician.
Primarul le recomandă tuturor locuitorilor satelor să își pună la punct căminele și instalația necesară pentru a se putea branșa sistemul de alimentare cu apă.
Din păcate, costurile pentru cămine și apometre nu a fost cuprinse în acest proiect.” – completează Sandu Mihăiță, primarul comunei Frăsinet.

 

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

CălărașiPress, ambasador media în proiectul #CasaRumena: O inițiativă remarcabilă a diasporei

Published

on

CasaRumena

Într-o lume în care valorile culturale și comunitare se împletesc într-un efort comun pentru promovarea fraternității și înțelegerii între culturi, CălărașiPress este mândru să reprezinte județul Călărași într-un mediu internațional prin intermediul proiectului CasaRumena.

Am înțeles că după atâta turbulențe sociale, pandemie și războaie, societatea are o nevoie urgentă de proiecte pozitive și inițiative care să aducă speranță, solidaritate și reînnoire comunității.

Într-o lume marcată de incertitudine și tensiuni, proiectele pozitive devin o sursă de lumină și optimism, un antidot împotriva disperării și descurajării: ne oferă o platformă prin care oamenii se pot conecta, pot colabora și își pot aduce contribuția la binele comun.

Așadar, suntem încântați să vă aducem în atenție #CasaRumena, un concept inovator, un spațiu al comunității și al tradițiilor românești, un proiect pentru care CalarasiPress și-a asumat rolul de partener media pe termen lung.

CasaRumena este un proiect cu o viziune îndrăzneață, care urmărește să aducă în viață o bucată din inima și tradițiile românești în inima Italiei, lângă Milano. Proiectul este inițiat și susținut în întregime de S.A.F San Luca Fondazione, o comunitate dedicată de voluntari și sponsori români și italieni, neafiliat politic sau guvernamental.

Advertisement

Scopul proiectului este de a construi o casă tradițională românească autentică în Italia, proiectată de arhitecți specializați în design neoromânesc, ca un simbol al păstrării și promovării culturii românești în străinătate.

Nu doar o construcție fizică, ci și un loc care va găzdui:

  • activități culturale dedicate fiecărui județ al României, într-un context internațional
  • evenimente care să promoveze turismul
  • gastronomia românească
  • arhitectură și meșteșugurile tradiționale
  • integrarea simbolurilor, artefactelor locale, obiectelor tradiționale și elementelor de artă locală
  • furnizarea de servicii pro bono pentru comunitatea românească, de la juridic la social
  • programe educaționale menite să promoveze valorile românești

*proiectul complet va fi lansat la sfârșitul lunii Mai, în Italia.

Prin intermediul acestui proiect, Casa Rumena devine un simbol al unității și solidarității între cele două țări și culturi, Italia și România.

Într-o declarație pentru CălărașiPress, președintele Fundației San Luca, Sergiu Balaban, unul dintre cei mai cunoscuți români din Italia datorită activității de jurnalist, a subliniat importanța acestui proiect:

“Una dintre realitățile cu care ne confruntăm aici în diaspora este dezbinarea, diviziunea existentă între românii din diaspora și cei din țară, iar comunicarea și colaborarea între aceste două grupuri nu sunt întotdeauna așa cum ne dorim sau cum ar trebui să fie.

Acest proiect este o oportunitate minunată de a aduce împreună aceste comunități și de a crea un sentiment puternic de unitate și solidaritate. Prin implicarea activă a românilor din diaspora și a celor din țară în acest proiect comun, putem construi legături durabile bazate pe identitate. Suntem mândri să fim primii care încearcă să aducă împreună toate județele României într-un proiect comun din diaspora. Ne-am asumat această misiune cu entuziasm și dedicare. Inițiativa de a unifica toate județele în jurul proiectului Casa Rumena, de la presă la instituții, este o expresie a dorinței noastre de a promova solidaritatea și colaborarea între românii din toate colțurile lumii.

Advertisement

În timp ce românii din diaspora sunt răspândiți pe tot globul, Casa Rumena este un centru simbolic al unității noastre. Putem aduce împreună resursele, valorile și tradițiile noastre pentru a crea ceva frumos și durabil.

Putem demonstra că suntem cu toții parte din aceeași comunitate și că putem realiza lucruri extraordinare atunci când lucrăm împreună. Fiecare județ are un rol important în acest efort comun.

Alți parteneri media ai proiectului în România sunt instituții de presă din județele Hunedoara, Albă, Olt, Gorj, Iași, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Cluj, Brăila și Vrancea.

Dar lista se modifică zilnic.

Suntem recunoscători pentru sprijinul și entuziasmul pe care l-a arătat județul Călărași acestui proiect și suntem încântați să vă avem alături de noi în această călătorie minunată.”

