În cadrul unui interviu acordat pentru Calarasipress.ro, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a vorbit despre proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, un obiectiv important pentru administrația locală. Prin fonduri europene, dar și prin finanțări guvernamentale, mai multe blocuri vor fi modernizate, însă edilul a subliniat că procesul ar fi putut fi accelerat dacă existau mai multe asociații de proprietari.
“Avem proiecte pentru reabilitarea blocurilor prin PNRR și AFM, însă adevărul este că am fi putut face mult mai mult dacă aveam mai multe asociații de proprietari. Asta ne-ar fi permis să absorbim mai multe fonduri și să modernizăm un număr mai mare de clădiri. Am spus-o întotdeauna și o repet: asocierea proprietarilor este cheia accesării acestor finanțări.”
Ce blocuri vor fi reabilitate în 2025?
Administrația locală lucrează la mai multe proiecte de reabilitare termică și modernizare a blocurilor, iar principalele surse de finanțare sunt:
- PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) – fonduri destinate eficientizării energetice.
- AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) – proiecte pentru locuințe sociale și îmbunătățirea confortului termic al imobilelor.
- Bugetul local – intervenții pentru reabilitarea fațadelor și a zonelor adiacente blocurilor.
“Ne dorim să eficientizăm energetic cât mai multe blocuri, pentru că acest lucru aduce beneficii enorme locuitorilor. Reducerea costurilor la energie și creșterea confortului termic sunt obiective clare. În același timp, avem și un program separat pentru blocurile sociale, unde vom interveni tot prin AFM.”
Problema asociațiilor de proprietari: de ce se pierd bani?
În cadrul interviului, edilul a explicat că unul dintre principalele obstacole în accesarea fondurilor pentru reabilitarea blocurilor este numărul insuficient de asociații de proprietari.
“În momentul în care o asociație de proprietari funcționează, se pot depune cereri de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor. Din păcate, în multe zone din oraș, oamenii nu s-au asociat, iar asta ne limitează. Dacă am fi avut mai multe asociații, am fi reușit să absorbim mai mulți bani și să învelim mai multe blocuri.”
Impactul reabilitării blocurilor asupra orașului
Proiectele de reabilitare nu vizează doar reducerea costurilor la încălzire pentru locatari, ci și îmbunătățirea aspectului urban al municipiului. Primarul a subliniat că se lucrează și la modernizarea spațiilor dintre blocuri, astfel încât orașul să aibă un aspect mai îngrijit și mai modern.
“În paralel cu reabilitarea blocurilor, lucrăm și la amenajarea spațiilor dintre acestea. Am modernizat multe dintre ele, am creat noi locuri de parcare și am introdus spații verzi. Trebuie să valorificăm orice zonă care nu este utilizată eficient.”
Câți bani sunt alocați pentru aceste proiecte?
Deși nu a oferit o sumă exactă pentru întreg programul de reabilitare, primarul a menționat că fondurile sunt limitate, iar prioritizarea proiectelor se face în funcție de necesitățile identificate în oraș.
“Nu putem să spunem acum câți bani vom avea exact pentru reabilitarea blocurilor, pentru că depinde și de buget, și de proiectele depuse. Cert este că fiecare leu pe care îl putem atrage pentru modernizarea locuințelor îl vom folosi cu maximă eficiență.”
Ce trebuie să facă locuitorii pentru a beneficia de reabilitare?
Pentru ca procesul de reabilitare să se desfășoare mai rapid, primarul Marius Dulce face apel la locuitorii municipiului să se asocieze și să colaboreze cu autoritățile.
“Îi îndemn pe călărășeni să înțeleagă importanța formării asociațiilor de proprietari. Acesta este primul pas pentru a putea accesa finanțări. Noi, ca administrație, suntem pregătiți să facem demersurile necesare pentru a moderniza cât mai multe blocuri, dar trebuie și implicarea cetățenilor.”