Connect with us

Știri

Consiliul Județean a împrumutat 3 milioane lei din Trezoreria Statului pentru finanţarea unor investiţii

Published

on

Consiliul Județean Călărași a dezbătut joi, în ședința de la prânz, Hotărârea privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 13 milioane lei în conformitate cu prevederile art. 1 din OUG nr. 83 / 2021 pentru unele măsuri fiscal – bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Proiectul prevede contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 13 milioane lei, cu o maturitate de maxim 5 ani. Dobânda formată din ROBOR la 3 luni plus marja de dobândă este de 1,5%.

Suma, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean, va fi utilizată pentru finanţarea următoarelor obiective de investiţii:

– Modernizare şi reabilitarea DJ 211D tronson DN21 (Ştefan Vodă) – Libertatea – DN3B (Dichiseni), km 13+500 – km 41+500, L – 24,57 km – execuţie lucrări, inclusiv asistenţă tehnică, servicii ssm, consultanţă, comisioane, taxe avize (PNDL2): 539.201 lei (cofinanţare)

– Modernizare, reabilitare DJ 403 de la DN31 – Luica – DN4 – Ţoldanu – Radovanu, km 0+000 la km 34+800, L- 33,8 km – PT+ execuţie lucrări, inclusiv asistenţă tehnică, consultanţă şi servicii ssm, taxe şi cote legale (PNDL2): 617.943 lei (cofinanţare)

– Dezvoltarea zonei turistice Braţul Borcea – Port turistic de agrement, PT, execuţie lucrări, asistenţă tehnică şi comisioane, taxe: 11.842.856 lei

Datoria publică angajată de Consiliul Judeţean Călăraşi la 31 ianuarie 2021 este de 17.168.571 lei. Anual, Consiliul Judeţean are de rambursat o datorie de aproximativ 3.542.000 lei, compusă din rate de 2.435.000 lei, diferenţa fiind reprezentată de dobânda care este variabilă şi se calculează lunar la soldul creditului.

Veniturile proprii realizate anul trecut însumează 33.327.000 lei, rezultând un grad de îndatorare al CJ Călăraşi, la momentul prezent, de 10,63%. Adăugând la datoria publică contractată de CJ Călăraşi la această dată împrumutul aprobat şi avizat în 2021 în valoare de 50 de milioane de lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii şi împrumutul de 13 milioane aprobat, rezultă o datorie anuală de aproximativ 7.400.000 lei anual şi un grad de îndatorare maxim în perioada de 5 ani de 29,03%. Conform art. 63 alin 4 din Legea 273 din 2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare unităţile administrativ – teritoriale pot contracta împrumuturi fără a depăşi gradul de îndatorare 30% din veniturile proprii.

Hotărârea privind aprobarea contractării împrumutului de 13 milioane de lei n-a fost votată de cei 4 consilieri USR care s-au abţinut de la vot, motivând timpul prea scurt de studiere a documentului. Reprezentantul CJ, vicepreşedintele Ion Samoilă a explicat motivele care au stat la baza introducerii peste ordinea de zi stabilită iniţia a Hotărârii mai sus – menţionate. „După ce au fost publicate Normele de aplicare ale Ordonanţei, termenul pentru accesarea împrumuturilor este de 30 de zile. În plus, funcţionează pe principiul „primul venit, primul servit”. Dacă am fi amânat votarea acestei Hotărâri n-am mai fi avut la dispoziţie timp pentru aprobarea contractării împrumutului, suma fiind necesară pentru finanţarea unor obiective importante pentru dezvoltarea judeţului.”, a spus, în plenul şedinţei, vicepreşedintele CJ Călăraşi, Ion Samoilă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Ecoaqua Călărași a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră a blocurilor N28 / N29

Published

on

Începând cu data de miercuri, 26 mai a.c., operatorul ECOAQUA S.A. CĂLĂRAȘI a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră aferentă blocurilor N28 – N29 din municipiul Călărași.

Vă reamintim că operatorul ECOAQUA demarează o campanie de informare

Operatorul ECOAQUA S.A. Călărași demarează o campanie de informare și de conștientizare către toți consumatorii cu privire la modul inconștient și nepăsător de aruncare a deșeurilor în rețeaua de canalizare.

Pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea/înfundarea sistemului de canalizare sunt 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Din nefericire pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, acest lucru duce la refularea sistemului de canalizare inclusiv în imobile.

Continue Reading

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro