Connect with us

Actualitate

Drept la replică. Reacția Primăriei Budești după acuzațiile aduse din partea cetățeanului care susține că a fost jignit de reprezentanții primăriei

Published

on

În vederea unei corecte informări a opiniei publice, dar și în virtutea dreptului la replică, legat de articolul apărut în spațiul public în data de 26.03.2024, având ca titlu ” Primarul Ilie Mihai din Budești, acuzat că a jignit un localnic din satul Gruiu. Momentul surprins de o filmare ”Băgați-aș……”, ținem să precizăm următoarele:

Miercuri, 27.03.2024, Primăria Budești, jud. Călărași a luat act de aspectele total nerealiste, scoase din context, cu privire la așa-zisul incident din localitatea Gruiu, jud. Călărași, publicate pe pagina de web ”calarasipress.ro.”

Înainte de toate, calificarea unei discuții în spațiul public, purtate pe fondul edificării unor construcții ca fiind abuz verbal și fizic, este de natură să aducă atingeri grave reputației conducerii Primăriei Budești. Amintim că articolul 257 din Codul civil protejează și reputația persoanei juridice în mod similar cu cea a persoanei fizice.

Elemente de genul veridicitate, acuratețe, obiectivitate, imparțialitate, corectitudine și responsabilitate publică ar trebui să guverneze și modul de lucru al spațiului public virtual în cauză, evitând astfel lezarea gravă a imaginii Primăriei Budești, precum și a reprezentanților acestora, Primarul și viceprimarul orașului Budești.

Advertisement

În al doilea rând, este regretabil faptul că articolul conține o serie de erori care puteau fi evitate în condițiile în care s-ar fi dat eficiență principiului audiatur et altera pars, (a se asculta și cealaltă parte) valabil și în activitatea jurnalistică.

Este evident că prezentarea articolului mai sus enunțat evidențiază o lipsă flagrantă de informare obiectivă, conturând astfel o situație de fapt ieșită din context.

Articolul pleacă de la o ipoteză gresită (limbaj trivial al Primarului orașului Budești, abuzuri verbale, etc), care distorsionează adevărul privind realitatea de fapt.

Astfel, facem precizarea că, reprezentanții Primăriei Budești, aflați în împreună cu Serviciul Control Disciplina în Construcții din cadrul aceleiași instituții se aflau în timpul serviciului, respectiv îndeplineau activitate de prevenție și combatere aflate sub incidența Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor.

Dat fiind că, în timpul deplasării de lucru, se observase edificarea unui gard, aparent înafara legii, reprezentanții Primăriei Budești au solicitat informații referitoare la respectiva construcție, moment în care o persoană aflată în acel loc a început să aducă injurii Primarului orașului Budești. Un cetățean, aflat în apropiere, străin de conflict, a început să înjure persoana care filma și care folosea un limbaj trivial la adresa reprezentanților Primăriei Budești. Așadar, în fundalul filmării postate pe site-ul calarasipress.ro, se poate evidenția cu ușurință că, nu Primarul orașului Budești este cel care folosește cuvinte jignitoare, ci altă persoană aflată în apropiere și care a apreciat că acesta ar fi modul de combatere potrivit pentru incidentul în cauză.

Advertisement

Facem precizarea că Primăria orașului Budești dezavuează un astfel de comportament și îndeamnă pe toți cei care folosesc un astfel de limbaj, la calm și maturitate.

De asemenea, Primăria orașului Budești se delimitează categoric de acest tip de comportament, Primarul orașului Budești condamnând ferm orice act de violenţă verbală, indiferent de persoană. Orice gest reprobabil în societate trebuie sancționat potrivit legislației în materie.

În egală măsură, conducerea Primăriei Budești nu acceptă fie asociată cu violenţa de orice tip, cu atât mai puţin cu cea îndreptată împotriva concetățenilor orașului Budești, în condițiile în care Primarul orașului Budești este cunoscut ca fiind o persoană apropiată acestora.

