Începând cu 1 septembrie 2024, autovehiculele, camioanele și TIR-urile care intră în Bulgaria vor fi supuse unei taxe de dezinfectare pentru prevenirea pestei micilor rumegătoare, conform potrivit unui răspuns al Ministerului Afacerilor Externe pentru g4media.ro.
Potrivit presei din Bulgaria, vehiculele sub 3,5 tone și autoturismele vor plăti 2 euro (4 leva), iar camioanele și TIR-urile vor achita 10 euro (20 leva).
Această taxă va fi impusă de autoritățile bulgare la toate punctele de frontieră cu Grecia, România, Serbia și Macedonia de Nord, în contextul apariției unor boli contagioase la animale. Pe durata verii, dezinfectarea a fost efectuată gratuit.
Anterior, taxa se aplica doar vehiculelor care intrau din Turcia.
”Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresată Ministerului Afacerilor Externe, referitoare la introducerea de către autorităţile bulgare a unei taxe de dezinfecție şi dezinsecţie, ce va trebui plătită de către șoferii camioanelor care intră în Republica Bulgaria începând cu data de 1 septembrie 2024, vă informăm că partea bulgară a confirmat informația cu privire la intenția de a percepe taxa anterior-menționată, în răspuns la contextul sanitar din regiunea Balcanilor, generat de bolile contagioase dezvoltate de animale” a transmis Ministerul de Externe pentru sursa menționată anterior.
Dezinfecția se realizează cu ajutorul unor pulverizatoare, care acoperă complet vehiculele cu soluție. Autoritățile sunt încrezătoare că, prin această metodă, boala contagioasă nu va pătrunde în Bulgaria.
Sursa: digi24.ro
România înregistrează 62 de focare de pesta rumegătoarelor mici
România are în prezent 62 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cele mai multe (50) fiind în județul Tulcea, potrivit unei informări a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Dintre focarele active, opt sunt în exploatații comerciale, 15 în exploatații comerciale de tip A, 38 în exploatații nonprofesionale și unul într-o stână, conform datelor din 29 august 2024. Numărul total al animalelor din focarele active este de 234.088, dintre care 221.420 au fost înregistrate după ucidere în rapoartele de notificare-confirmare.