CEAIUL DE PĂTLAGINĂ ŞI UIMITOARELE SALE BENEFICII
Pătlagina este planta cu o valoare deosebită pentru medicina naturistă, ea crește spontan în mai toate zonele și pe care o găsim foarte ușor cam pe oriunde unde sunt zone verzi. Este folosită ca leac încă din cele mai vechi timpuri pentru tuse, răceală, bube, răni, dureri reumatice.
Frunzele de pătlagină sunt foarte bogate în substanțe antibiotice, în vitaminele A, C, K dar și enzime, având efecte antimicrobiene, laxative, antidiareice, antihipertensive, hemostatice, fiind foarte benefice în regenerarea celulelor pielii, reducând inflamațiile.
Ceaiul de pătlagină este un bun detoxifiant, în special pentru purificarea sângelui eliminând ureea, acidul uric și a clorurilor.
În cazurile de conjunctivită și iritații ale ochilor se aplică pe pleoape comprese de infuzie de frunze de pătlagină, pe care o preparăm din 4 lingurițe de frunze de pătlagină la o cană cu apă.
Pentru răceli, tuse se consumă 3 căni zilnic de ceai de pătlagină, pe care îl preparăm din 2 lingurițe de plantă la o cană de apă fiartă. Se consumă cald şi nu fierbinte, îndulcit cu miere.
În cazuri de laringite și faringite vom prepara o infuzie combinată, pe care o preparăm din 4 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită şi vom face gargară de 3 ori pe zi.
Pentru acnee vom face spălături locale cu o infuzie combinată de pătlagină, pe care o preparăm din 6 lingurițe de plantă la o cană de apă.
Pentru ulcer varicos vom prepara un ceai din 100 g. de frunze de pătlagină uscate la 3 litri de apă, pe care îl infuzăm timp de o jumătate de oră. Vom turna ceaiul strecurat în apa din cadă în care vom sta cca.20 de minute.
Pentru dureri articulare și reumatice cataplasmele cu pătlagină și băile calde alină aceste dureri.
Pentru tensiune și colesterol mare se consumă câte 4 lingurițe pe zi de pulbere din frunze de pătlagină pe stomacul gol înainte de mese, acesta având rolul de a scade tensiunea și colesterolul, dar și de a subția sângele combătând coagularea.
În afecțiuni gastro-intestinale este recomandată infuzia de pătlagină preparată din 2 lingurițe la o cană de apă clocotită.
În cazuri de colite și diaree vom prepara o infuzie combinată din frunze de pătlagină pe care o preparăm din 3 linguri de plantă la o cană cu apă.
Pentru ulcer duodenal şi arsuri stomacale se vor administra 6 lingurițe pe zi de pulbere de frunze de pătlagină.
Pentru dureri de stomac, este recomandată pulberea de frunze de pătlagină adăugată în țuică.
În afecțiuni ale pielii, ca răni, ulcer varicos hemoroizi, este recomandat decoctul din frunze de pătlagină pe care îl vom aplica sub formă de cataplasmă direct pe zonele afectate sau pur și simplu frunze zdrobite din care să iasă zeamă.
Vom putea procura ceaiul de pătlagină pe tot parcursul anului din magazinele de specialitate