Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 8 aprilie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

La 8 aprilie este Ziua Internațională a rromilor (țiganilor) și totodată sărbătoarea acestei etnii în România.

217 – Împăratul roman Caracalla, (211-217) (n. 186), este asasinat şi succedat la tron de prefectul Gărzii Pretoriene Mărcuş Opellius Macrinus.

1143 – Moare împăratul bizantin Ioan al II-lea Comnenul.

Advertisement

1336 – S-a născut Timur Lenk, întemeietorul imperiului turco–mongol al Timurizilor.

1605 – S-a născut regele Filip al IV-lea al Spaniei.

1652 – Au fost întemeiate de către olandezi, primele așezări ale europenilor în Africa de Sud, în provincia Cape, cunoscută şi sub numele de Capul Bunei Speranțe, așa cum au numit-o navigatorii portughezi în 1488.

1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a proclamat ca teritoriu rusesc,” de acum și pentru toate timpurile”, peninsula Crimeea, după anexarea ei de către Rusia.

1802 – S-a născut la Bârzeiu de Gilort, județul Gorj, Gheorghe Magheru, general și om politic, conducător al armatei revoluționare române din Muntenia, la 1848.

Advertisement

1820 – Este descoperită de țăranul Yorgos Kentrotas pe insula Milo din Marea Egee, celebra statuie grecească Venus din Milo.

1828 – S-a născut medicul român de origine franceză Carol Davila.

1829 – A apărut, la București,” Curierul Romanesc”, primul periodic important în limba romana din Tara Românească, editat de Ion Heliade-Rădulescu.

1866 – Italia și Prusia se aliază împotriva Imperiului Austriac.

1869 – În Basarabia țaristă este aplicată reforma instituțiilor judecătorești.

Advertisement

1880 – A avut loc premiera comediei lui I.L. Caragiale” D’ale carnavalului” la Teatrul Național din București; piesa a fost publicată în „Convorbiri literare” la 1 mai 1885.

1880 – A avut loc premiera comediei lui I.L. Caragiale” D’ale carnavalului” la Teatrul Național din București; piesa a fost publicată în „Convorbiri literare” la 1 mai 1885.

1885 – La București, în România, s-a stins din viață Constantin A. Rosetti, om politic român, jurnalist, fruntaș al Revoluției romane de la 1848 din Muntenia, membru fondator al Societății Academice Romane.

1904 – Franța și Marea Britanie au semnat Antanta Cordială, un acord istoric care, împreună cu alianţa anglo-rusa şi alianţa ruso-franceza a alcătuit sistemul de alianțe denumit Tripla Înțelegere între Regatul Unit, Franța și Rusia, care a constituit tabăra învingătoare în Primul Război Mondial.

1909 – Regele României Carol I a adresat o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg prin care recunoștea independența și proclamarea regatului bulgar.

Advertisement

1911 – S-a născut Emil Cioran, scriitor și filosof român, stabilit în Franța.

1918 – A luat ființă, la Iași, Liga Poporului, formațiune politică aflată sub conducerea generalului Alexandru Averescu.

1920 – În România este adoptat prin decret regal Regulamentul de funcționare a comisiilor pentru descongestionarea organismelor administrative din teritoriile unite şi unificarea lor cu vechiul Regat, conform căruia la Chișinău, România, a început să activeze o comisie regională.

1967 – Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1970 – Inaugurarea Aeroportului Internațional București – Otopeni, acum Aeroportul Internațional “Henri Coandă”

Advertisement

1973 – A murit pictorul, graficianul, sculptorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso.

1985 – Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.

1993 – Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, militarii germani au fost autorizați să acționeze în afara granițelor NATO la aplicarea interdicției de survolare a teritoriului Bosniei-Herțegovina, decisa de Națiunile Unite.

1999 – Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.

2005 – La Vatican, au avut loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a încetase din viață la 2 aprilie 2005. La funerarii au participat peste patru milioane de oameni.

Advertisement

2010 – A fost semnat, la Praga, Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive, START ÎI, de către președintele rus, Dmitri Medvedev, și cel american, Barack Obama; tratatul, care a intrat în vigoare la 5. ÎI.2011, prevede desfășurarea a maximum 1.550 de ogive nucleare de către fiecare din cele două state, reprezentând o reducere cu 30% față de nivelul stabilit prin Tratatul de dezarmare nucleară încheiat în 2002.

La zi

Amalia Bellantoni a venit cu un purcel în brațe la Guvern: „E simbolul gospodarului român umilit!”

Amalia Bellantoni a atras toate privirile luni dimineață în fața Guvernului, unde a apărut ținând un purcel în brațe. Nu a fost un gest întâmplător – ci unul simbolic, menit să exprime revolta unui întreg segment ignorat de autorități: gospodarii și fermierii români.

„Este cel mai mic reprezentant al gospodăriei mele”, a explicat Bellantoni, care s-a prezentat la protest nu doar ca simpatizant, ci ca fermier activ, legumicultor și crescător de animale.

Reproșuri grave aduse Guvernului și Ministerului Agriculturii

Bellantoni a acuzat lipsa de reacție a ministrului Agriculturii și a premierului față de criza din agricultură:

Advertisement
  • „Nu înțeleg cum își permite ministrul să pună bir pe apă, când apa este dată de Dumnezeu”, a spus ea.
  • A semnalat „sifonări de zeci de milioane de euro prin APIA”, care ajung la „clanuri de interese”, în timp ce fermierii mici sunt sufocați de birocrație.
  • A pus întrebări despre soarta Deltăi Dunării, a Casei Unirea și a unei firme cu un singur angajat care ar recolta în numele Franței.

„Pâinea noastră cea de toate zilele – adusă congelată din import”

Bellantoni a vorbit și despre paradoxurile economice: România exportă masiv cereale, dar importă cocă congelată.

  • „Cartofii noștri se vând cu 40-50 de cenți, dar noi cumpărăm cartofi congelați din afară”.
  • „Ni se usucă plantațiile pentru că nu avem irigații, în timp ce în UE irigația este gratuită”.

O chemare la trezire colectivă

„Dacă poporul român stă doar la televizor și TikTok, nu se va întâmpla nimic”, a avertizat Bellantoni.

  • A denunțat lipsa de protecție din partea autorităților și politicile care „îi forțează pe fermieri să renunțe la meserie”.
  • A vorbit despre „o mafie care s-a abătut asupra poporului român încă din 2020”, făcând referire la guvernarea PNL-USR și la efectele pandemiei asupra societății.

Un protest cu față umană… și porcină

Gestul cu purcelul nu a fost o simplă excentricitate, ci un simbol vizual puternic: imaginea gospodarului român adus la limită, umilit, ignorat și privat de drepturile de bază – inclusiv de apă.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Ialomița / Crimă mărturisită după 20 de ani la Ograda: Cadavrul, descoperit în curtea unei case

politie

Un caz cutremurător a ieșit la iveală după două decenii, după ce un bărbat aflat în arest a mărturisit că a ucis o femeie în urmă cu 20 de ani și a îngropat trupul acesteia în curtea unei case din comuna Ograda.

Potrivit informațiilor furnizate de polițiștii și procurorii ialomițeni, victima figura de ani de zile în evidențele poliției ca persoană dispărută. Dezvăluirea a fost făcută de presupusul autor al crimei, aflat în prezent în arest într-un alt dosar penal pentru fapte similare. Acesta a redactat o scrisoare în care a recunoscut fapta și a indicat locul unde a îngropat cadavrul.

Ancheta a fost declanșată imediat, iar în urma cercetărilor efectuate la locul indicat de autor, anchetatorii au descoperit rămășițe umane în saci de plastic, în curtea unei locuințe din Ograda.

Verificările continuă, iar autoritățile urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc crima. Cazul a fost mediatizat de Ziarul Independent din Ialomița. Acestia au anunțat ca vor reveni cu detalii în ediția din 23 iulie.

Advertisement

Continue Reading

La zi

COD ROȘU DE CANICULĂ ÎN CĂLĂRAȘI – Prefectura avertizează populația: risc crescut de disconfort termic extrem!

Instituția Prefectului – Județul Călărași a transmis luni, 21 iulie, o avertizare meteorologică de Cod Roșu de caniculă, valabilă de marți, 22 iulie, ora 10:00, până miercuri, 23 iulie, ora 10:00. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, județul Călărași se va confrunta cu un val de căldură extrem, cu temperaturi care vor ajunge la 40–41°C și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce înseamnă un disconfort termic deosebit de accentuat.

Mai mult, nopțile vor fi tropicale, cu minime ce nu vor coborî sub 20–22°C, amplificând riscurile pentru sănătate, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.

Prefectura recomandă cetățenilor să adopte măsuri urgente de protecție:

  • Evitați deplasările în intervalul orar 11:00 – 18:00

  • Hidratați-vă corespunzător, evitați alcoolul și cafeaua

  • Nu lăsați copii sau animale în mașini închise

  • Verificați starea persoanelor vârstnice, bolnave sau izolate

  • Folosiți aer condiționat sau alte metode de ventilație în locuințe și spații de lucru

Avertizarea este una dintre cele mai severe din această vară, autoritățile cerând vigilență maximă din partea populației și respectarea recomandărilor pentru prevenirea incidentelor cauzate de temperaturile extreme.

Advertisement

Continue Reading