Cea mai consumată carne, cea de pui, a atins niveluri record ale prețurilor în ultimele 6 luni. Prețul crește semnificativ de la fermă până la raft.
La poarta fermei, prețurile au crescut cu peste 7%, iar în magazine, la raft, cu peste 13%. Cererea este atât de ridicată încât unii producători afirmă că pot să-și crească prețurile.
În plus, aceștia se confruntă cu costuri în creștere din cauza scumpirii furajelor. În perioada următoare, în apropierea sărbătorilor de iarnă, carnea de pui ar putea suferi o majorare suplimentară a prețului, estimată de unii producători la aproape 10%.
În medie, un român consumă anual 28 de kilograme de carne de pui. Studiile arată că cele mai solicitate sunt pulpele și aripioarele.
Din punct de vedere al modelului alimentar este clar că preferinţa consumatorului român este orientată către carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasăre, pe locul trei cea de bovină şi pe locul patru oaia. Dacă ne uităm pe datele statistice la câtă carne s-a produs anul trecut în România pe specii, vom constata că 51% din toată carnea este cea de pasăre. În mod normal trebuia să fie porcul, dar la porc după cum ştim sunt acele probleme legate de Pesta Porcină Africană” a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, potrivit observatornews.ro.
În ceea ce privește consumul mediu de carne de pasăre, s-a observat o creștere ușoară, de la 27,5 kilograme pe locuitor în 2022 la 28,2 kilograme în anul precedent.
“În urmă cu doi ani am avut un consum de 27,5 kilograme pe cap de locuitor, iar anul trecut 28,2 kilograme, o creştere cam cu o jumătate de kilogram în 2023 faţă de 2022. Consumul mediu european de carne de pasăre, echivalent carcasă, pe toate statele membre este în jur de 25 de kilograme/locuitor şi cu ţintă de 27 – 28 kilograme. Deci România este acolo. Din cauza faptului că nu am avut carne de porc la un preţ mai accesibil, oamenii, o parte dintre ei, s-au îndreptat spre pui”, a mai adăugat Van.
Se estimează o creștere mai modestă a producției de 0,9% de la un an la altul pentru 2025, din cauza concurenței prețurilor din partea altor tipuri de carne și a unei cereri globale mai stabile.