In perioada minivacanței de 1 Mai 2018, D.S.V.S.A. Calarasi in scopul prevenirii aparitiei toxiinfecțiilor alimentare intensifica actiunile de control, pentru a se lua in timp optim, măsuri de evitare a riscurilor pentru sănătatea publică cauzate de unele deficiențe în domeniul siguranței alimentelor, prin:
- Constituirea echipelor de control formate din medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Calarasi, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor Calarasi si Oltenita (CSVSA) dar şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale Borcea, Lehliu Gara, Oltenita si Budesti (CSVZ). începând cu data de 27.04.2018.
- În perioada 27aprilie – 1 mai 2018 la sediul DSVSA Calarasi şi CSVSA / CSV Zonale va fi asigurat serviciul de permanenţă sanitară veterinară, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, medicii veterinari oficiali vor avea în atenție următoarele :
– verificarea unităților de procesare produse alimentare de origine animală și suspendarea după caz, a activității unităților care nu îndeplinesc condițiile de funcționare conform prevederilor legale,
– verificarea unităților de alimentație publică și a celor de comercializare, verificarea documentelor care să ateste salubritatea și conformitatea lor.
– verificarea unităților de tip catering, a laboratoarelor de patiserie și cofetărie, a condițiilor de depozitare a acestora, respectarea condițiilor de igienă pe fazele de prelucrare în semipreparate sau produse finite.
– verificarea mijloacelor de transport pentru transportul produselor de origine animală și a dotării acestora cu agregate frigorifice, autorizarea sanitara veterinara a acestora;
– verificarea depozitelor alimentare frigorifice privind respectarea temperaturilor de depozitare specifice fiecărui tip de produs de origine animală și înscrierea datelor în diagrame.
– verificarea salubrității produselor prin examene de laborator curente, conform programelor specifice.
– controlul aplicării măsurilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la toate unitățile supuse controlului sanitar veterinar, conform programelor stabilite.
-verificarea respectării condițiilor de igienă, ventilație și microclimat pe lanțul frigorific, a dotărilor cu utilaje și aparatură corespunzătoare în toate unitățile de procesare si desfacere.
Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon DSVSA Calarasi 0242/313676, precum și la numărul de telefon ”Call Center” A.N.S.V.S.A. 0800/826.787.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Viorel BUCUR1