În concluzie, având în vedere aceste erori de înțelegere a conflictului generat subiectiv, (probabil din considerente politice) de persoane rău voitoare, Primăria Budești vă solicită retragerea din mediul online a articolului tendențios, de natură a creea grave prejudicii acestei instituții și, nu în ultimul rând, cetățenilor orașului Budești.

De asemenea, invităm reprezentanții redacției calarasipress.ro la un dialog deschis pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acest neplăcut incident scos eminamente din context, care a  dus la creearea unei imagini negative a instituției, în mod nejustificat.

Advertisement

Cu stimă,                                                                                                       27.03.2024

Primăria orașului Budești

Actualitate

Vremea se schimbă radical în România. Ciclonul din centrul Europei va ajunge la noi zilele următoare

Published

on

Ciclonul care a afectat o mare parte din Europa se apropie de România, aducând ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

În ultimele zile, un ciclon a provocat pagube semnificative în Europa, afectând grav Italia. Meteorologii avertizează că acesta se îndreaptă spre România și, deși nu va avea aceeași intensitate ca în Europa de Vest.

Meteorologul ANM Oana Păduraru a declarat pentru antena3.ro că temperatra ridicată a apei este principala cauză a formării cicloanelor, ”În această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate” .

Începând cu seara zilei de marți, instabilitatea atmosferică va afecta vestul și sud-vestul, extinzându-se miercuri și joi la nivel național. Se așteaptă averse, vânt puternic, vijelii și grindină.

Advertisement

Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă azi și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării” a precizat meteorologul ANM Mihai Huștiu pentru digi24.ro.

Marți și miercuri, se vor înregistra rafale de vânt puternice, de până la 70 de kilometri pe oră. În același timp, un val de aer cald și umed va aduce temperaturi ridicate, cu maxime de 28 de grade pe parcursul săptămânii, ușor mai scăzute în zonele cu ploi. În weekend, temperaturile vor atinge maxime de 30 de grade. „Va fi așadar o vreme caldă și instabilă” a transmis meteorologul.

Ciclonul a produs ravagii în Italia

În Italia, în timp ce orașele din sud se confruntă cu temperaturi de 35 de grade, în nord ploile torențiale au cauzat pagube semnificative. Drumurile, magazinele și școlile au fost închise, iar sute de oameni au fost evacuați.

Inundațiile au provocat distrugeri masive: zeci de autobuze și mașini avariate, acoperișuri perforate de grindină și magazine deteriorate. În Veneto este cod roșu, iar în Verona autoritățile au găsit cadavrul unei persoane, victima unei furtuni violente. Situația este critică în localitățile din apropierea orașului Milano. Parcările, străzile și supermarketurile au fost complet inundate. În unele magazine, apa trece de glezne, în altele, vitrinele și rafturile au fost distruse de viitură, lăsând în urmă o mare de noroi. Meteorologii spun că, în doar câteva ore, a plouat cât pentru două săptămâni.

Advertisement

Sute de locuitori au fost obligați să-și evacueze casele pentru a-și salva viețile. Pompierii au folosit bărci pneumatice pentru a salva persoanele în vârstă și pe cele imobilizate.

Continue Reading

Actualitate

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Cum ne afectează

Published

on

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afirmă că Rusia a inițiat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Potrivit raportului MAE, echipamentele instalate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și buna funcționare a porturilor.

Informația a fost publicată pe 10 mai, într-un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Documentul intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” a fost elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, care au pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Autorii susțin că „războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”, conform digi24.ro.

Advertisement

Ce efecte are războiul electronic asupra României

În aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se discută pe larg despre modul în care Rusia a utilizat capacitățile sale de bruiaj, menționând că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor“. Aceste acțiuni au și vor continua să aibă efecte semnificative asupra funcționării porturilor, generând, de asemenea, riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, provocând coliziuni între nave.

„Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative” au declarat experții, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților române, județele Galați, Constanța și Tulcea sunt direct afectate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. Cu toate acestea, în realitate, sunt vizate doar porturile Ucrainei de la granița cu România. Oficialii Ministerului Apărării au reiterat în repetate rânduri că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României și că țara noastră beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii raportului citat.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Municipal Călărași

Published

on

Continue Reading

Cele mai vizualizate