Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 7 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1537 – A murit Magdalena de Valois, prințesă a Franței și regină a Scoției (n. 1520)

1572 – A murit Sigismund al II-lea Augustus al Poloniei.

1607 – ”God Save the King”, imnul național al Marii Britanii, a fost interpretat pentru prima data in public. A fost scris de Benjamin Johnson, pe muzica lui John Bull.

Advertisement

1770 – Bătălia de la Larga, Parte din Războiul Ruso-Turc din 1768–1774.

1807 – Tratatul de la Tilsit dintre Napoleon I și Țarul Alexandru I pune capăt Războiului celei de-a Patra Coaliții.

1857 – Încep în Moldova alegerile pentru Adunarea ad-hoc, falsificate de ultraconservatorul Nicolae Conachi-Vogoride, ostil unirii Moldovei cu Țara Românească.

1864 – A fost înființată Primăria orașului București; întâiul primar ales a fost generalul Barbu Vladoianu, un apropiat al domnitorului Al.I.Cuza.

1865 – Patru conspiratori implicați in complotul pentru asasinarea președintelui american Abraham Lincoln sunt spânzurați.

Advertisement

1871 – A fost autorizată, prin decret, funcționarea în București a Societății Generale de iluminare și încălzire prin gaz.

1887 – Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha-Koháry devine Prinț al Bulgariei, care în acest moment se află încă sub Imperiul Otoman.

1898 – SUA anexează insulele Hawaii. Președintele american William McKinley a promulgat legea prin care Hawaii a fost anexat ca teritoriu al Statelor Unite.

1901 – S-a născut cineastul si regizorul italian Vittorio de Sica, unul dintre inițiatorii neorealismului italian în cinematografie.

1922 – S-a născut designerul francez de modă Pierre Cardin.

Advertisement

1923 – S-a născut regizorul de teatru si film, scenograful, actorul și arhitectul român Liviu Ciulei.

1930 – A început în Statele Unite ale Americii construcția barajului Boulder, cunoscut în prezent ca barajul Hoover.

1930 – A murit Sir Arthur Conan Doyle, scriitor britanic, autor de romane polițiste, părintele celebrului detectiv Sherlock Holmes.

1936 – A fost brevetat in S.U.A. șurubul in forma de cruce. Inventatorului Henry F. Phillips, i-au fost acordate de fapt doua brevete, unul pentru șurub și altul șurubelnița asemănătoare.

1941 – Armata română a ocupat localitatea Lipnic, atingând aliniamentul Nistrului.

Advertisement

1956 – Fritz Moravec și alți doi alpiniști austrieci reușesc prima ascensiune a vârfului Gasherbrum II (8.035 m).

1958 – Alaska devine cel de-al 49 stat american.

1967 – Începutul războiului civil din Biafra.

1985 – Boris Becker, jucător de tenis german, câștigă finala masculină a Wimbledon-ului; este cel mai tânăr câștigător – 17 ani și 7 luni.

1991 – S-a constituit Partidul Alianței Civice, președinte al noului partid fiind ales Nicolae Manolescu.La 28 martie 1998, acest partid a fuzionat cu Partidul Național Liberal.

Advertisement

1993 – S-a deschis la București, primul Salon internațional automobilistic al României.

1999 – Președintele Comisiei Europene, Romano Prodi, îi numește pe cei 19 comisari europeni care vor conduce viitorul executiv al UE.

2005 – Mai multe explozii, presupuse de natură teroristă, zguduie Londra. Au fost uciși 56 de oameni și peste 700 răniți.

2009 – A început vizita oficială în România a suveranilor Belgiei, regele Albert al II-lea și regina Paola.

2013 – Finala masculină de simplu de la Wimbledon a fost câștigată de scoțianul Andy Murray în fața sârbului Novak Djokovic. Murray a devenit primul britanic care a câștigat Wimbledon de la Fred Perry în 1936.

Advertisement

2014 – A murit Eduard Șevardnadze, general și politician georgian, al 2-lea președinte al Georgiei.

2018 – La mitingul aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea un pilot militar și-a pierdut viața după ce s-a prăbușit cu avionul de vânătoare MIG-21 Lancer.

La zi

Restricții de circulație pe A2, în zona Fetești: marți se închide banda de plată în numerar spre București

Marți, 8 iulie 2025, în intervalul orar 08:00 – 18:00, șoferii care circulă pe Autostrada Soarelui (A2), pe sensul Constanța – București, vor întâmpina restricții de trafic la kilometrul 144+100, în zona Agenției de Încasare Fetești.

Banda 1 – destinată încasării în numerar a tarifului de trecere pentru podurile peste Dunăre – va fi închisă temporar, pentru executarea unor lucrări de marcaje rutiere. În acest interval, circulația va fi permisă doar pe benzile dedicate sistemului electronic de plată (e-tarif / peaj).

Cum se poate achita tariful de trecere:

  • Prin SMS la numărul 7577 (valabil în rețelele Orange, Vodafone, Telekom Mobile și RCS-RDS);

  • La benzinării: OMV Petrom, MOL, Rompetrol;

  • Online, prin portalul www.erovinieta.ro;

  • Din aplicația e-Tarife disponibilă pe telefoanele mobile.

Important: Tariful poate fi achitat înainte de traversare sau până la ora 24:00 a zilei următoare.

CNAIR recomandă utilizatorilor să evite întârzierile și blocajele în zona Fetești, folosind metodele alternative de plată.

Advertisement

Continue Reading

La zi

„Minunea” din zona NAVROM: Primăria spune că se lucrează, dar blocurile stau tot în șantier! Locatar„Doreii mi-au rupt șifonierul!”

Cristian Lefter, un locatar din zona NAVROM din Călărași, a revenit cu un nou mesaj tăios pe Facebook în legătură cu reabilitarea termică a blocurilor A1 – A5, proiect pe care îl urmărește de luni bune. Postarea sa – intitulată ironic „Update 4” – e un adevărat rechizitoriu la adresa autorităților și a muncitorilor firmei DECORA, despre care spune că „n-au treabă nici cu meseria, nici cu bunul simț”.

Totul a pornit de la un mesaj ironic primit în concediu: „Nu te mai plânge, că se lucrează!”. Entuziasmat, Lefter verifică și… surpriză: aceleași fațade pozate, același șantier abandonat pe spate, aceleași minciuni frumos ambalate în comunicate.

„M-a luat entuziasmul. Nu m-am mai bucurat de ultimele două zile de concediu, voiam să ajung acasă să văd minunea. Și ajung… Blocul A2 e pozat doar pe față, iar în spate e exact ca acum o lună.”

Locatarul acuză că în șapte luni de lucrări, singurul „progres” vizibil sunt recuperatoarele de căldură, montate atât de prost încât i-au rupt un picior de la șifonier și i-au stricat traseul de cabluri prin casă.

„Alte găuri, altă bătaie de joc pe spatele nostru. Nici măcar nu i-a deranjat că tot ei trasaseră inițial cablul, l-au mutat pentru că nu le plăcea că era prea departe de colț!”

Cristian Lefter spune că a depus două solicitări oficiale la Primărie pentru a întreba în ce stadiu sunt lucrările. De fiecare dată a primit același răspuns: „Lucrările avansează”. Avansează… în poze.

Advertisement

Și nu e singura zonă abandonată. Locatarul atrage atenția că și Bulevardul 1 Mai e blocat în timp:

„Nu se mai lucrează de șase luni. De la sărbătorile de iarnă tot așa arată! Ce facem, mai depun o cerere să întreb și aici dacă se lucrează?”

La final, le transmite autorităților, în special primarului Marius Dulce, un mesaj fără ocolișuri:

„Ne-am dori și noi să fie adevărat că se lucrează, dar nu e! Asta nu mai e reabilitare, e bătaie de joc!”

Imaginile postate de călărășean arată exact ce acuză: șantiere pustii, lucrări neterminate, detalii lăsate de izbeliște. Întrebarea care rămâne în aer este simplă: Cine răspunde pentru timpul pierdut, nervii întinși și casele vandalizate ale oamenilor care așteaptă de luni de zile o reabilitare-fantomă?

Advertisement
Continue Reading

La zi

Roxana Pațurcă: Proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ are loc marți, 8 iulie

roxana paturca

Inspectoratul Școlar Județean Călărași anunță că proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2025, se va desfășura marți, 8 iulie, începând cu ora 9:00, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași (str. Prelungirea București, nr. 8-12).

Toți candidații, indiferent de disciplina pentru care susțin examenul, vor participa la această probă scrisă în locația menționată. Examenul are o durată de 4 ore, iar accesul în sălile de examen este permis doar între orele 7:30 și 8:00. După ora 8:00, accesul nu va mai fi permis.

Inspectorul școlar general Roxana Natalia Pațurcă le urează tuturor candidaților mult succes în susținerea acestei etape esențiale în parcursul profesional didactic.

Advertisement
Continue Reading