Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 21 mai

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

293 – Împărații romani Dioclețian și Maximian îl numesc pe Galerius ca Cezar, marcând începutul tetrarhiei în Imperiul Roman.

996 – Otto al III-lea, în vârstă de 16 ani, este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman.

1363 – Elisabeta de Pomerania se căsătorește la Cracovia cu împăratul Carol al IV-lea, devenind ulterior regină a Boemiei.

Advertisement

1420 – Regina Isabeau de Bavaria semnează Tratatul de la Troyes, recunoscându-l pe Henric al V-lea al Angliei drept moștenitor al coroanei franceze.

1471 – A murit Regele Henric al VI-lea al Angliei.

1502 – Exploratorul portughez João da Nova descoperă insula Sfânta Elena.

1674 – Jan Sobieski este ales rege al Poloniei.

1712 – Țarul Petru I mută capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg.

Advertisement

1821 – Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821 din Țara Românească, este arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1851 – În Columbia (America de Sud), este abolita sclavia.

1855 – Se naște Constantin Dobrogeanu-Gherea, critic literar și sociolog român.

1860 – Se naște Willem Einthoven, inventatorul electrocardiografului și laureat al Premiului Nobel în 1924.

1880 – Se naște Tudor Arghezi (Ion Nae Theodorescu), poet, prozator și publicist român.

Advertisement

1892 – Moare Grigore I. Cobălcescu, fondatorul școlii românești de geologie.

1897 – Se naște Smaranda Brăescu, prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România.

1904 – Se înființează la Paris Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA).

1924 – În Chicago, studenții Nathan Leopold și Richard Loeb comit o crimă notorie, ucigând un băiat de 14 ani pentru a demonstra superioritatea lor intelectuală.

1927 – Charles Lindbergh aterizează la Paris, finalizând primul zbor transatlantic solo fără escală.

Advertisement

1961 – La Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” din București are loc premiera spectacolului „Cum vă place” de William Shakespeare, în regia lui Liviu Ciulei.

1965 – Debutează la Televiziunea Română emisiunea „Teleenciclopedia”, care va deveni un program de referință.

1971 – La București are loc prima audiție a compoziției „Masa Tăcerii” de Tiberiu Olah, parte a tripticului brâncușian.

1972 – Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal.

1982 – Constantin Dăscălescu este numit prim-ministru al României, funcție pe care o va deține până în 1989.

Advertisement

1991 – Fostul prim-ministru al Indiei, Rajiv Gandhi, este asasinat în apropiere de Madras.

2000 – La Alba Iulia are loc ceremonia de dezvelire a Monumentului Corneliu Coposu, marcând 86 de ani de la nașterea liderului țărănist.

2003 – Un cutremur devastator lovește nordul Algeriei, provocând moartea a peste 2.000 de persoane.

2004 – La Moscova are loc prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene.

2005 – România, reprezentată de Luminița Anghel și trupa Sistem, se clasează pe locul trei la cea de-a 50-a ediție a Eurovisionului, desfășurată la Kiev.

Advertisement

2006 – Populația Muntenegrului votează prin referendum separarea de uniunea statală cu Serbia, marcând ultima divizare a fostei Iugoslavii.

2017 – După 146 de ani de activitate, celebrul circ american fondat de P.T. Barnum și frații Ringling susține ultimul său spectacol în New York.

Advertisement

La zi

Reacția firmei C&I Internațional în urma acuzațiilor privind transportul pe ruta București–Călărași

În urma unor acuzații apărute în spațiul public, firma de transport C&I Internațional, prin administratorul său Cristian Albu, a transmis un punct de vedere ferm, prin care respinge toate suspiciunile privind legalitatea activității desfășurate pe ruta interjudețeană București–Călărași.

„Licențele au fost emise legal”

Cristian Albu afirmă că licențele de transport utilizate de companie au fost emise în mod legal, în baza unor contracte încheiate cu operatorii de autogară și cu respectarea procedurilor ARR (Autoritatea Rutieră Română). Într-un dosar privind presupuse suprapuneri de licențe și abuz în serviciu, în care a fost vizată inclusiv fosta directoare ARR Daniela Dobrilă, instanța ar fi constatat că toate actele au fost emise în conformitate cu legea pentru firma C&I Internațional.

„Societatea noastră solicită corectarea afirmației potrivit căreia doamna Dobrilă ar fi fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Justiția a arătat că toate documentele, inclusiv cele emise pentru C&I Internațional, au fost în regulă, iar societățile reclamante au fost obligate la plata cheltuielilor de judecată”, a declarat Albu.

Advertisement

Refuzul de colaborare, sursa conflictului

Potrivit reprezentantului C&I, în luna iunie firma a încheiat un contract cu operatorul Divertis Tudor din Călărași, pentru a derula curse din autogara acestuia. Inițial, firma a primit acceptul pentru câteva ore de operare, însă ulterior, potrivit lui Albu, operatorul a refuzat să mai confirme în platforma ARR orele convenite.

