Connect with us

La zi

Fermierii protestează împotriva rachetelor antigrindină: „Ploile sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem”. Ce spune Ministerul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Astăzi, 15 aprilie 2024, zeci de fermieri au organizat un protest în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii se opun vehement începerii sezonului de trageri cu rachete antigrindină, susținând că acestea cauzează seceta pedologică din Vrancea.

Protestul, desfășurat astăzi,  în ziua de începere a sezonului de trageri cu rachete antigrindină, a strâns peste 45 de fermieri în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii au venit la protest și cu tractoarele, pe care au afișat mesaje precum: „#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine”, „#Victime fără voie” sau „#Calculele voastre = falimentele noastre”.

Advertisement

De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem. Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale“, a declarat Vasilică Pamfil, fermier din Vrancea, pentru Digi24.ro.

Fermierii afirmă că, în urma numeroaselor întâlniri și dezbateri, Ministerul Agriculturii a propus emiterea unui Ordin de Ministru pentru a reglementa mai strict frecvența și direcția de lansare a rachetelor cu efecte antigrindină. Cu toate acestea, până în prezent, această măsură nu a fost pusă în aplicare, ceea ce a crescut nivelul de nemulțumire printre membrii Forumului.

„Protestele de astăzi sunt un semnal de alarmă pe care fermierii îl transmit autorităților care nu mai pot rămâne pasive la multitudinea de probleme ale sectorului: situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete”, anunță FAPPR, într-un comunicat.

Răspunsul Ministerului nu a întârziat să apară, precizând că impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin rachete nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia actuală utilizată în cadrul SNACP nu este poluantă și este în conformitate cu angajamentele de protecție a mediului asumate de România în contextul politicilor europene.

Advertisement

„Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, transmite MADR într-un comunicat remis presei.

„Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe. Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, mai explică MADR.

Astfel de proteste au avut loc și în Prahova, Iași și Vaslui.

Advertisement