LA CE NE AJUTĂ CEAIUL DIN FRUNZE DE DUD
Dudul este pomul cu fructele sale inconfundabile, dar nu asta îl face renumit în medicina alternativă, ci frunzele, care sunt foarte eficiente în combaterea diareei, diabetului zaharat, ulcerului gastric și duodenal, gastritei, afecțiunilor ale ficatului sau ale aparatului respirator, pentru astenie, nevroză, insomnie, obezitate sau a tulburărilor a metabolismului, variolă, rujeolă, afecțiuni ale gâtului, tuse, răceală, gripă, angină.
– Contribuie la protejarea mucoasei gastro-duodenale;
– Susține curățarea organismului de substanțele reziduale, favorizând eliminarea toxinelor și a produșilor de dezasimilație
– Ajută la reducerea unui tranzit intestinal prea accelerat
Frunzele de dud reduc senzația de sete excesivă și acționează ca hiperglicemiant ușor, determinând scăderea nivelului zahărului din sânge cu până la 20%. Pentru potențarea efectului, planta se poate combina cu alte specii antidiabetice (afin, teci de fasole etc.), având o bună toleranță la asocieri de durată.

Frunzele de dud se consumă sub formă de infuzie, pe care o preparăm din două linguri de frunze uscate și mărunțite peste care vom turna 250 ml. de apă clocotită, pe care o vom lăsa la infuzat până la stadiul de călduț, fără să îndulcim și numai după mesele principale, iar în cazuri de diabet sau diaree vom lua câte o lingură de infuzie la intervale de o oră.
Din frunzele de dud puse la macerat timp de 3 săptămâni în alcool alimentar, vom obține o tinctură, pe care o vom strecura după cele 3 săptămâni de macerare și o vom depozita în sticle mici. Vom obține o tinctură pe care o vom consuma 30 de picături diluate în puțină apă, înaintea meselor principale.
Produsul îl găsim în magazinele de specialitate, pe tot parcursul anului.