Anul acesta, din cauza temerilor privind răspândirea pestei micilor rumegătoare, carnea de miel a apărut în piețe și măcelării cu două săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit.
În fiecare primăvară, crescătorii din comuna Girișu de Criș, județul Bihor, vând o parte din miei pe piața internă, iar restul îi exportă în Grecia, Italia și Arabia Saudită. Anul acesta, însă, teama de contaminare cu pesta i-a determinat să ia măsuri suplimentare, izolând mai strict țarcurile, după apariția unui focar la doar câțiva zeci de kilometri distanță.
„La noi în fermă se află un efectiv de 800 de miei care vor pleca spre export, dar nu știm care va fi prețul, pentru că la noi în zonă s-a închis o fermă din cauza pestei micilor rumegătoare. Totuși, noi sperăm să fie cam 25 de lei/kg în viu” a declarat Marian Csokasi pentru stirileprotv.ro.

Sursa: aytlidergrup.ro
Pentru a reduce riscul și a vinde o parte din animale, unii fermieri au început sacrificarea mai devreme. În măcelării, prețul pentru carnea de miel și ied variază între 30 și 40 de lei pe kilogram.
Cei care doresc să cumpere miel acum trebuie să știe că această carne are un termen mai scurt de viabilitate la congelare decât cea de porc. Pentru o păstrare optimă, evitați congelarea întregii carcase și porționați carnea, etichetând fiecare bucată. Astfel, își va menține calitățile timp de 4 luni. În schimb, pastrama, fiind o carne semipreparată, trebuie consumată în maximum 2 luni.
Carnea de berbecuț a ajuns la 25 de lei pe kilogram, fiind preferată de cumpărători pentru prepararea pastramei uscate. Aceasta trebuie lăsată la zvântat timp de 40 de zile, astfel încât să fie gata chiar înainte de Paște.
Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că această practică implică riscuri majore. Animalele tranșate și vândute fără documente legale nu sunt supuse unui control medical, ceea ce le poate transforma în surse de infecții, inclusiv a celor transmisibile la om.