Connect with us

Administrație Locală

Locuințe sociale, investiții sportive și rectificări bugetare – temele ședinței CL Călărași

pmc calarasi

Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţa ordinară, joi, 29.05.2025, ora 16.30 în sala de şedinţe a Consiliului Local Călăraşi și prin mijloace electronice, respectiv aplicaţia whatsapp/SMS, cu următoarea ordine de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea deplasării unei delegaţii reprezentative a municipiului Călăraşi în localitatea Bielsk Podlaski, Polonia.
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea criteriilor de punctare (criterii de eligibilitate, prioritate, restrictive şi de selecţie) pentru soluţionarea cererilor de locuinţe sociale precum şi actelor justificative pentru întocmirea dosarelor.
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea statului de funcţii al Căminului pentru persoane vârstnice ,,Sf. Antim Ivireanul” Călăraşi.
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea componenţei Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Călăraşi şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al acesteia.
  5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru ,,Amenajare bază sportivă şi obiective cu funcţiuni conexe”, situat în municipiul Călăraşi, strada Rocada, nr. 70B, judeţul Călăraşi.
  6. Proiect de hotărâre privind aprobarea vânzării cu drept de preemţiune către constructorul de bună credinţă a imobilului – teren în suprafaţă de 2000 mp, situat în Călăraşi, strada Aleea Dumbrava Minunată, nr. 4, identificat prin cartea funciară nr. 27219, aflat în domeniul privat al U.A.T. Municipiul Călăraşi, pe care se află edificată o construcţie, regim de înălţime P+E, proprietatea REMAT SA.
  7. Proiect de hotărâre privind aprobarea exercitării dreptului de uz şi servitute, de către Reţele Electrice România S.A., prin DOMAREX 94 S.R.L., asupra imobilului – teren în suprafaţă de 14 mp, înscris în cartea funciară 34365, aparţinând domeniului privat al U.A.T. Municipiul Călăraşi, în vederea racordării la reţeaua electrică a obiectivului de investiţii – Bază Sportivă situată în Municipiul Călăraşi, strada Aleea Dumbrava Minunată, nr. 4, judeţul Călăraşi.
  8. Proiect de hotărâre privind aprobarea exercitării dreptului de uz şi servitute, de către Reţele Electrice România S.A., asupra imobilului – teren în suprafaţă de 24,4 mp, aparţinând domeniului public al U.A.T. MUNICIPIUL Călăraşi, perpendicular cu strada Dumbravei, între blocul existent E13 (sc. A) şi noua clădire – bloc locuinţe sociale, nr. 15 (spaţiu verde), pentru amplasarea post transformare în anvelopă de beton (PTAB) în vederea racordării la reţeaua electrică a obiectivului de investiţii – Bloc de locuinţe sociale, nr. 15, tronson A+B (E26).
  9. Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 147/29.08.2024 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului STAN ADRIAN MIREL.
  10. Proiect de hotărâre privind utilizarea sumei de 5.000.000 lei din excedentul bugetar rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2024, în exercițiul bugetar 2025, pentru secțiunea de dezvoltare.
  11. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călăraşi pe anul 2025.
  12. Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă al Consiliului local Călăraşi pe perioada 01.06.2025-31.08.2025.
  13. Diverse.

Administrație Locală

Ciocănești: Ultima sută de metri la rețeaua de canalizare. Primarul Dan Velicu anunță finalizarea lucrărilor și modernizări importante în școală

Primarul comunei Ciocănești, Dan Velicu, a anunțat că în aproximativ câteva săptămâni vor fi finalizate lucrările ultimilor 24 de kilometri din rețeaua de canalizare, un proiect major de infrastructură locală. Tot în această perioadă, administrația locală a încheiat lucrările la sala de sport a școlii și la anveloparea clădirii principale. În vacanța de vară, se lucrează intens la modernizarea a patru săli de clasă.

„Este multă muncă și se lucrează de calitate. Terminăm canalizarea și închidem șantierul. La școală, mai avem puțin și finalizăm tot”, a declarat primarul Dan Velicu.

Modernizarea infrastructurii în Ciocănești nu se oprește aici. În paralel, administrația a început lucrările la rețelele de gaze naturale și apă, a demarat construcția unui teren de sport și a unui cămin pentru copii, precum și lucrări de reabilitare a bisericilor și a dispensarului comunal.

Primarul Velicu este descris de localnici ca un om harnic, prezent mai mult pe teren decât în birou. Nu vorbește mult, dar preferă faptele în locul promisiunilor. „A venit la primărie nu pentru bani, ci pentru a lăsa ceva în urmă. Muncește serios și corect. Asta înseamnă o administrație care respectă banul public și investește în comunitate”, spun cei din echipa sa.

Advertisement

Comuna Ciocănești este astăzi un exemplu de bune practici la nivel județean: o comunitate în care lucrările nu stau pe hârtie, ci se văd în teren.

Continue Reading

Administrație Locală

Finanțare europeană de 1 milion de lei pentru dotarea școlilor din comuna Fundeni

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

Comuna Fundeni face pași importanți pentru îmbunătățirea procesului educațional, printr-o investiție fără precedent în infrastructura școlară. Primăria a reușit să atragă suma de 1 milion de lei, printr-un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin intermediul Ministerului Educației.

Beneficiarul investiției este Școala Gimnazială nr. 1 Fundeni, alături de unitățile arondate: Grădinița cu Program Normal, Școala Primară nr. 2 și Școala Primară nr. 3.

Scopul proiectului este creșterea calității și diversificării ofertei educaționale, prin dotarea unităților de învățământ cu:

  • mobilier școlar modern,
  • echipamente IT de ultimă generație pentru un laborator de informatică,
  • dotări specifice pentru sala de sport,
  • echipamente pentru laboratoarele de geografie și chimie.

Această investiție este fără precedent pentru comuna noastră și va avea un impact direct asupra elevilor și profesorilor. Este vorba, în bani vechi, despre aproape 10 miliarde de lei. Proiectul nu este încă finalizat, mai avem de achiziționat licențele pentru echipamentele IT, dar este un pas uriaș pentru viitorul educației din Fundeni”, a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu.

Edilul a subliniat faptul că administrația locală rămâne dedicată dezvoltării infrastructurii educaționale și identificării constante de surse de finanțare, pentru a oferi copiilor din comună șanse egale la educație modernă și de calitate.

Advertisement

Proiectul se înscrie în obiectivele PNRR privind digitalizarea și modernizarea unităților de învățământ din România.

Continue Reading

Administrație Locală

Costin Mirescu (USR) cere soluții Primăriei Călărași pentru conectarea zonei pietonale cu cinematograful Călărași

În ședința ordinară a Consiliului Local Călărași, desfășurată joi, 26 iunie 2025, consilierul local din partea USR, Costin Mirescu, a adus în discuție starea avansată de degradare a zonei cuprinse între cinematograful Călărași și centrul pietonal al orașului.

Acesta a criticat administrația locală pentru că nu a găsit soluții concrete în vederea reabilitării aspectului urban și, mai ales, pentru că nu a luat măsuri prin care să oblige proprietarii sau asociațiile de proprietari din zonă să intervină asupra fațadelor deteriorate ale imobilelor.

„Acolo s-a făcut un proiect. S-a pus granit, băncuțe… Dar ce e lângă este oribil”, a spus Mirescu, referindu-se la clădirile neîngrijite, cu ziduri fisurate, pereți plini de graffiti și trepte degradate – o imagine departe de un traseu pietonal care să ducă spre un obiectiv cultural.

Primarul Marius Dulce a explicat că autoritatea locală nu poate interveni direct, întrucât imobilele respective se află în proprietate privată:

„Terasa nu e a noastră. Nici stânga, nici dreapta. Sunt proprietăți – blocuri, cooperativă.”

Costin Mirescu a subliniat însă că, indiferent de regimul de proprietate, Primăria are obligația legală de a notifica și de a sancționa eventual asociațiile de proprietari pentru starea avansată de degradare a fațadelor, în conformitate cu reglementările în vigoare privind întreținerea spațiilor vizibile public.

Advertisement

Continue Reading