Connect with us

Știri

Centenarul Marii Uniri s-a sărbătorit în comuna Unirea

Published

on

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri în comuna Unirea au avut loc o slujbă la monumentul ostașilor români din localitate. S-au depus coroane din partea Primăriei, organizației P.S.D. și a unor societăți comerciale. Edilul Florian Belu a unit locuitorii în acest an prin Hora Unirii care a avut loc în fața Căminului Cultural.

Elevii școlilor ce fac parte din ansamblul folcloric local au fost instruiți și pregătiți de coregraful Aurel Mailat. O importantă implicare au avut-o și cadrele didactice Florea Tudoriță, Ghicu Carmen și director Liliana Viorica Iliescu Alexandru care s-au ocupat ca tot evenimentul să fie un succes. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din zona comunei Unirea, sunt transpuse scenic păstrându-se stilul interpretativ specific mediului rural.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/324938841433309/

În desenul coregrafic se regăseşte adesea cercul – element de compoziţie caracteristic folclorului românesc şi în mod special ţinuturilor sudiceO notă aparte o constituie alternarea ritmurilor lente cu cele foarte dinamice în cadrul aceluiaşi dans, ceea ce contribuie la spectaculozitatea programelor pe care le prezintă ansamblul. Ansamblul are peste 50 de membri –  dansatori, iar intenția lui Aurel Mailat este de a aduce și instrumentişti şi solişti vocali pentru a pune în valoare potențialul cultural și tradiția din zonă.

Advertisement

Căminul Cultural a fost plin de tineri însoțiți de familii, de oameni ai comunității. S-au recitat poezii și cântece patriotice românești despre Marea Unire, iar apoi Aurel Mailat a prezentat un program artistic urmărit cu interes de toți cei prezenți. Cadrele didactice au explicat însemnătatea evenimentului auditoriului au vorbit despre schimbările mari în plan european, din 1918 și priceperea liderilor români de a simți momentul istoric cunoscut sub numele de Marea Unire de la 1918: în martie 1918 unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar în decembrie unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Și primarul Belu Florian a discutat cu cei prezenți despre însemnătatea evenimentului atunci în 1918 care a adus pentru români o repoziționare în Europa, prin noua suprafață (locul 10) și prin numărul de locuitori (locul 8). O sporire considerabilă a cunoscut și capacitatea industriala (235%), economia, dar și resursele naturale. Femeile au avut, fără doar și poate, un rol important în Marea Unire înfăptuită la 1 Decembrie 1918, iar eforturile lor au fost recompensate prin acordarea dreptului la vot, ce a fost proclamat pe 1 Decembrie.

Oamenii au ascultat cu bucurie despre drepturile și avantajele aduse atunci muncitorimii dar mai ales libertățile constituționale introduse privind libertatea presei, dreptul la asociere și liberă propagandă și a dreptului la liberă exprimare. Întreprinzătorii agricoli au aflat despre reforma agricolă de acum 100 ani prin care  i se va făcea posibil ţăranului să-și creeze o proprietate de teren agricol, pășune sau pădure cel puţin atât cât o să poată munci el și familia lui. S-a discutat despre primii pași către social democrație și idealurile  de atunci ale unei noi politici agrare.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/2126958774285865/

Cei participanți au fost serviți cu fasole și cârnați, vin fiert și țuică fiartă în acorduri de muzică populară românească. Evenimentul principal sărbătorit a fost fără doar și poate debutul unui nou grup de dansuri popular în comună, prin contribuția echipei primarului  Belu Florian, a viceprimarului Iordan Marian și consilierului Nica Daniel.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *