Connect with us

Știri

Arme fără număr. Cine va putea să-și cumpere câte pistoale vrea

Pe fondul valului de crime comise în ultimele săptămâni, aleșii vor să se simtă mai în siguranță. Peste 30 de parlamentari, majoritatea social-democrați, au pus în dezbatere un proiect de lege pentru relaxarea regimului armelor și munițiilor în România.

Potrivit acestuia, cei cu permis de portarmă vor putea să dețină un număr nelimitat de arme pentru protecția personală, nu doar două, cum este în prezent. Mai mult, autorizația de procurare a armelor letale va putea fi dată și inculpaților din dosare penale, dacă aceștia nu au fost puși sub acuzare pentru faptele săvârșite cu violență sau cele privind regimul armelor și munițiilor.

Pus recent pe masa senatorilor, proiectul legislativ prin care se propune o serie de modificări ale Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor (lege care stabilește categoriile de arme, componente esențiale și muniții, precum și condițiile în care deținerea, portul, folosirea și operațiunile cu aceste arme sunt permise pe teritoriul României) este inițiat de opt deputați, dintre care șase sunt social-democrați, și susținut de alți 27 de parlamentari.

Reducerea birocraţiei, sporirea protecției

Advertisement

Potrivit inițiatorilor, care, de altfel, au fost destul de zgârciți la capitolul argumente aduse în favoarea necesității schimbării legislației în acest domeniu, propunerea clarifică și detaliază în mod corespunzător toate aspectele practice presupuse de aplicarea Legii 295/2004, „pentru asigurarea unei implementări eficiente”. 

„Actul normativ propus vizează simplificarea procedurilor administrative şi reducerea birocraţiei, sporirea protecţiei ordinii publice, siguranţei naţionale, vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Practic, vor să elimine unele restricții importante atât pentru cei care dețin în prezent arme de pază și apărare, dar și arme de vânătoare, cât și pentru cei care vor să solicite o astfel de autorizație.

Una dintre principalele modificări vizează numărul de arme pentru care se poate acorda autorizația de procurare. Concret, inițiatorii legii vor ca și în cazul armelor de apărare și pază, numărul de arme pe care îl poate cumpăra posesorul unei astfel de autorizații să fie nelimitat, așa cum este în cazul altor categorii de arme de foc: armele de colecție, arme de vânătoare și armele de tir – folosite de sportivi. 

În prezent, legislația prevede că persoanele care au dreptul să dețină arme letale pentru protecția personală pot procura doar două astfel de arme. 

Advertisement

Prevederea actuală cu „cel mult două arme” este restrictivă, consideră inițiatorii, atât timp cât numărul armelor de colecţie (care includ și arme de pază şi apărare) este nelimitat. 

Pașaportul european, valabil și pe teritoriul statelor terţe

O altă modificare propusă de inițiatorii legii vizează eliminarea unor restricții la acordarea autorizației de deținere de arme letale. 

Conform legislației în vigoare, persoanele inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție nu pot deține acest tip de arme, însă proiectul de lege pus acum în dezbatere prevede ca această restricție să fie aplicată doar persoanelor care sunt puse sub acuzare pentru fapte săvârșite cu violență sau cele privind regimul armelor și munițiilor.

Proiectul legislativ schimbă regulile și pentru posesorii de permis european pentru arme de foc, astfel încât aceștia să nu mai fie obligaţi să solicite de la Poliţia Română, pentru deplasarea în state terţe, a încă unui document (autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale), care, practic, spun inițiatorii „să ateste acelaşi lucru, că este deţinător legal al armelor şi că are drept de deţinere şi port al acestora”. 

Advertisement

„Paşaport european pentru arme de foc – documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum și pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective”, conform documentului. 

Vor putea fi depozitate în mai multe locuri

Sunt modificate, de asemenea, regulile privind locurile în care o persoană își poate depozita armele.

În prezent, titularul dreptului de deținere a armei poate să o păstreze „la domiciliul sau reședința înscrisă în documentul de identitate”, iar autorii proiectului legislativ extind aceste locuri, adăugând „şi orice alte locuri utilizate de acesta, în spaţiile pentru care a fost autorizat”. În cazul armelor letale, spațiile în care sunt depozitate acestea și muniția aferentă vor fi „comunicate în prealabil poliției”. 

În cazul armelor de apărare și pază, inițiatorii elimină condiția ca arma să se afle în permanență asupra titularului permisului și adăugând posibilitatea ca aceasta să poată fi împrumutată altor persoane. 

Advertisement

Practic, proiectul legislativ prevede ca arma de apărare „să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, persoanelor prevăzute de lege cărora le pot fi împrumutate, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege”. 

Armele de apărare și pază sunt, conform legii, „arme de foc scurte, recunoscute în condițiile prevăzute de lege, destinate să asigure apărarea vieții, integrității și libertății persoanelor fizice, precum și a bunurilor aparținând persoanelor fizice sau juridice”. 

Inițiatorii au cerut dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative în procedură de urgenţă.

Cine sunt românii care pot deține arme letale pentru protecția personală

Conform legislației în vigoare, categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme de apărare și pază sunt:

Advertisement

– demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;

– persoanele care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază;

– persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

Advertisement
Advertisement

Știri

Incendiu de proporții la ieșirea din municipiul Călărași, zona clădirilor Siderca — mai multe echipaje ale ISU intervenind în această seară

În această seară, în jurul orei 21:40, un incendiu de proporții a izbucnit în extravilanul municipiului Călărași, în zona clădirilor Siderca. Potrivit surselor, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au fost mobilizate imediat la fața locului pentru a interveni și a stinge flăcările.

Flăcările au fost raportate în seara zilei de marți, 1 iulie 2025, în extravilanul municipiului Călărași, în apropierea clădirilor industriale Siderca.

Mai multe autospeciale cu apă și spumă, împreună cu echipe de intervenție rapidă ale ISU Călărași, se află în acest moment la fața locului, acționând pentru limitarea incendiului și prevenirea extinderii acestuia.

În prezent, nu există informații oficiale despre victime sau pagube materiale estimate. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de autorități după finalizarea operațiunii.

Advertisement

Continue Reading

Știri

RAR avertizează peste 100.000 de mașini din România, inclusiv din județul Călărași, să se prezinte urgent în service

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că sunt în curs campanii de rechemare în service destinate aproximativ 100 000 de vehicule comercializate în România, fabricate între anii 1998 şi 2019, din 26 de mărci auto. Printre acestea se numără Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Mazda, Nissan, Opel, Seat, Škoda, Toyota, Volkswagen și altele  .

Campaniile privesc atât sisteme de siguranţă activă (aprox. 14 000 de automobile), cât și sisteme de siguranţă pasivă (peste 85 000 de vehicule) (). O componentă centrală a apelurilor de rechemare este airbag-ul, unde s-a identificat un risc din cauza climatului cald şi umed combinat cu îmbătrânirea componentelor chimice ale inflatorului. Acestea pot exploda în timpul declanşării, proiectând fragmente metalice care pot provoca vătămări grave sau chiar deces  .

RAR recomandă proprietarilor să consulte imediat platformele producătorilor auto sau să se prezinte la service-urile autorizate specifice mărcilor respective. Reparările sunt gratuite și vizează eliminarea riscului în cel mai scurt timp.

Ce trebuie să știe șoferii din județul Călărași

Advertisement
  • Reprezentanța locală RAR în municipiul Călărași, aflată pe strada Prelungirea Dobrogei nr. 1A, poate oferi informații privind aceste campanii. Programările se fac prin numărul național 021 9672, iar sediul local poate fi contactat la tel/fax 0242 313 570  .
  • Programul de lucru al reprezentanței include de luni până joi între 08:00‑16:30, iar vineri între 08:00‑14:00  .

Pași recomandati pentru proprietari

  1. Verificați dacă marca și anul modelului vostru se regăsesc în lista mărcilor rechemate (1998–2019).
  2. Consultați site-urile oficiale ale producătorilor pentru verificări după VIN.
  3. Solicitați o programare la un service autorizat sau la reprezentanța RAR din Călărași.
  4. Prezentarea la service este gratuită, iar refuzul remedierii implică riscuri majore.
  5. RAR are în plan includerea atenționărilor direct în certificatul Auto‑Pass și lansarea unei platforme interactive publice pentru informarea privind campaniile de rechemare  .

Proprietarii de autoturisme din judeţul Călăraşi sunt rugați să acţioneze cu promptitudine dacă dețin vehicule fabricate între 1998 și 2019, din mărcile menționate. Campaniile de rechemare sunt gratuite și vizează în special siguranța airbag‑urilor, care poate pune în pericol sănătatea pasagerilor. Ignorarea notificărilor RAR poate avea consecințe grave.

Pentru informaţii suplimentare și programări, contactaţi Direct Reprezentanța RAR din Călărași la adresa menționată

Continue Reading

Știri

Angajații ANAF Călărași, în a doua zi de grevă spontană. Nemulțumiri față de plafonarea sporurilor și concediilor

foto: canalsud.ro

Angajații ANAF Călărași continuă pentru a doua zi consecutivă greva spontană declanșată în semn de protest față de măsurile anunțate de Guvern privind reducerea unor sporuri salariale. Acțiunea nu este organizată de sindicat, ci de angajații nemulțumiți, care refuză să accepte tăierile propuse de executivul condus de Ilie Bolojan.

Jurnaliștii Canal Sud au fost la fața locului pentru a relata despre  proteste, însă funcționarii au evitat să ofere declarații presei, invocând presiuni. Mai mult, o angajată a amenințat că își va da demisia dacă se difuzează un interviu.

Cea mai mare nemulțumire vizează plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare. Dacă până acum acest spor reprezenta aproximativ 15% din salariu și putea ajunge chiar la 1.500 de lei lunar, începând cu aplicarea noilor măsuri acesta va fi limitat la maximum 300 de lei brut, indiferent de funcție sau grad de risc. În plus, concediul suplimentar pentru astfel de condiții va fi redus de la 10 zile la doar 3–5 zile pe an.

Guvernul susține că aceste modificări fac parte dintr-un plan de reformă a cheltuielilor publice. Premierul Ilie Bolojan a anunțat eliminarea unor comisii și indemnizații considerate „nejustificate”, într-un efort declarat de „tăiere a sinecurilor”.

Advertisement

Proteste similare au loc și în alte județe din țară, precum București, Cluj, Mureș, Dâmbovița și Călărași. Sindicatele avertizează că, în lipsa unui dialog real cu autoritățile, nu exclud declanșarea unei greve generale în întreg sistemul bugetar.

Foto: Canalsud.ro

Continue Reading