Pentru CalarasiPress, această oportunitate reprezintă nu doar o provocare, ci și o responsabilitate de a aduce în prim-plan valorile și inițiativele pozitive care definesc județul. Reprezentarea județului Călărași într-un mediu internațional este percepută că un pas important în direcția promovării locului, a oamenilor și a valorilor sale unice. Am fost inspirați să devenim vocea care aduce la lumină poveștile, inițiativele și potențialul extraordinar al județului, într-un mod autentic și captivant.

Advertisement

Abia așteptam să vă oferim o perspectivă din interior asupra proiectelor și evenimentelor care vor avea legătură cu județul nostru, consolidând astfel legăturile cu restul lumii.

Această experiență ne oferă oportunitatea de a fi un catalizator pentru schimbare și pentru promovarea unei imagini pozitive și realiste a județului Călărași în peisajul media internațional.

despre S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE

S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE este o organizație non-profit cu sediul în Italia, Cod Fiscal 91603050153, dedicată promovării și sprijinirii diverselor inițiative sociale și culturale. Fondată cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții, fundația își desfășoară activitatea pe mai multe planuri importante.

Principalele domenii de activitate includ cultură, educație și asistență socială. De asemenea, se implică activ în organizarea de evenimente culturale, expoziții, festivaluri și programe educaționale destinate comunității.

Un alt pilon al activității Fundației San Luca este susținerea socială, oferind sprijin persoanelor defavorizate sau a celor care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. Fundația dezvoltă programe și proiecte pentru a îmbunătăți accesul la servicii sociale și de sănătate, facilitând astfel integrarea.

Advertisement

 

https://fondazionesanluca.it/

https://casarumena.i

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai generoase în 2025! Șeful Casei de Pensii anunță o creștere de 10% pentru pensionari

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform anunțului făcut de Casa de Pensii, începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii vor beneficia de o creștere a veniturilor. Această majorare se adaugă creșterii deja planificate pentru 1 septembrie 2024 și va reprezenta o creștere suplimentară de 10% față de nivelul actual.

Pensionarii români se pot aștepta la venituri mai mari în viitorul apropiat, potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Baciu a subliniat că majorările pensiilor nu se vor opri în acest an și că, începând cu anul viitor, pensiile vor fi ajustate conform ratei inflației, pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor.

Conform detaliilor furnizate de Baciu, indexarea pensiei minime va fi legată de inflație și va include și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, asigurând astfel că pensia minimă va fi ajustată similar cu valoarea punctului de pensie.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a declarat Daniel Baciu pentru romaniatv.net.

Advertisement

În ceea ce privește perspectivele pentru creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025, Daniel Baciu a anticipat o rată a inflației de 10,2%. Acest lucru înseamnă că se preconizează o creștere de cel puțin 10,2% a valorii punctului de pensie începând din acea dată: „Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”.

Aceste măsuri sunt parte a eforturilor de a asigura o viață mai bună pentru pensionari și de a compensa impactul inflației asupra puterii de cumpărare a pensiilor.

Continue Reading

Actualitate

Fermierii protestează împotriva rachetelor antigrindină: „Ploile sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem”. Ce spune Ministerul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Astăzi, 15 aprilie 2024, zeci de fermieri au organizat un protest în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii se opun vehement începerii sezonului de trageri cu rachete antigrindină, susținând că acestea cauzează seceta pedologică din Vrancea.

Protestul, desfășurat astăzi,  în ziua de începere a sezonului de trageri cu rachete antigrindină, a strâns peste 45 de fermieri în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii au venit la protest și cu tractoarele, pe care au afișat mesaje precum: „#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine”, „#Victime fără voie” sau „#Calculele voastre = falimentele noastre”.

De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem. Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale“, a declarat Vasilică Pamfil, fermier din Vrancea, pentru Digi24.ro.

Fermierii afirmă că, în urma numeroaselor întâlniri și dezbateri, Ministerul Agriculturii a propus emiterea unui Ordin de Ministru pentru a reglementa mai strict frecvența și direcția de lansare a rachetelor cu efecte antigrindină. Cu toate acestea, până în prezent, această măsură nu a fost pusă în aplicare, ceea ce a crescut nivelul de nemulțumire printre membrii Forumului.

Advertisement

„Protestele de astăzi sunt un semnal de alarmă pe care fermierii îl transmit autorităților care nu mai pot rămâne pasive la multitudinea de probleme ale sectorului: situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete”, anunță FAPPR, într-un comunicat.

Răspunsul Ministerului nu a întârziat să apară, precizând că impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin rachete nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia actuală utilizată în cadrul SNACP nu este poluantă și este în conformitate cu angajamentele de protecție a mediului asumate de România în contextul politicilor europene.

„Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, transmite MADR într-un comunicat remis presei.

„Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe. Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, mai explică MADR.

Astfel de proteste au avut loc și în Prahova, Iași și Vaslui.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate