IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
La 8 aprilie este Ziua Internațională a rromilor (țiganilor) și totodată sărbătoarea acestei etnii în România.
217 – Împăratul roman Caracalla, (211-217) (n. 186), este asasinat şi succedat la tron de prefectul Gărzii Pretoriene Mărcuş Opellius Macrinus.
1143 – Moare împăratul bizantin Ioan al II-lea Comnenul.
1336 – S-a născut Timur Lenk, întemeietorul imperiului turco–mongol al Timurizilor.
1605 – S-a născut regele Filip al IV-lea al Spaniei.
1652 – Au fost întemeiate de către olandezi, primele așezări ale europenilor în Africa de Sud, în provincia Cape, cunoscută şi sub numele de Capul Bunei Speranțe, așa cum au numit-o navigatorii portughezi în 1488.
1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a proclamat ca teritoriu rusesc,” de acum și pentru toate timpurile”, peninsula Crimeea, după anexarea ei de către Rusia.
1802 – S-a născut la Bârzeiu de Gilort, județul Gorj, Gheorghe Magheru, general și om politic, conducător al armatei revoluționare române din Muntenia, la 1848.
1820 – Este descoperită de țăranul Yorgos Kentrotas pe insula Milo din Marea Egee, celebra statuie grecească Venus din Milo.
1828 – S-a născut medicul român de origine franceză Carol Davila.
1829 – A apărut, la București,” Curierul Romanesc”, primul periodic important în limba romana din Tara Românească, editat de Ion Heliade-Rădulescu.
1866 – Italia și Prusia se aliază împotriva Imperiului Austriac.
1869 – În Basarabia țaristă este aplicată reforma instituțiilor judecătorești.
1880 – A avut loc premiera comediei lui I.L. Caragiale” D’ale carnavalului” la Teatrul Național din București; piesa a fost publicată în „Convorbiri literare” la 1 mai 1885.
1880 – A avut loc premiera comediei lui I.L. Caragiale” D’ale carnavalului” la Teatrul Național din București; piesa a fost publicată în „Convorbiri literare” la 1 mai 1885.
1885 – La București, în România, s-a stins din viață Constantin A. Rosetti, om politic român, jurnalist, fruntaș al Revoluției romane de la 1848 din Muntenia, membru fondator al Societății Academice Romane.
1904 – Franța și Marea Britanie au semnat Antanta Cordială, un acord istoric care, împreună cu alianţa anglo-rusa şi alianţa ruso-franceza a alcătuit sistemul de alianțe denumit Tripla Înțelegere între Regatul Unit, Franța și Rusia, care a constituit tabăra învingătoare în Primul Război Mondial.
1909 – Regele României Carol I a adresat o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg prin care recunoștea independența și proclamarea regatului bulgar.
1911 – S-a născut Emil Cioran, scriitor și filosof român, stabilit în Franța.
1918 – A luat ființă, la Iași, Liga Poporului, formațiune politică aflată sub conducerea generalului Alexandru Averescu.
1920 – În România este adoptat prin decret regal Regulamentul de funcționare a comisiilor pentru descongestionarea organismelor administrative din teritoriile unite şi unificarea lor cu vechiul Regat, conform căruia la Chișinău, România, a început să activeze o comisie regională.
1967 – Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.
1970 – Inaugurarea Aeroportului Internațional București – Otopeni, acum Aeroportul Internațional “Henri Coandă”
1973 – A murit pictorul, graficianul, sculptorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso.
1985 – Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.
1993 – Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, militarii germani au fost autorizați să acționeze în afara granițelor NATO la aplicarea interdicției de survolare a teritoriului Bosniei-Herțegovina, decisa de Națiunile Unite.
1999 – Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.
2005 – La Vatican, au avut loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a încetase din viață la 2 aprilie 2005. La funerarii au participat peste patru milioane de oameni.
2010 – A fost semnat, la Praga, Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive, START ÎI, de către președintele rus, Dmitri Medvedev, și cel american, Barack Obama; tratatul, care a intrat în vigoare la 5. ÎI.2011, prevede desfășurarea a maximum 1.550 de ogive nucleare de către fiecare din cele două state, reprezentând o reducere cu 30% față de nivelul stabilit prin Tratatul de dezarmare nucleară încheiat în 2002.