„Ni s-a cerut să acceptăm o repartizare fixă a curselor, împărțită între operatori, ceea ce în opinia noastră reprezenta o formă de cartel. Am refuzat și am decis să ne mutăm toate cursele într-o autogară nouă, deschisă în zona gării din Călărași”, a precizat administratorul.

Tarife reduse și acuze de sabotaj

C&I Internațional susține că în noua locație – autogara „Popasul din Plopi” – activitatea se desfășoară legal, în baza unui aviz emis de Primăria Călărași în 30 iunie 2025. Compania oferă curse la un tarif redus, 20 de lei biletul, în comparație cu prețul practicat anterior de 50 de lei.

Advertisement

Cristian Albu afirmă că această schimbare a atras nemulțumirea concurenților, care ar fi recurs la filmări provocatoare în autogara Obor, acuzând șoferii C&I de agresivitate. Reprezentantul firmei respinge toate aceste acuzații.

„Nu există nicio plângere oficială, nicio sesizare din partea călătorilor. Camerele de supraveghere arată clar că nu au existat agresiuni. Acuzațiile sunt nefondate și urmăresc discreditarea firmei noastre”, a declarat acesta.

Firma C&I Internațional respinge ferm toate acuzațiile de ilegalitate, afirmând că desfășoară o activitate conformă cu legislația în vigoare și cu sprijinul autorităților locale. Reprezentanții companiei solicită presei corectitudine în relatarea conflictului și prezentarea tuturor punctelor de vedere.

Advertisement
Continue Reading

La zi

CRIMĂ ÎNFIORĂTOARE LA CURCANI: Un pensionar, ucis cu sânge rece în fața unui magazin, în toiul nopții!

O crimă cutremurătoare a avut loc sâmbătă seară, 6 iulie, în localitatea Curcani, județul Călărași. Un bărbat de 50 de ani, originar din București, dar care locuia de ani buni într-un autoturism abandonat din sat, a fost arestat preventiv după ce a înjunghiat mortal un pensionar de 74 de ani, în urma unui conflict pornit câteva ore mai devreme.

Totul a început în jurul orei 18:00, în fața localului din sat, acolo unde cei doi s-au întâlnit. Potrivit martorilor, între agresor și victimă – Neagu Ion, un bătrân cunoscut în comunitate – a izbucnit o discuție aprinsă, după ce pensionarul i-ar fi reproșat celuilalt că fumul de țigară îl deranjează.

Iritat de observație, bărbatul din București – cunoscut ca persoană fără adăpost – ar fi rostit amenințarea: „Te rezolv în seara asta!”, sub privirile altor persoane prezente în local.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 21:00, cei doi s-au reîntâlnit în fața unui magazin din localitate. Conflictul s-a reaprins violent, iar bătrânul ar fi venit cu un baston sau un băț, cu care l-a lovit peste mâini pe celălalt.

Advertisement

În acel moment, agresorul a scos un briceag și a aplicat victimei trei lovituri de cuțit, una dintre ele direct în inimă, fiind fatală. Bătrânul s-a prăbușit pe loc. Din păcate, medicii sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Criminalul a fost reținut de polițiștii din Călărași, iar în cursul zilei de duminică a fost prezentat în fața magistraților, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul trăia în condiții mizere, dormind într-un autoturism abandonat, și era cunoscut în sat ca “om al străzii”. Deși se stabilise de ceva vreme în Curcani, nu avea relații apropiate cu victima, cei doi cunoscându-se doar de puțin timp.

Cazul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, iar cercetările continuă pentru stabilirea completă a circumstanțelor în care a avut loc crima.

Advertisement
Continue Reading

La zi

UPDATE – Incendiu masiv în Modelu, Călărași: peste 70 de hectare afectate, inclusiv grâu nerecoltat

Intervenție de amploare a pompierilor duminică, 6 iulie, în zona Modelu, județul Călărași, unde un incendiu de vegetație uscată și miriște a cuprins o suprafață extinsă de teren. Conform informațiilor actualizate, focul a afectat aproximativ 70 de hectare, dintre care 6 hectare de grâu nerecoltat au fost complet distruse de flăcări.

La fața locului intervin în continuare cinci autospeciale de stingere și mai mulți pompieri, în condițiile în care misiunea este încă în dinamică, iar focarele sunt alimentate de vânt și vegetația extrem de uscată.

Eforturile salvatorilor au dus la izolarea unor porțiuni importante ale incendiului, dar intervenția rămâne dificilă din cauza terenului întins și a riscului de reaprindere. Până în prezent, nu sunt raportate victime sau alte pagube în afara celor agricole.

Autoritățile locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență atrag atenția asupra riscului ridicat de incendii în această perioadă, solicitând respectarea cu strictețe a regulilor privind utilizarea focului în zonele rurale.

Advertisement

Ancheta pentru stabilirea cauzelor izbucnirii incendiului este în curs de desfășurare. Informațiile vor fi actualizate pe măsură ce evoluează situația de la fața locului.

Continue Reading