in

Deputatul Constantin Bîrcă: “Consultarea publicului – obligație a autorităților!”

Publicat la data de 02.07.2021

Titlul declaraţiei politice: Consultarea publicului – obligație a autorităților! 

Domnule Președinte de Ședință

Doamnelor și domnilor deputați,

Prezenta declarație mi-a fost sugerată de recentul sondaj INSCOP “Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 1 – 15 iunie pe un eșantion de 1500 de persoane.

Acesta este împărţit în trei capitole, cel de-al doilea fiind dedicat măsurării disponibilităţii românilor de a vota un partid naţionalist, precum şi a aderenţei pe care o au o serie de elemente de agendă eurosceptică şi naţionalistă.

Un procent semnificativ al celor consultați arată că aproape 60% dintre români ar vota un partid care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională.

Potrivit acelorași date, aproximativ două treimi din respondenți nu ar mai susţine o astfel de formaţiune dacă ea ar promova ieşirea României din Uniunea Europeană, apropierea de Rusia sau restrângerea drepturilor minorităţilor naţionale.

Este important de subliniat faptul că abordarea naționalist – populistă reprezintă un fenomen în creștere în Uniunea Europeană pentru guverne  precum cele ale Italiei, Poloniei sau Ungariei. De asemenea este de remarcat o ascensiune a euroscepticilor în Franța, Austria sau Spania, ceea ce nu face decât să fragilizeze construcția europeană.

Pentru țara noastră, cercetarea sociologică arată că două treimi dintre adepţii apărării intereselor naţionale, cred că ieşirea României din Uniunea Europeană ar afecta interesele naţionale ale ţării.

Un fapt este cert – majoritatea românilor consideră că, dacă restul ţărilor europene îşi urmăresc şi propriile interese naţionale, este legitim ca şi românii să îşi dorească acelaşi lucru pentru ţara lor.

Aceasta demonstrează că există o percepție clară a faptului că ieşirea din UE ar afecta interesele naţionale şi că dezvoltarea economică a ţării are oportunități esențiale în interiorul Uniunii.

Cifrele sunt semnificative: 62,9% dintre respondenți au apreciat că, în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în interiorul Uniunii Europene, în timp ce numai 27% au considerat că România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în afara UE.

Referitor la problematica intereselor naţionale ale României: 32,6% au indicat dezvoltarea economiei; 24% întărirea rolului României în UE; 11,9% dezvoltarea infrastructurii de transport; 7,7% protejarea grupurilor de populaţie vulnerabile.

.Acestea sunt numai cateva elemente ale dialogului cu publicul.

Rezultatele consultării reprezintă un barometru demn de luat în considerare permanent și nu numai o dată la 4 ani.

Vă mulțumesc,

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ

2 1 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

VIDEO. N. Rîjnoveanu solicită MDLPA returnarea banilor cheltuiți pentru proiectele ce nu vor fi finanțate. Primarul vrea să le implementeze din surse proprii

Primarul Gazu Aurică plânge la ușa PSD că nu poate realiza proiectele propuse