Connect with us

Știri

Digi 24: Dezastru ecologic în județul Călărași. Una dintre cele mai mari bălți de pescuit din țară seacă

Published

on

sursă imagine: screenshot Digi24

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Un reportaj realizat de Digi24 în județul Călărași arată imagini îngrijorătoare despre una dintre cele mai mari bălți din țară. E vorba despre Mostiștea, unde peste 100 de hectare au secat complet încă din primăvară din cauză că apa a fost folosită în exces pentru umplerea canalelor de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Așa cum prevede procesul tehnic, apa folosită pentru irigații trebuia completată la loc, însă pompa care trebuia să se ocupe de asta nu are curent ca urmare a unor datorii pe care agenția le are către furnizorul de energie electrică.

Dezastru ecologic în județul Călărași, pe balta Mostiștea, situată între comunele Mănăstirea și Dorobanțu. Apa a secat din cauza neglijenței și dezinteresului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, blamată de autoritățile locale.

Digi24 a vorbit cu fostul director ANIF Călărași, Dumitru Stan, care a spus că „ne aflăm într-o situație critică, dar nu natura e de vină. Aici e de vină omul”, a declarat acesta. 

Advertisement

La rândul lui, primarul comunei Mănăstirea, Marian Iancu, a povestit că în luna martie balta era plină de apă și pești, însă „în urma secetei prelungite și a irigațiilor necontrolate, s-a ajuns unde se vede la acest moment”, a spus. „Din lacul Mostiștea, peste o sută de hectare, la această oră, este uscătură, nisip. În locul unde acum trei luni de zile, patru luni de zile, creșteau pești, acum pasc oile”.

Sursă imagine: screenshot Digi24

Sursele Digi24 arată că principala cauză a dezastrului actual este folosirea excesivă a apei pentru irigații, fără ca nivelul de apă să fie completat ulterior pentru a menține un echilibru. „Să pompeze apă, astfel încât prima dată să asigure nivelul corespunzător, după care să se facă o exploatare corectă și o întreținere corectă a acestui lac. Altfel, vor fi pagube mari”, explică Dumitru Stan pentru Digi24

Primarul comunei Mânăstirea cere ajutorul Guvernului pentru salvarea ecosistemului. Până atunci, două pompe ar putea remedia problema – însă una este foarte veche și defectă, iar cealaltă nu este racordată la curent ca să poată pompa apă din Dunăre din cauza unor datorii pe care ANIF le are către furnziorul de energie electrică. 

Advertisement
Advertisement