Connect with us

Administrație Locală

CJ Călărași închide o unitate de asistență medico-socială: Personalul va fi relocat, serviciile – reorganizate

Consiliul Județean Călărași a aprobat astăzi, în cadrul ședinței ordinare desfășurate în sala de consiliu, o măsură cu impact direct asupra rețelei de servicii sociale și medicale din județ. Este vorba despre încetarea activității Unității de Asistență Medico-Socială Călărași, o instituție aflată până acum în subordinea CJ, care se va comasa cu Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Antim Ivireanul” din municipiu.

Motivul deciziei? Conform noilor reglementări guvernamentale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 156/2024, doar instituțiile cu un număr de cel puțin 50 de angajați pot funcționa cu personalitate juridică și pot beneficia de finanțare adecvată în anul 2025. Unitatea din Călărași avea doar 29 de posturi ocupate – cu mult sub limita impusă de lege. Într-o perioadă marcată de constrângeri bugetare și măsuri de austeritate, administrația județeană a ales soluția reorganizării, în locul menținerii unei structuri insuficient dimensionate.

Ce se întâmplă cu personalul?

Vestea bună este că niciun angajat nu va rămâne fără loc de muncă. Toți salariații au fost relocați în cadrul altor instituții de sănătate sau sociale din județul Călărași, în baza unui plan de redistribuire care va fi finalizat până la data de 15 iunie 2025. Astfel, experiența și competențele personalului vor fi în continuare valorificate în slujba comunității.

O decizie cu miză socială și economică

Deși poate părea o simplă măsură administrativă, această reorganizare are implicații importante pentru modul în care sunt oferite serviciile medico-sociale în județ. Noua structură, rezultată din comasarea celor două instituții, va permite un control mai bun al cheltuielilor, dar și o organizare mai eficientă a personalului și a resurselor. Totul în scopul de a asigura continuitatea și calitatea îngrijirii pentru persoanele vârstnice și bolnavii cronici care beneficiază de aceste servicii.

Advertisement

Contextul legislativ: presiuni bugetare și reforme administrative

Hotărârea adoptată astăzi se încadrează într-un context național marcat de reforme fiscale și administrative. Articolul VII și articolul XXXIX din Ordonanța de Urgență 156/2024 impun autorităților locale să reducă cheltuielile publice, să oprească angajările și să regândească organizarea instituțională pentru anul 2025, sub presiunea unui buget general consolidat mult mai strict.

Consiliul Județean Călărași susține că această decizie nu reprezintă o tăiere de servicii, ci o măsură necesară pentru a adapta sistemul local de asistență socială la realitățile economice ale momentului. Reorganizarea vizează, în esență, protejarea serviciilor oferite cetățenilor vulnerabili și menținerea unui echilibru financiar în județ.

Administrație Locală

BORCEA PE PRIMUL LOC: Investiții în plină desfășurare pe toate fronturile!

Comuna Borcea devine, pas cu pas, un adevărat șantier de modernizare! Primarul Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă anunță că mai multe proiecte de investiții importante prind contur de la o zi la alta, în ciuda tentativelor de dezinformare apărute în mediul online.

Printre lucrările aflate în plină desfășurare se numără construirea unui campus școlar, realizarea rețelei de canalizare și a stației de epurare, modernizarea bazei sportive și a sălii de sport, precum și dotarea și reabilitarea grădiniței cu program prelungit.

Se lucrează intens la puțul liftului și în zona tehnică, unde vor fi montate grupul motor, pompele și restul echipamentelor. În paralel, se toarnă placa de egalizare a fundației și se instalează sistemul de hidroizolație. O investiție de care vom fi mândri peste ani!”, a transmis primarul comunei.

Edilul face apel la cetățeni să nu se lase induși în eroare de „vorbele goale” răspândite pe Facebook și spune că singurele argumente valide sunt faptele și imaginile, care vorbesc de la sine.

Advertisement

„Pentru mine, Borcea va fi întotdeauna pe primul loc. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, a conchis primarul Aniel Pațurcă.

Continue Reading

Administrație Locală

(VIDEO) Au început lucrările de modernizare a mai multor străzi din Oltenița. Primarul Mihăiță Beștea promite un cartier complet transformat în 3 luni

Municipiul Oltenița a intrat într-un amplu proces de modernizare a infrastructurii rutiere, potrivit unui anunț oficial făcut de primarul Mihăiță Beștea. Acesta a transmis oltenițenilor, într-un mesaj video, că lucrările de reabilitare a unor străzi importante din oraș au fost demarate și vor fi finalizate în maximum trei luni.

„Au început lucrările de reabilitare și modernizare a tronsoanelor de străzi Mihai Eminescu, General Manu, Mihai Bravu, Haj Rădulescu și Mircea Eliade. Toate sunt situate în vartalul cuprins între Bulevardul 1 Decembrie, Bulevardul Republicii, Bulevardul Tineretului și strada Dr. Lucian Popescu”, a precizat edilul.

Potrivit acestuia, lucrările includ:

  • peste 2 kilometri de drum reabilitat,

  • borduri noi,

  • peste 160 de guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale, o problemă majoră a zonei în ultimele luni.

„Apa pluvială a creat mari probleme, mai ales în urma ploilor torențiale din iunie, când anumite străzi au fost grav afectate de infiltrații”, a explicat Beștea.

Advertisement

Primarul a subliniat că proiectul este rezultatul unei colaborări strânse între administrația locală, constructor, arhitectul primăriei și echipa de la urbanism. El și-a exprimat speranța ca, după încheierea lucrărilor de reabilitare a carosabilului și a rețelei de canalizare pluvială, să existe suficiente resurse financiare și pentru refacerea trotuarelor.

„Sper din suflet să nu existe niciun motiv de dezamăgire. Vă mulțumesc pentru încredere și înțelegere”, a încheiat primarul Beștea.

Continue Reading

Administrație Locală

Șantier deschis în zona „Cascadă”! Primăria Călărași modernizează platforma dintre Parcul Central și Promenadă

Primăria Municipiului Călărași a început lucrările de modernizare în zona cunoscută sub numele de „Cascadă”, aflată între Parcul Central și Promenadă. Este vorba despre o platformă de legătură care, potrivit edilului Marius Dulce, va deveni o zonă modernă și civilizată pentru pietoni și bicicliști, dar și o punte estetică între cele două spații de recreere.

„Curățăm, asfaltăm și dăm culoare terenului. Zona era sufocată de vegetație neîngrijită și gunoaie, dar intervenim pentru a-i reda utilitatea și frumusețea”, a transmis primarul într-o postare pe rețelele sociale.

Edilul a precizat că, pe lângă lucrările aflate deja în execuție, administrația locală pregătește și un proiect amplu de reabilitare a falezei Parcului Central, ce urmează să fie depus pentru finanțare prin Programul Regional Sud Muntenia. Documentația este în lucru la Direcția de Programe și Dezvoltare Locală din cadrul primăriei.

„Nu ratăm nicio oportunitate financiară și nicio axă de dezvoltare. Ne ținem de cuvânt”, a punctat Marius Dulce.

Advertisement

Modernizarea acestei zone are ca obiectiv creșterea atractivității urbane și crearea unui spațiu de tranziție sigur și plăcut între două dintre cele mai frecventate locuri de promenadă din oraș.

Continue Reading