Connect with us

Știri

Ecoaqua S.A. elimină coeficientul de repartiție din facturile clienților

Published

on

Eduard Grama, directorul operatorului regional de apă-canal Ecoaqua S.A., a participat astăzi la o conferință de presă organizată la sediul organizației județene a Partidului Social Democrat Călărași, în care a prezentat progresul proiectului POIM semnat în urmă cu 8 luni de zile pentru municipiul Urziceni și județul Călărași. În prezent, sunt trei șantiere pentru care s-au semnat documentele. Potrivit lui Grama, ordinul de începere a lucrărilor este preconizat să fie dat în luna iulie, iar până la sfârșitul săptămânii se așteaptă să fie încheiate cel puțin 10 lucrări de execuție.

În ceea ce privește proiectul POIM care se va desfășura în municipiul Călărași, Grama a precizat că lucrările vor începe  la sfârșitul anului 2023. În ceea ce privește facturarea clienților, acesta a subliniat că facturile nu vor conține costuri pentru apa care nu intră în repartiția din facturile clienților.

„Prețul apei nu a crescut din această cauză, strategia de tarifare a fost aprobată din ADI, creșterea prețul apei a fost condiție a proiectului POIM, este vorba despre o creștere la nivel național, nu doar la nivel de operator din Călărași. Dacă în urmă cu câteva luni aveam cel mai ridicat tarif la apă, astăzi, Iași, Constanța, Dâmbovița și ceilalți operatori la nivel național au fost nevoiți să facă acest lucru. Deci, refuzam să primim 400 de milioane de euro să-i investim la Călărași, doar pentru un simplu motiv că nu dorim să creștem prețul la apă.

La nivel național, inflația a fost un alt factor. Pot să vă spun că a fost o discuție cu operatorul de apă de la Ialomița, care în acest moment, de la 1 august, prețul la apă de la Slobozia va fi de 15 lei. Vorbim despre o politică la nivel național de creștere a tarifului pentru ca aceste investiții să fie realizate.” a precizat Grama în conferința de presă.

CĂLĂRAȘIUL FĂRĂ COEFICIENT DE REPARTIȚIE

Referitor la coeficientul de repartiție pentru pierderile din rețeaua de apă pe care clienții trebuie să-l suporte în facturi, directorul Eduard Grama a explicat faptul că se fac eforturi pentru ca aceste valori să dispară din facturi în urma investițiilor făcute prin schimbarea apometrelor clasice cu unele inteligente cu mare precizie, pentru a elimina și această neplăcere din facturi.

„Pot să vă spun că la 28 februarie a.c. ultima factură cu acest coeficient de repartiție a fost anulată și din acest moment, începând cu luna martie, toate facturile care au ajuns la cetățeni au ajuns fără acel coeficient de repartiție. Călărașiul este fără coeficient de repartiție. Din acest moment, oamenii plătesc ceea ce consumă și au obligația să transmită un index corect!” a explicat directorul general al Ecoaqua, Eduard Grama.

În acest moment, în municipiul Călărași, la nivelul a patru blocuri avem montate apometre inteligente printr-un proiect pilot  care a dat rezultate. În continuare, vom schimba, acolo unde sunt pierderi, apometre cu telecitire. Așteptăm să semnăm contractul pe digitalizare, pentru că operatorul în acest moment a rămas în urmă pe această zonă, undeva prin anii 1996 – 1997, atât la nivel informatic cât și la nivel de monitorizare. Vom reuși până la sfârșitul lunii iulie să aducem la Călărași apometre cu telecitire pentru toți consumatorii.a mai precizat directorul Ecoaqua, Eduard Grama.

„Aș dori să-l felicit pe Eduard Grama pentru faptul că a pus în practică proiectele pe care împreună le-am stabilit. Aceste lucruri pe care le face Eduard Grama trebuiau făcute de cei care au fost înaintea noastră. Nu s-a dorit, a fost un interes doar să ne luăm salariul sau beneficii pe funcții. De aceea am solicitat verificări și la agenții economici care sunt consumatori mari… Un mare consumator a raportat 60 metri cubi pe lună și în realitate avea 600 pentru capacitatea economică. Împreună am reușit cu aceste promisiuni pe care noi le-am făcut în anul 2020. Am spus că venim cu o echipă să modernizăm orașul și județul Călărași.” a precizat șeful C.J. Călărași, Vasile Iliuță.

 

De asemenea, Grama a mai afirmat că se așteaptă să participe la licitația pentru proiectul POIM cât mai mulți agenți economici mari, ceea ce ar putea să aducă beneficii semnificative proiectului și comunității locale.

Știri

Primăria Călărași anunță începerea tratamentelor pentru combaterea bolilor șI dăunătorilor vegetației

Published

on

În perioada 22-24 martie 2023, Primăria Municipiului Călărași va efectua tratamente în aliniament pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali ai localității. Aceste tratamente vor fi efectuate între orele 22:00 – 06:00 și vor fi influențate de condițiile meteorologice.

Produsele utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt Deltametrin și Lambda-cihalotrin, care sunt omologate de Comisia Națională a produselor de protecție a plantelor. Este important ca locuitorii din zonă să respecte măsurile de siguranță recomandate de autorități și să evite expunerea la substanțele chimice utilizate în timpul tratamentelor.

Continue Reading

Știri

Tânără de 17 ani din Ialomița, dispărută de acasă, găsită în Călărași de polițiștii locali

Published

on

În noaptea de duminică, 19 Martie, un echipaj de poliție locală a găsit o tânără de 17 ani dormind pe stradă, în zona Orizont din municipiul Călărași. După ce a fost legitimată, polițiștii au stabilit că aceasta era dispărută de la domiciliu și era originară din județul Ialomița.

Polițiștii au decis să o conducă la sediul Inspectoratului de poliție Județean Călărași pentru a fi continuate cercetările și a-i lua o declarație pentru a afla cum a ajuns tânăra în această situație. Din fericire, tânăra a fost găsită în siguranță și nu prezenta semne de rănire sau traume.

După ce va da declarație, tânăra va fi preluată de autorități și condusă înapoi la domiciliu.

Continue Reading

Știri

Conflict reglat cu cuțitul, din cauza unor fete, într-un local din Călărași

Published

on

Bătăile și scandalurile din localurile din Călărași se țin lanț. Rare sunt serile în care poliția nu are de muncă din cauza scandalagiilor care strică petreceri sau caută să se afirme în fața altora din diferite motive. Ultimul astfel de conflict a avut loc vineri seara “La Cabană”, o locație discretă, ferită de ochii curioșilor dar cunoscută în rândurile clienților care vor intimitate în cadrul petrecerilor la care participă.

Conflictul ar fi pornit după ce una din fetele aflate în incinta localului, însoțită de un grup de băieți, ar fi fost abordată de un bărbat de 34 de ani din Călărași. Prietenii fetei ar fi sesizat situația și au intervenit între cei doi pentru a-l îndepărta pe respectivul bărbat de lângă fată. A urmat un schimb de replici între aceștia, moment în care între cele două grupuri s-a iscat un adevărat scandal.

La scurt timp, în jurul orei 02:20, grupul de tineri părăsește localul și pleacă spre oraș. Revin în fața localului după un timp și începe o adevărată bătaie între mai multe persoane.


Unul dintre scandalagii scoate un cuțit și îl lovește din spate pe un alt tânăr. Victima, bărbatul care se băgase în seamă cu fata a ajuns la UPU Călărași la câteva ore distanță cu o plagă deschisă. Medicii au descoperit că bărbatul are pneumotorax (o plagă înțepată care i-a perforat plămânul sau peretele toracic). Conform procedurii, lucrătorii Unități de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași au anunțat Poliția.

După primele date, în conflict au fost identificați patru autori între care două victime, cei din urmă nu au dorit să facă plângere împotriva agresorilor.

Dosarul  penal este instrumentat de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Călărași, procurorul de caz a solicitat arestarea preventivă a două persoane implicate.

Este vorba despre Daniel Petronel Gheorghe, 27 de ani, domiciliat pe raza comunei Roseți, cunoscut cu antecedente penale. Cel de-al doilea se numește Adrian Gabriel, 23 de ani, din Călărași.

Adrian Gabriel a fost arestat în cursul serii de ieri, 18 martie de către oamenii legii. Pentru că s-a sustras de la procedura de audieri, Parchetul de pe Lângă Tribunalul Călărași a solicitat arestarea în lipsă pe o perioadă de 30 de zile pentru Daniel Gheorghe, 27 de ani, cercetat pentru „tentativă de omor”.

Victima celor doi este Draghici Loredan-Florin,  un bărbat din Călărași în vârstă de 34 de ani din Călărași cu domiciliul pe raza municipiului. Potrivit datelor, victima înjunghiată cu cuțitul are un istoric infracțional reținut în cazierul judiciar care depășește două pagini. În faptele reținute se regăsește o agresiune sexuală și un viol.

Continue Reading

Cele mai accesate articole