Connect with us

Breaking News

Două cazuri de antrax, confirmate în jud. Călărași

Published

on

Având în vedere înregistrarea a două cazuri confirmate de antrax la om în localități rurale din județul Călărași, informăm populația asupra riscurilor asociate acestei boli.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis.

Antraxul apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii.

Transmiterea la oameni se face cel mai frecvent prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea , mult mai rar, ca urmare a inhalării de aer contaminat cu sporii bacilului sau prin consum de produse contaminate.

Boala afectează în special persoanele care îngrijesc sau manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari), care vin în contact cu produsele biologice ale animalelor infectate sau care torc lâna.

Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi intestinal.

Forma cutanată este o formă mai ușoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 și 20 % prin septicemie.

      În forma cutanată , la locul de pătrundere bolnavul prezintă prurit, urmat de apariția de      leziuni care la început au aspect de papulă (mică umflătură roșie), apoi             veziculă(bășicută cu lichid) și în 2-6 zile în escară (ulcerație cu piele necrozată,         negricioasă) însoțită de edem masiv (segmentul unde localizată leziunea se umflă).

Forma respiratorie (boala scărmănătorilor de lână) calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism fiind plămânul, boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficiență respiratorie, lichidul de secreție răspândit prin tuse fiind foarte infecțios. Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie.

Forma digestivă agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariția diareii hemoragice, germenii intrați în sânge pot produce septicemie, cu insuficiențe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii și necroze în organe) cu o mortalitate de 50 %.

Advertisement

Antraxul la om este o boală infecțioasă severă, motiv pentru care transmitem populației să respecte cu strictețe următoarele recomandări :

la apariția unui animal presupus bolnav , este INTERZIS :

sacrificarea animalului, punerea în consum a produselor provenite de la animalul presupus bolnav

hrănirea altor animale cu carne/produse provenite de la animalul presupus bolnav

mutarea cadavrului

consumarea cărnii/produselor lactate

recoltarea lână și piei și prelucrarea acestora

vinderea animalului

după contactul cu un animal bolnav SE IMPUN :

spălarea insistentă cu apă și săpun a mâinilor și anunțarea imediată a medicului veterinar.

Advertisement

prezentarea urgentă la medic.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Tragedie de Sfânta Marie la Călărași: Un bărbat s-a înecat în apele brațului Borcea

Published

on

Joi, 15 august, în jurul orei 13:00, o zi de sărbătoare a Sf. Maria s-a transformat într-o tragedie pe plaja de la Pod 4, Călărași. Un bărbat a intrat în apele brațului Borcea pentru a se răcori, dar curenții puternici l-au surprins și l-au tras sub apă.

Martorii prezenți pe plajă au observat imediat incidentul și au acționat, reușind să scoată bărbatul la mal înainte de sosirea echipajelor de salvare. Printre cei care au intervenit s-a numărat și o tânără curajoasă, care a început manevrele de prim ajutor, încercând să-l resusciteze.

La scurt timp, echipajele medicale, inclusiv un medic și paramedicii, au ajuns la fața locului și au preluat manevrele de resuscitare.

În ciuda eforturilor depuse, starea bărbatului rămâne critică, iar medicii continuă să lupte pentru viața lui.

Continue Reading

Breaking News

Cod roșu de furtună și ploi torențiale cu grindină

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare de Cod Roșu pentru mai multe localități din județ, valabilă între orele 14:25 și 16:00

Localitățile afectate sunt: Budești, Fundeni, Frumușani, Vasilati, Plătărești, Sohatu, Soldanu și Gălbinași.

Pericole anunțate:

– Grindină de dimensiuni medii și mari
– Averse torențiale cu acumulări de apă ce vor depăși 40 l/mp
– Descărcări electrice frecvente
– Intensificări ale vântului și vijelii

Recomandări pentru populație:
– Adăpostiți-vă în locuri sigure, de preferință în interiorul clădirilor.
– Evitați deplasările în timpul perioadei de avertizare.
– Asigurați ferestrele și ușile pentru a preveni pagubele.
– Deconectați aparatele electrice pentru a preveni supratensiunile și posibilele incendii.

ISU Călărași este pregătit să intervină în caz de urgență și îndeamnă cetățenii să apeleze la 112 în situații de pericol.

MESAJ 2

COD ROSU – Grindina de medii si posibil mari dimensiuni, averse torentiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descarcari eletrice, intensificari ale vantului, vijelie. Localitati afectate: Chirnogi, Manastirea, Radovanu, Ulmeni, Curcani, Mitreni, Spantov, Chiselet, Sarulesti, Soldanu, Valea Argovei, Nana, Luica, Cascioarele, Frasinet, Gurbanesti, Oltenita. Valabilitate 06.08.2024 orele 14:45-16:30. ISU Calarasi

Advertisement
Continue Reading

Breaking News

Județul Călărași sub cod portocaliu de vreme rea. De când intră în vigoare atenționarea meteo

Published

on

În data de 6 august 2024, județul Călărași se află sub incidența unui cod portocaliu de vreme rea, avertizare emisă de Administrația Națională de Meteorologie. Perioada de valabilitate a avertizării este cuprinsă între orele 13:00 și 20:00.

Meteorologii prognozează instabilitate atmosferică accentuată în această după-amiază, caracterizată prin intensificări semnificative ale vântului. Se așteaptă rafale ce pot atinge 70-80 km/h, ceea ce ar putea genera condiții periculoase pe drumuri și în zonele deschise. În plus, sunt posibile vijelii care ar putea afecta atât infrastructura cât și siguranța publicului.

Avertizarea include și riscul de descărcări electrice frecvente, grindină de mici dimensiuni și averse torențiale. Cantitățile de precipitații vor fi considerabile, variind între 25-40 l/mp, cu posibilitatea ca în anumite zone să depășească 50-60 l/mp.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași recomandă populației să fie vigilantă și să ia măsuri de precauție. Este important ca cetățenii să evite deplasările neesențiale în timpul codului portocaliu și să se protejeze de efectele vântului puternic și ale precipitațiilor abundente.

De asemenea, este indicat să verificați periodic prognoza meteo și să urmați sfaturile autorităților locale pentru a minimiza riscurile.

Continue Reading

Cele mai vizualizate