Connect with us

Cultură

ANSAMBLUL FOLCLORIC „BĂRĂGANUL”, PARTICIPĂ LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „FESTIVAL DAYS IN MONTENEGRO”

Published

on

ANSAMBLUL FOLCLORIC „BĂRĂGANUL”, PARTICIPĂ LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „FESTIVAL DAYS IN MONTENEGRO”

Cunoscutul ansamblu folcloric din Călărași ”Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, condus de coregraful, Lucian Teodorescu, va reprezenta România, prin participarea la festivalul international ”Festival Days in Montenegro”.

Ansamblul folcloric „Bărăganul”, al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, a fost invitat să participe la Festivalului internațional de folclor „Festival Days Montenegro”, festival care va avea loc în perioada 19– 23 august 2022, în localitatea Bar, din Muntenegru.

Ansamblul folcloric „BĂRĂGANUL”, format din tineri, elevi și studenți, a luat ființă în anul 1993, fiind catalogat în prezent de specialiștii în folclor drept cel mai reprezentativ ansamblu din județ și unul dintre cele mai valoroase din țară. Datorită calității spectacolelor și autenticității repertoriului, ansamblul a câștigat apreciere unanimă la nivel național și internațional: Franța, Japonia, Italia, SUA, Grecia, Turcia, Bulgaria, Sri Lanka și alte țări, făcând mesajul românesc. spiritualitate transmisă prin cântece și jocuri. de mare valoare artistică.

Ansamblul „BĂRĂGANUL”, promovează în primul rând folclorul caracteristic zonei Călăraşi dar şi frumuseţea cântecelor, dansurilor şi portului popular din aproape toate regiunile ţării: Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din sate, sunt transpuse pe scenă, păstrând stilul interpretativ specific mediului rural.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cultură

Nocturna Bibliotecilor – 2022 la Călărași NOCTURNA BIBLIOTECILOR, UN REAL SUCCES ÎN CĂLĂRAȘI

Published

on

Nocturna bibliotecilor este un eveniment de promovare a cărţii şi lecturii publice, iniţiat şi organizat la nivel naţional de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” din Călărași, cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, a organizat un eveniment cultural, susținut la nivel național, cea de-a XIII-a ediție a Nocturnei Bibliotecilor, numită simbolic Share location @ BIBLIOTECĂ. Evenimentul a avut loc vineri, 30 septembrie, începând cu ora 18:00.

Aceasta este o manifestare pro-lectură, avem ca parteneri Palatul Copiilor, pentru frumosul ambient pe care ni l-a oferit la intrare și Centrului Județean de Cultură și Creație. Dacă anul trecut ne-au trecut pragul aproximativ 500 de iubitori de lectură, anul acesta ne dorim să depășim această cifră și să ajungem la cel puțin 800 de vizitatori. Ne-am organizat pe ateliere, pe fiecare etaj, iar fiecare secție a bibliotecii are pregătit ceva atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.(…)” a precizat, pentru Canal SUD, Marinela Voivozeanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Călărași.

Continue Reading

Cultură

VIDEO. Spectacol în Unirea oferit de Ansamblul Folcloric “Hora Unirii” dedicat persoanelor vârstnice

Published

on

Călărășeni de toate vârstele, au participa, duminică, la spectacolul organizat de Primăria Unirea cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, eveniment ce a avut loc la Căminul Cultural din localitate.

Prezent la manifestări, Sile Baraitaru, coregraful mult iubit de tot județul nostru, a oferit un spectacol de excepție persoanelor de vârsta a treia. Dansatorii ansamblul folcloric “Hora Unirii” au adus bucurie și bună dispoziţie tuturor celor prezenți.

Ca în fiecare toamnă, la data de 1 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, o dovadă sinceră de respect şi preţuire pe care o datorăm acestora.

Şi anul acesta, ca şi în anii precedenţi, Primăria Unirea, a organizat diverse evenimente cu scopul de a sărbători Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, pentru a le oferi seniorilor câteva momente de bucurie.

“În weekend am avut invitați de onoare, cei ce sunt vârstnici doar cu trupul dar mereu tineri în suflet au fost invitații Primăriei Unirea la o frumoasă festivitate. Am avut alături de noi și trei cupluri ce au împlinit în anul acesta nu mai puțin de 50 ani de la căsătorie, dumnealor le transmitem încă o data La Mulți Ani și le dorim sănătate și fericire. Alături de noi au fost consilierii PNL din comuna Unirea, preoții parohi Florin Leuștean și Nicolae Drăgan, iar scena a zguduit datorită pașilor energici ai dansatorilor din Ansamblul Folcloric Hora Unirii, cărora le mulțumim pentru prezență.” – scrie primarul din Unirea, Ciprian Olteanu.

Instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106, sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU. În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confrunta populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, precum şi pentru promovarea dezvoltării unei societăţi pentru toate vârstele.

Continue Reading

Cultură

VIDEO. Spectacol de excepție la Călărași: TACHE, IANKE ȘI CADÂR

Published

on

TACHE, IANKE ȘI CADÂR! Un spectacol cu artiști de excepție – Horaţiu Mălăele, Răzvan Vasilescu şi Mihai Constantin.
Alături de cei trei interpreţi principali, din distribuţie au mai făcut parte: Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan şi Matei Constantin. Scenografia spectacolului i-a fost încredinţată Mariei Miu.
Textul este o comedie savuroasă în trei acte, scris în 1932 şi pus în scenă în acelaşi an la Teatrul Maria Ventura, unde a fost montat pentru prima dată la Bulandra în 1957 de regizorul N. Al. Toscani.

La peste şase decenii de la montarea lui Toscani, Horaţiu Mălăele readuce pe scena Teatrului Bulandra cele trei tipologii umane, întrupându-l pe evreul Ianke şi distribuindu-i în rolurile turcului Cadâr şi românului Take pe Răzvan Vasilescu şi pe Mihai Constantin.

Piesa aduce în prim plan povestea de viață a celor trei prieteni negustori, abordând cu subtilitate problematica rasei, credinţei și religiei, a statutului identitar individual şi de grup, reamintindu-ne astfel că diferențele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni. Dar și că buna înţelegere poate funcţiona pe fondul acceptării și al asumării a ceea ce ne definește şi ne diferențiază de ceilalți.
Sala ” Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură și Creație a fost plină la piesa de teatru ” Tache, Ianke și Cadâr”!
Pe parcursul a aproape o oră și jumătate, actorii au făcut ca publicul să nu-și piardă interesul și au fost acaparați de prestația actorilor ce au intrat în pielea personajelor. Un spectacol de excepție! Mulțumim!

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro