Connect with us

Administrație

Creșă de 70 de locuri, construită în Cartierul pentru Tineri, în Călărași. Vezi în ce stadiu sunt lucrările

Published

on

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, aduce vești îmbucurătoare, anunțând că lucrările pentru viitoarea creșă de 70 de locuri, amplasată în Cartierul de Tineri din Călărași, sunt în în grafic. Această inițiativă face parte din proiectul de dezvoltare a orașului și are ca scop oferirea unor servicii educaționale și sociale de calitate pentru tinerii locuitori.

Primarul Marius Dulce subliniază că administrația locală este preocupată nu doar de prezentul, ci și de viitorul comunității, depunând eforturi considerabile pentru a face municipiul mai frumos și mai prosper. Astfel, prin intermediul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), s-a obținut finanțarea necesară pentru construirea acestei creșe moderne și performante.

Lucrările avansează rapid, iar fundația este deja în curs de finalizare, iar stâlpii de susținere sunt montați cu spor. Constructorul a dat asigurări că va termina construcția până la finele acestui an, ceea ce reprezintă un obiectiv îndrăzneț, dar cu siguranță realizabil.

Valoarea totală a proiectului integral eligibilă este de aproximativ 3,3 milioane Euro (16.540.271,92 lei, inclusiv TVA). De remarcat este faptul că Municipiul Călărași contribuie cu 0 lei la acest proiect, datorită finanțării acoperite prin PNRR.

Creșa va fi echipată cu toate facilitățile necesare pentru un mediu educațional optim. Astfel, unitatea de învățământ va dispune de dormitoare, săli de joacă, o sală pentru festivități, o bucătărie complet utilată și o spălătorie proprie, un cabinet medical pentru a asigura îngrijirea copiilor și spații administrative pentru o bună gestionare a activităților.

Advertisement

Un aspect important al acestui proiect este că viitoarea creșă va fi construită conform standardelor de eficiență energetică nZEB (near-Zero Energy Building). Astfel, creșa va beneficia de panouri solare și fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică și apă caldă din surse regenerabile. Clădirea va fi, de asemenea, foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante, asigurând astfel un consum redus de energie.

De asemenea, primarul a dezvăluit că vor fi utilizate pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care vor asigura un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Aceste măsuri de eficiență energetică vor contribui la protejarea mediului și la reducerea costurilor de întreținere a clădirii pe termen lung. Durata de implementare a proiectului este estimată la 38 de luni, urmând a fi finalizat până cel târziu la data de 31 decembrie 2025.

Administrație

Dispensarul din Fundeni a fost modernizat și a fost predat medicilor de familie

Published

on

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Primarul Gheorghiță Cărtușanu din comuna Fundeni reflectă asupra anului 2023 ca fiind un an de realizări semnificative pentru comunitatea pe care o conduce, evidențiind finalizarea mai multor proiecte de importanță vitală. Printre acestea, se remarcă modernizarea dispensarului local, un punct de interes major pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor.

”Am recompartimentat clădirile. Era o clădire veche, am modernizat-o și consolidat-o. Grupurile sanitare sunt în interior. Fiecare medic are acum un cabinet” – spune primarul Cărtușanu din Fundeni.

Prin eforturile depuse, clădirea veche a dispensarului a fost reconfigurată și modernizată integral, oferind acum condiții optime pentru serviciile medicale. Consolidarea structurii, reamenajarea spațiilor interioare și dotarea cu grupuri sanitare au reprezentat doar începutul. Fiecare medic beneficiază acum de spații de lucru  adecvate, iar adăugarea unui cabinet suplimentar pentru stomatolog a crescut capacitatea de asistență medicală. Aceste îmbunătățiri asigura servicii de calitate pentru comunitate.

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Gheorghiță Cărtușanu – primar comuna Fundeni –

Primarul anunță cu încredere că în acest an va fi finalizat un alt corp al dispensarului, adăugând și mai multe resurse pentru îngrijirea sănătății. În plus, el exprimă dorința de a numi instituția nu doar un simplu dispensar, ci o clinică, reflectând calitatea și nivelul serviciilor oferite.

“Sunt doi medici de familie. Noi am prins astăzi o zi mai lejeră, dar de fiecare dată când am vrut să iau medicamente, am vrut să vin la un mic control când nu mă simțeam bine, nu a existat să nu aibă 10-20 de oameni. Doamna doctor are pacienți și din alte localități. Vin după medicul bun. Eu nu mai vreau să-l numesc dispensar, ci clinică.”

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Gheorghiță Cărtușanu – primar comuna Fundeni –

Dispensarul funcționează cu doi medici de familie care asigură serviciile pentru cetățenii din localitate și nu numai.

Pe lângă modernizarea dispensarului, alte două proiecte majore finalizate în 2023 au fost reabilitarea școlii și a grădiniței din Fundeni, contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii educaționale și a facilităților pentru tinerii din comunitate.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Călărașiul va fi verde: Marius Dulce a început plantarea copacilor și arbuștilor ornamentali

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe whatsapp

Marius Dulce anunță demararea curățeniei zonelor verzi și începe plantarea copacilor și arbuștilor ornamentali. Aceștia vor fi plantați în toate curțile interioare ale blocurilor, acolo unde au fost amenajate locuri de parcare și „unde imaginea s-a schimbat natural”, transmite primarul municipiului Călărași.

Nu pot să nu observ reacțiile câtorva cetățeni supărați că „turnăm betoane” în loc să plantăm mai mult verde. Betoanele au rostul lor, așa cum și copacii ne sunt vitali. Cum arătau zonele dintre blocuri înainte și cum arată acum?”, a mai scris Marius Dulce.

Acesta spune că plantarea și toaletarea copacilor va continua în concomitent cu curățenia de primăvară.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Comuna Grădiștea va avea o nouă sală de sport

Published

on

Comuna Grădiștea din județul Călărași se pregătește să-și întâmpine locuitorii și sportivii cu o nouă investiție recent demarată: o sală de sport impresionantă. Cu o capacitate de 102 locuri, această investiție este rezultatul eforturilor și implicării între Primăria Grădiștea și Compania Națională de Investiții (C.N.I).

Am finalizat proiectarea unei Săli de Sport de 102 locuri, în comuna Grădiștea și abia așteptăm să dăm startul lucrărilor, pentru ca elevii de aici să poată beneficia de o sală de sport la cel mai înalt nivel”, a anunțat firma care se ocupă de acest nou proiect.

Noua sală de sport va deveni epicentrul activităților sportive din localitate, oferind un mediu propice pentru antrenamente și competiții la cele mai înalte standarde. Handbalul, voleiul, baschetul și alte activități sportive vor găsi aici un teren de joc modern și bine echipat.

Beneficiarul investiției este Primăria Grădiștea, Jud. Călărași. Unitatea de implementare: Compania Națională de Investiții.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate