Connect with us

Știri

Enel vrea să părăsească România. Are active inclusiv în Dobrogea

Published

on

Enel SpA intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi, transmite Reuters.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat compania.

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

În România, Grupul Enel deserveşte 3 milioane de clienţi prin reţeaua sa de furnizare şi distribuţie, inclusiv în Dobrogea, iar Enel Green Power deţine şi operează centrale de producţie a energiei din surse regenerabile.

Grupul are circa 3.100 de angajați.

Grupul are aproximativ 3.100 de angajați și oferă servicii către 3 milioane de clienți, în toată țara.

Compania ENEL este controlată de statul italian.

Enel în România – momente importante:

Iulie 2004

Semnarea contractului de privatizare pentru companiile de distribuţie a energiei electrice – Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Acesta a fost primul proces de privatizare finalizat de statul român, în sectorul de distribuție a energiei electrice.

Aprilie 2005

Enel finalizează achiziția unui pachet majoritar (51%) la Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Februarie 2006

Electrica Banat şi Electrica Dobrogea devin Enel Electrica Banat şi Enel Electrica Dobrogea.

Iunie 2006

Enel câştigă licitaţia pentru achiziţia Electrica Muntenia Sud.

Iulie 2007

Semnarea contractului de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud; Enel devine acţionarul majoritar al companiei.

2007

Este înființată compania Enel Green Power România.

Iulie 2007

Are loc separarea activităților de distribuție și de furnizare: Enel Electrica Banat şi Enel Electrica Dobrogea fuzionează pentru a deveni Enel Energie, iar, în acelaşi timp, sunt înfiinţate Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Servicii Comune.

Iunie 2008

Finalizarea achiziţiei Electrica Muntenia Sud.

Iulie 2009

Separarea activităţilor Muntenia Sud; sunt înfiinţate Enel Energie Muntenia şi Enel Distribuţie Muntenia.

2011

Deschiderea primului parc eolian de către Enel Green Power România, la Agighiol.

Ianuarie 2016

Este lansată noua identitate globală. Noua strategie de brand abordează principiul Open Power, având ca bază deschiderea strategică și operațională a grupului.

Decembrie 2016

Companiile Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Distribuție Muntenia devin E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia.

Noiembrie 2018

Are loc lansarea oficială a Enel X pe piața mobilității electrice din România.

Activitatea de furnizare: Enel Energie şi Enel Energie Muntenia

Cu o cotă de piață și un portofoliu semnificativ de clienți atât pe piața de energie reglementată, cât şi pe cea liberă, Enel, prin companiile Enel Energie și Enel Energie Muntenia, este  liderul pieţei de furnizare de energie electrică din România (două millioane de clienţi rezidenţiali pe piața concurențială de furnizare de electricitate).

Compania s-a concentrat și asupra zonei serviciilor cu valoare adăugată, având oferte speciale precum Enel Asistență, Enel Asistență+ pentru electricitate și Enel Asistență Gaz și Enel Asistență Gaz+ pentru gaze naturale. Clienții beneficiază astfel de pachete de asistență tehnică pentru instalațiile interioare de utilizarea gazelor și electricității, reparații de lăcătușerie, reparații ale instalațiilor de încălzire a apei, verificare tehnică a instalației de gaz, intervenții de urgență la instalația de gaz și centrala termică, printr-o rețea de firme specializate.

Activitatea de distribuţie:  E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea, E-Distribuţie Muntenia

Companiile de distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

E-Distribuţie administrează rețeaua din județele Banatului – Timiș, Arad, Hunedoara si Caraş-Severin.

E-Distribuţie Dobrogea operează rețeaua în județele din Dobrogea –  Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița.

E-Distribuţie Muntenia gestionează rețeaua din zona Muntenia Sud – București, județele Ilfov și Giurgiu.

Activitatea de producţie:  Enel Green Power România

În sectorul de producție, grupul Enel activează prin Enel Green Power România, subsidiara locală a Enel Green Power dedicată dezvoltării și gestionării producţiei de energie din surse regenerabile în întreaga lume. În România, aceasta este responsabilă pentru toate activităţile grupului în materie de energie eoliană și solară, în regiunile Banat și Dobrogea. Enel deține o capacitate instalată de 534 MW în cele 12 parcuri eoliene și fotovoltaice, ceea ce înseamnă 2% din producția de energie electrică a României.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Polițiștii călășeni, instruiți de experți criminalișți să depisteze suspecții care mint la audieri

Published

on

Astăzi, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a avut loc cursul „Decriptări comportale, mimico-gesticulare, în audierea suspecților rezonabili”, susținut de domnul prof. univ. dr. Butoi Tudorel.

Polițiști au avut ocazia sa-l întâlnească și să afle detalii din întreaga activitate profesională a acestuia.

Domnul prof. univ. dr. Butoi Tudorel  este membru fondator și formator al Institutului de Psihologie Judiciară. Doctor în psihologie la Universitatea din București în anul 1992. Psiholog criminalist și expert poligraf în cadrul Poliției Române – Serviciul criminalistic. Titularul disciplinei „Psihologie judiciară” și autorul cel mai prolific în domeniul psihologiei judiciare, psihologiei criminalistice și expertizei psihologice. Conducător și coordonator al cursului universitar de master în domeniul psihologiei judiciare și victimologiei. Profesor universitar și formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii.

De asemenea, a fost președintele Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Colegiului Psihologilor din România.

Continue Reading

Știri

Polițiștii călărășeni primesc motoare în dotare

Published

on

Doua motociclete noi au intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, contribuind astfel la îmbunătățirea capacității de răspuns la evenimente, precum și la creșterea gradului de siguranță rutieră.

Ieri, 22 aprilie a.c., 2 motociclete BMW au intrat în dotarea structurilor rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Au dotări specifice muncii operative – sisteme acustice și vizuale de avertizare, dar și alte dispozitive care asigură condiții optime pentru îndeplinirea misiunilor și sunt colantate după o grafică nouă.

Întregul efort de îmbunătățire a mobilității Poliției Române are ca beneficiar final cetățenii, astfel încât întreaga comunitate să poată beneficia de un plus de siguranță și de un serviciu polițienesc de calitate sporită.

Continue Reading

Știri

Alin Drăgulin a intrat la primărie. Astăzi și-a depus candidatura

Published

on

Alin Drăgulin și-a oficializat candidatura pentru funcția de primar al municipiului Călărași. Cu o experiență vastă și diversă în domeniul public și privat, Alin Drăgulin spune că municipiul Călărași are nevoie de o administrația locală stabilă. Cu o carieră care a traversat multiple domenii și funcții de responsabilitate, Drăgulin și-a consolidat expertiza și înțelegerea nevoilor comunității.

Printre funcțiile ocupate până în prezent se numără subsecretar de stat la Ministerul Mediului, firector Executiv la A.D.I. Ecoaqua Călărași și Ialomița, vicepreședinte la PNL sectorul 5, secretar general la Tineretul Național Liberal și multe altele.

Această experiență bogată și diversificată îl pregătește pe Alin Drăgulin să ofere soluții pentru problemele pe care le-a identificat în municipiul Călărași. Cu o viziune liberală și energie, Alin Drăgulin promite să ducă mai departe progresul și dezvoltarea orașului, adresând atât aspectele sociale, economice, cât și cele de mediu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate