Deputatul PSD Cristian Sefer a explicat pentru calarasipress.ro proiectul de lege propus de PSD în Parlament ce prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale din România.
“PSD a votat impozitarea drastică a pensiilor speciale! PSD a propus și a votat astăzi în Parlament impozitarea cu 85% a pensiilor speciale! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL! Taxarea veniturilor speciale care depăşesc limita echităţii sociale, este o măsură justă, pe care parlamentarii PSD au susținut-o și o susțin, în acelaşi timp cu majorarea drepturilor pensionarilor cu 40% şi cu dublarea alocaţiilor copiilor. PSD îşi respectă angajamentele şi a votat conform înţelegerii convenite cu toate partidele parlamentare, inclusiv USR şi PNL, pentru susţinerea unui singur proiect de lege, constituțional, de impozitare a pensiilor speciale.” – se arată într-un mesaj publicat pe o pagina a PSD
https://www.facebook.com/PartidulSocialDemocrat/videos/1547673415411822/
Deputat Cr. Sefer: “Camera Deputaților a adoptat astăzi 17.06, în calitate de cameră decizională, o inițiativă legislativă care prevede supraimpozitarea tuturor pensiilor care nu respectă decât in parte principiul contributivității. În spațiul public, sunt tot felul de opinii. Printre altele, unii susțin că sunt pensionari cu o pensie de peste 7000 de lei cărora nu ar trebui să li se aplice procentul de 85 %, fiindcă au contribuit mult și pensia lor contributivă depașește acest prag. Îi invit să citească legea cu atenție.” – se arată într-un articol publicat de presa locală
Pensia specială sau de serviciu are două componente: partea contributivă și bonusul acordat de statul român
Deputat Cr. Sefer: “Dacă partea lor contributiva trece de 7000 lei, impozitul ramane de 10 la suta, exact ca in sistemul public. De exemplu, daca o pensie este de 20000, iar partea pentru care s-a contribuit este de 10000, pana la 10000 se aplica 10 la suta impozit, iar pentru ceilalti 10000 se aplica suprataxarea. Deci aceasta lege respecta paralelismul cu legea pensiilor publice. Pentru a vota corect și a ne respecta angajamentele făcute cetățenilor a fost nevoie de documentare. Am văzut păreri că pensiile speciale trebuiau eliminate. Reamintesc că un astfel de proiect de lege a fost deja declarat neconstituțional.
Insist să arăt că dacă se va aplica formula de calcul din noua lege a pensiilor publice, nu va mai fi nevoie de pensii speciale, fiindcă creșterile din sistemul public vor asigura o pensie mai mult decât decenta pentru toți romanii, nu doar pentru anumite categorii.”