Connect with us

Știri

Calitatea aerului din Călărași, scăpată de sub controlul autorităților. Panoul de la Orizont prezintă date care nu există?

Published

on

Dacă în restul municipiilor din România autoritățile pot controla calitatea aerului, la Călărași se întâmplă fix invers. Un exemplu concret al acestei concluzii: serile de vară în care mirosul de dejecții acapara tot municipiul, iar autoritățile care ar fi trebuie să identifice problema, ridicau din umeri fără vreun răspuns. Așteptăm cu multă nerăbdare vara viitoare! Deci, fără îndoială, nimeni nu poate stabili cu exactitate cât de poluat este aerul pe care îl respirăm în fiecare zi în orașul de lângă Borcea.

Pentru că am încercat să identificăm problema privind lipsa unor date clare asupra nivelului poluării aerului din Călărași, aflăm, pe surse, din rândul angajaților Agenția pentru Mediu Călărași,  faptul că, instituția nu deține echipamente și senzori pentru monitorizarea calității aerului. Există, totuși, în hârtii, o serie de echipamente, defecte sau care nu pot fi folosite în teren pentru stabilirea calității aerului.

Potrivit datelor, pe raza municipiului Călărași există trei stații care citesc valorile aerului și stabilesc calitatea acestuia. Una dintre stații este amplasată în zona Orizont, a doua în zona Stadionului Municipal, fiind o stație de fond urban, care monitorizează nivelul de poluare din ariile urbane, fără să fie influenţată direct de trafic sau industrie. Ultima stație din cele trei se află în comuna Modelu, care se încadrează în categoria de fond rural și monitorizează nivelul de fond al poluării în zona rurală.

Acum că am aflat unde sunt și ce fac acestea, ne lovim, așa cum v-am spus mai sus, de problema funcționării. Cele două puncte din Călărași sunt indisponibile, în vreme ce aerul din Modelu este analizare și se încadrează în pragul 4, adică rău.

Analiza de mai jos este de realizată astăzi, 13 noiembrie 2022, orele 12:29.

Nu mai este o surpriză faptul că tot municipiul este acoperit de mirosuri care te fac să te gândești că ești parcă în centrul unei ferme de porci sau vaci. Așa cum se observă în buletinul de valori prezentat mai jos, datele lipsesc iar raportul este realizat cu date lipsă.

Într-un interviu acordat Canal SUD, directorul Sandu Gheorghe cu greu își găsește cuvintele în încercarea de a da răspunsuri unor întrebări simple, care vizează, evident, calitatea aerului.

Se pare că, în cursul anului 2022, Agenția pentru Mediu Călărași a reușit performanța să identifice 5 depășiri ale valorii limită zilnice pentru sănătate – 50 µg/m– la stația CL–3 Modelu și 5 la stația CL–2 Stadion Călărași.

Conducerea APM Călărași spune că depășirile au apărut din cauza lucrărilor de reabilitare și modernizare a infrastructurii, trafic rutier, sau  încălzirea rezidențială pe perioada de iarnă.

Advertisement

Panourile de la Orizont informează public cu date care nu există? Așa se pare!

Dacă cifrele din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu sunt afișate în sistem, ce valori prezintă Agenția pentru Mediu Călărași pe panourile colorate de la Orizont? Nu există aparatură care să verifică calitatea aerului, însă reprezentanții APM Călărași se bat cu pumnii în piept de dimineața până seara că țin sub control calitatea aerului. Fals.

“Menţionăm faptul că publicul este informat în timp real prin panoul de informare amplasat în zona ORIZONT cu privire la calitatea aerului. Centrul local de date (aflat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călărași) colectează şi transmite panoului de informare a publicului datele furnizate de staţii – acestea sunt date brute, iar după validarea primară le transmit spre certificare Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA) din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.” se arată într-o precizare a APM Călărași.

Bucureștiul are, începând de astăzi, noi senzori care vor fi integrați în sistemul de monitorizare a calității aerului. Dispozitivele urmează să fie instalate în cursul lunii ianuarie 2023, după ce vor fi calibrați.

S-a dat Legea mirosurilor pentru prevenirea „disconfortului olfactiv”

În Monitorul Oficial din 13 iulie 2020 a fost republicată Legea nr. 123 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, privind protecția mediului, în sensul introducerii definiţiei disconfortului olfactiv şi a măsurilor de gestionare a acestui tip de poluare precum prevenirea, reducerea şi chiar sistarea funcţionării instalaţiilor şi activităţii factorilor ale căror emisii produc un disconfort olfactiv care depăşeşte normele admise.

La Călărași cine trebuie să aplice legea? Aflați părerea călărășenilor din materialul urmtător:

https://youtu.be/dHGb1ors92w

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate