Municipalitatea din Călărași a demarat lucrările proiectului de “Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncţional în zona centrală a municipiului”.
Florăriile amenajate pe aleea centrală au fost mutate în hală, alături de comercianții și producătorii locali de fructe-legume. Zonele verzi cu brazi sunt demolate de constructor, planul de reamenajare fiind diferit și gândit să ofere călărășenilor peisaje unice, moderne și atractive. Se dorește ca proietul de la malul Borcei să ofere călărășenilor ceva diferit.
Proiectul Centrului Civic a fost inițiat în mandatul fostului primar, Daniel Ștefan Dragulin și continuat de Marius Dulce. La sfârșitul lunii decembrie anul anterior, edilul-șef a oferit presei câteva cuvinte despre acest nou proiect:
„Bifăm o nouă etapă în procesul de modernizare reală a municipiului Călăraşi(…) Este un proiect pe care îl gândim de multă vreme. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 17 luni. Aşa cum am mai spus, până la sfârşitul anului 2023, trebuie să finalizăm şi acest proiect, finanţat prin fonduri europene”, a declarat primarul Marius Dulce.
„Municipiul nostru va suferi transformări majore în următorii doi ani„
Primarul Marius Dulce spune că nu se oprește aici și declară că Direcţia Programe şi Dezvoltare Locală lucrează la identificarea surselor de finanţare a unor proiecte complementare celor pe care deja le implementăm.
„Vă promit, dragi călărăşeni, că municipiul nostru va suferi transformări majore în următorii doi ani. Obiectivul nostru este ca municipiul Călăraşi să devină, într-o bună zi, chiar un pol al turismului românesc.” , a declarat într-o conferință de presă primarul Marius Dulce
Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfăşoară între strada Sloboziei şi strada Dobrogei, precum şi aleile de legătură ale acestei zone cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918 şi segmentul străzii Traian între strada 1 Decembrie 1918 şi Bulevardul 1 Mai.
Proiectul propune ca segmentul străzii Sloboziei, de la intersecţia cu strada Bucureşti până la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918, să devină un spaţiu de tip share-space, concept de mobilitate în care pietonul are prioritate, iar strada 1 Decembrie 1918 va deveni un spaţiu dedicat în exclusivitate pietonilor şi bicicliştilor.