Într-o rezoluție adoptată marți, 18 octombrie, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.
Carmen Avram, europarlamentarul social-democrat în Parlamentului European, a explicat, într-o intervenție pentru Canal SUD care este situația la acest moment cât și scenariile pe care trebuie să le luam în calcul privind respingerea aderării celor două țări în zona Schengen.
Carmen Avram: România şi Bulgaria trebuie să intre în Schengen, în acest an! Asta a votat, cu majoritate covârşitoare, Parlamentul European. Rezoluţia, introdusă la cererea PSD şi sprijinită cu solidaritate de Grupul SD, solicită aderarea noastra urgentă la Schengen, neexistând absolut nicio justificare pentru o altă întârziere. 11 ani, toate criteriile îndeplinite şi modul în care românii au acționat la frontiera cu Ucraina sunt motive suficiente pentru a pune capăt acestei discriminări! Hai cu Schengen!
De ce refuză Olanda aderarea României la Schengen. Rutte: Când va fi pregătită, se va putea alătura
Premierul olandez, Mark Rutte, a reafirmat miercuri în parlamentul naţional că, în principiu, nu există nimic împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen, la care cele două ţări se pot alătura când sunt pregătite.
În opinia sa, pentru ambele ţări este nevoie de o actualizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care se face acum pentru România, dar nu şi pentru Bulgaria, ceea ce este o problemă, conform transcrierii declaraţiilor sale publicate pe site-ul legislativului olandez.
Rutte a menţionat şi faptul că misiunile care au loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare şi monitorizare Schengen nu au fost finalizate.
Ţările de Jos nu vor fi un obstacol, dar trebuie, de asemenea, să fie pregătite să fie stricte, corecte şi dedicate, a subliniat şeful guvernului olandez.