in

Burse de merit pentru elevii din Oltenița de 13 lei. Ce părere aveți?

Asociaţia Elevilor: Consiliul Local Olteniţa continuă umilirea copiilor: Bursă de merit în valoare de 13 lei

În spațiul public, au apărut noi informații cu privire la cuantumul derizoriu stabilit de Consiliul Local al Municipiului Oltenița, județul Călărași, în vederea acordării burselor școlare. De data aceasta, există o dovadă de necontestat a dezinteresului aleșilor locali față de elevii oltenițeni.

Astfel, un absolvent al clasei a XII-a, cu media 9.80, a primit o bursă de merit în valoare de doar 13 RON, sumă incapabilă să sprijine accesul la educației și să încurajeze meritocrația. Drept urmare, Asociația Elevilor din Călărași (AECL), singura organizație independentă care își asumă reprezentarea elevilor la nivel județean, dezaprobând modul batjocoritor în care aleșii locali au înțeles să își îndeplinească obligațiile prevăzute de lege, cere remedierea imediată a nedreptății cauzate elevilor oltenițeni.

Bursele școlare joacă un rol de neînlocuit în acordarea sprijinul material, constituindu-se într-o măsură de protecție socială, respectiv susținerea elevilor care obțin rezultate școlare foarte bune. Potrivit. art 82 din Legea 1/2011 a educației naționale, consiliile locale au obligația de a acorda burse școlare principalilor beneficiari ai educației care îndeplinesc criteriile impuse de OMECTS nr. 5576/2011, ceea ce înseamnă aprobarea acestei destinații de cheltuieli și a creditelor bugetare necesare odată cu adoptarea proiectului de buget local. Cu toate acestea, cuantumul acestor burse nu poate fi derizoriu, fiind necesar ca el să sprijine accesul efectiv la educație, precum și menținerea performanțelor școlare.

Așa cum a fost precizat în comunicatul anterior, privitor la aceeași problemă, putem constata faptul că suma de 20 RON/elev nu este o sumă potrivită, banii nefiind suficienți nici măcar pentru achiziționarea materialelor necesare orelor de curs. Așadar, suma de 13 RON alocată elevilor din Oltenița nu este decât o altă dovadă a dezinteresului autorităților față de educație, în mod contrar celor susținute cu ocazia discursurilor publice susținute de reprezentanții comunităților locale.
Solicităm încă o dată Consiliului Local al Municipiului Oltenița să adopte o hotărâre în vederea majorării cuantumului burselor școlare în cadrul proximei ședințe a organului deliberativ! Rebeca Pestrițu, președinte al Asociației, a oferit următoarea declarație: ,, Consider că această hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Oltenița de a acorda burse de merit în valoare de 13 RON nu poate fi catalogată altfel decât nefirească; suma este extraordinar de mică, elevul nefiind capabil să își asigure măcar materialele necesare participării la cursurile zilnice.

Este de adăugat faptul că impactul asupra elevilor este unul negativ, din punctul de vedere al stimulării performanțelor școlare. Din moment ce astfel de eforturi nu sunt apreciate, elevii ar putea fi descurajați să depună eforturi suplimentare, cu atât mai mult cu cât sistemul de învățământ este anacronic și centrat pe beneficiar doar la nivel declarativ. Sper doar ca semnalul de alarmă pe care îl tragem să atragă și atenția autorităților locale și să le determine să își reevalueze hotărârile, deoarece educația ar trebui tratată drept o prioritate, astfel cum s-a asumat prin discursurile publice susținute.

Singura soluție viabilă constă în majorarea cuantumului destinat în acest sens. În caz contrar, Asociația Elevilor din Călărași va lua măsuri pentru schimbarea acestei situații. Trebuie să ținem cont de faptul că nu este prima dată când elevii sunt dezavantajați în același mod. “

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu a fost finalizată

ÎNTÂLNIRE TRANSNAȚIONALĂ DE PROIECT FIT FOR FUTURE 2018-1-PL01-KA229-050588_2