Connect with us

Știri

Centenarul Marii Uniri s-a sărbătorit în comuna Unirea

Published

on

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri în comuna Unirea au avut loc o slujbă la monumentul ostașilor români din localitate. S-au depus coroane din partea Primăriei, organizației P.S.D. și a unor societăți comerciale. Edilul Florian Belu a unit locuitorii în acest an prin Hora Unirii care a avut loc în fața Căminului Cultural.

Elevii școlilor ce fac parte din ansamblul folcloric local au fost instruiți și pregătiți de coregraful Aurel Mailat. O importantă implicare au avut-o și cadrele didactice Florea Tudoriță, Ghicu Carmen și director Liliana Viorica Iliescu Alexandru care s-au ocupat ca tot evenimentul să fie un succes. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din zona comunei Unirea, sunt transpuse scenic păstrându-se stilul interpretativ specific mediului rural.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/324938841433309/

În desenul coregrafic se regăseşte adesea cercul – element de compoziţie caracteristic folclorului românesc şi în mod special ţinuturilor sudiceO notă aparte o constituie alternarea ritmurilor lente cu cele foarte dinamice în cadrul aceluiaşi dans, ceea ce contribuie la spectaculozitatea programelor pe care le prezintă ansamblul. Ansamblul are peste 50 de membri –  dansatori, iar intenția lui Aurel Mailat este de a aduce și instrumentişti şi solişti vocali pentru a pune în valoare potențialul cultural și tradiția din zonă.

Căminul Cultural a fost plin de tineri însoțiți de familii, de oameni ai comunității. S-au recitat poezii și cântece patriotice românești despre Marea Unire, iar apoi Aurel Mailat a prezentat un program artistic urmărit cu interes de toți cei prezenți. Cadrele didactice au explicat însemnătatea evenimentului auditoriului au vorbit despre schimbările mari în plan european, din 1918 și priceperea liderilor români de a simți momentul istoric cunoscut sub numele de Marea Unire de la 1918: în martie 1918 unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar în decembrie unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Advertisement

Și primarul Belu Florian a discutat cu cei prezenți despre însemnătatea evenimentului atunci în 1918 care a adus pentru români o repoziționare în Europa, prin noua suprafață (locul 10) și prin numărul de locuitori (locul 8). O sporire considerabilă a cunoscut și capacitatea industriala (235%), economia, dar și resursele naturale. Femeile au avut, fără doar și poate, un rol important în Marea Unire înfăptuită la 1 Decembrie 1918, iar eforturile lor au fost recompensate prin acordarea dreptului la vot, ce a fost proclamat pe 1 Decembrie.

Oamenii au ascultat cu bucurie despre drepturile și avantajele aduse atunci muncitorimii dar mai ales libertățile constituționale introduse privind libertatea presei, dreptul la asociere și liberă propagandă și a dreptului la liberă exprimare. Întreprinzătorii agricoli au aflat despre reforma agricolă de acum 100 ani prin care  i se va făcea posibil ţăranului să-și creeze o proprietate de teren agricol, pășune sau pădure cel puţin atât cât o să poată munci el și familia lui. S-a discutat despre primii pași către social democrație și idealurile  de atunci ale unei noi politici agrare.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/2126958774285865/

Cei participanți au fost serviți cu fasole și cârnați, vin fiert și țuică fiartă în acorduri de muzică populară românească. Evenimentul principal sărbătorit a fost fără doar și poate debutul unui nou grup de dansuri popular în comună, prin contribuția echipei primarului  Belu Florian, a viceprimarului Iordan Marian și consilierului Nica Daniel.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate