Connect with us

Știri

Marius Dulce anunță finalizarea Promenadei! Proiectul transfrontalier leagă Călărașiul de Silistra și promovează turismul

Published

on

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat finalizarea lucrărilor la Promenada de pe malul Borcei, parte a unui proiect transfrontalier România-Bulgaria. Contribuția Primăriei Călărași la acest proiect a fost de 3 milioane de euro, fonduri destinate întăririi malurilor și îmbunătățirii navigabilității în zona transfrontalieră Călărași-Silistra.

„Promenada reprezintă un prim pas către dezvoltarea turismului pe malul Borcei și al Dunării, o zonă mult așteptată de locuitorii din Călărași și vizitatori. Plimbări plăcute tuturor!”, a transmis Marius Dulce. 

Promenada, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași și municipalitatea Silistra din Bulgaria, a fost finanțată prin Programul Operațional Interreg V-a, cu un buget total de aproape 6 milioane de euro. Municipiul Călărași a contribuit cu cea mai mare parte din finanțare, 54,26%, adică peste 3,2 milioane de euro. Bulgarii au contribuit cu aproape 2 milioane de euro, în timp ce Consiliul Județean Călărași cu peste 700.000 de euro. 

Partea municipiul Călărași

Proiectul include mai multe activități desfășurate de municipiul Călărași, cum ar fi execuția lucrărilor de apărare a malului stâng al Brațului Borcea pe toată lungimea promenadei și a aleilor pietonale, însumând aproximativ 350 de metri. De asemenea, s-a construit o gară fluvială modernă, realizată din metal și sticlă, precum și un ponton destinat ambarcațiunilor. În plus, au fost realizate amenajări exterioare, precum mobilier urban și s-au asigurat toate utilitățile necesare.

Proiectul are ca scop îmbunătățirea navigabilității în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra, prin întărirea malurilor pe ambele părți ale fluviului, marcarea corespunzătoare a căii navigabile și folosirea unor mijloace de transport fluvial sigure între cele două localități.

Autobuzul amfibie între Călărași și Silistra

Tot în cadrul acestui proiect, a fost achiziționat un autobuz amfibie din Ungaria (Frog Bus) care va face legătura între Călărași și Silistra. Vehiculul are o capacitate de 37 de locuri (35 pentru pasageri și 2 pentru conducători), cu o viteză de 65 km/h pe uscat și 13 km/h pe apă.

Traseul autobuzului va începe din gara fluvială construită prin acest proiect, continuând pe Brațul Borcea atunci când nivelul apei permite navigația, sau pe rampa de la ferryboat, traversând Dunărea până pe malul bulgăresc. Traversarea între Călărași și Silistra nu va dura mai mult de 10 minute.

Proiecte viitoare: Zona de agrement și aquapark

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a anunțat și planurile pentru un nou proiect în zona portului turistic și a promenadei: o zonă de agrement care va include un aquapark. Acesta va fi contractat în scurt timp, după finalizarea procedurilor de licitație, iar finanțarea de 55 milioane de lei pentru aquapark a fost deja obținută, relatează Canal Sud

„Între portul de ambarcațiuni și faleză va fi această zonă de agrement. Avem deja contractul semnat pentru aquapark și urmează să demarăm lucrările cât mai curând”, a declarat Vasile Iliuță. Pe lângă aquapark, zona de agrement va include trei spații destinate activităților comerciale și de cazare, oferind noi oportunități de dezvoltare turistică în regiune.

Advertisement

 

Știri

Atenționare ANM: Cod Galben de vânt puternic în județul Călărași, valabilă începând cu 1 octombrie

Published

on

Screenshot ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare de Cod Galben pentru jumătatea estică a județului Călărași, valabilă în intervalul 1 octombrie, ora 10:00 – 2 octombrie, ora 10:00. În această perioadă, vântul va avea intensificări semnificative, cu rafale care vor atinge viteze de 50-70 km/h. Atenționarea vizează și alte regiuni din estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. Prognoza pentru primele două săptămâni din luna octombrie arată că temperaturile vor urca gradual, de la 15-16 grade la începutul perioadei, spre medii de 24 de grade.

Vremea astăzi, 30 septembrie, în județul Călărași

Astăzi, județul Călărași se află sub o atenționare de Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și vânt puternic, în vigoare până mâine, 1 octombrie, ora 10:00. În acest interval, se așteaptă acumulări de precipitații de 25-40 l/mp, iar izolat acestea pot depăși 50 l/mp. Vântul va sufla în rafale de 50-70 km/h, ceea ce va afecta semnificativ regiunile din estul județului.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (30 septembrie – 14 octombrie)

În Muntenia, până la mijlocul primei săptămâni, valorile maxime vor fi în creștere de la medii de 15…16 grade, spre medii de 24 de grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului, vor fi variații termice, iar mediile valorilor diurne vor oscila între 21 și 24 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 9 octombrie. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 7 și 9 grade. Până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, alternanțele nu vor fi semnificative, iar mediile minimelor vor fi de 10…13 grade, cu valorile mai mari în jurul datei de 5 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni și în intervalul 5-7 octombrie.

Continue Reading

Știri

Pompierii călărășeni au intervenit la 73 de misiuni în ultimele trei zile. Trei accidente rutiere, un autoturism în flăcări și 16 incendii de vegetație uscată

Published

on

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost solicitate să intervină în 73 de misiuni de urgență. Dintre acestea, 52 de intervenții au fost efectuate de paramedicii SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportul persoanelor rănite sau cu probleme medicale grave la unități spitalicești, potrivit unui comunicat.

Pompierii militari au fost prezenți la trei accidente rutiere produse în localitățile Ileana, Radu Negru, și Mânăstirea, în urma cărora patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la spitale. În plus, pompierii au acționat pentru stingerea a două incendii, unul de autoturism în Belciugatele și altul la anexe gospodărești în Ștefan Vodă.

„În ceea ce priveşte intervenţia la accidente rutiere, pompierii militari din cadrul subunităţilor inspectoratului au fost solicitaţi să acţioneze cu autospecialele de descarcerare şi ambulanţele SMURD la trei evenimente rutiere produse pe raza localităţilor: Ileana (biciclist acroşat de un autoturism); Radu Negru – intersecţie cu DN21 (autoturism în care se afla doar conducătorul auto, răsturnat într-un şanţ de pe marginea drumului); Mânăstirea (eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme, respectiv 4 persoane)”, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

De asemenea, 16 incendii de vegetație uscată și culturi agricole au fost lichidate în localitățile Lehliu Gară, Valea Popii, Alexandru Odobescu, Frumușani, Budești, Mânăstirea, Răzvani, Crivăț, Radovanu, Borcea, Oltenița, Șoldanu, Sultana, Mitreni, Vasilați și Vlad Țepeș. Din fericire, nu au fost înregistrate pagube materiale în aceste incendii.

ISU Călărași reamintește că arderea necontrolată a miriștilor, vegetației uscate sau altor tipuri de vegetație este interzisă și poate atrage sancțiuni aspre. Amenda pentru persoanele fizice poate ajunge până la 15.000 lei, iar pentru persoanele juridice până la 100.000 lei, conform legislației în vigoare.

Continue Reading

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași se întrunește în ședință ordinară pe 30 septembrie 2024

Published

on

Luni, 30 septembrie 2024, începând cu ora 16:30, Consiliul Local al Municipiului Călărași se va reuni în ședință ordinară în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași, dar și prin mijloace electronice, folosind aplicațiile WhatsApp și SMS. Printre subiectele principale ce vor fi dezbătute se numără aprobarea noii organigrame a Aparatului de specialitate al primarului, modificarea structurii de personal de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Antim Ivireanul” și inițierea unui plan urbanistic zonal pentru un nou centru de colectare prin aport voluntar.

Iată lista cu proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a statului nominal de personal ale Aparatului de specialitate al primarului.
  2. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și a Statului de funcții al Căminului pentru persoane vârstnice ,,Sf. Antim Ivireanul” Călărași.
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru ,,Înfiinţare şi dotare centru de colectare prin aport voluntar (CAV), în Municipiul Călăraşi”, situat în municipiul Călăraşi, strada Ing. Bârcă Gheorghe, nr. 11.
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea dezlipirii în două loturi a imobilului teren având numărul cadastral 35367, cu suprafața de 3031 mp, situat în strada Miron Costin, numărul 15, municipiul Călărași.
  5. Proiect de hotărâre privind alipirea a două terenuri situate în intravilanul municipiului Călăraşi, număr cadastral 30582, aparţinând domeniului privat al municipiului Călăraşi.
  6. Proiect de hotărâre privind solicitarea de transmitere din proprietatea publică a județului Călărași și administrarea Consiliului Județean Călărași, în proprietatea publică a municipiului Călărași și administrarea Consiliului Local al municipiului Călărași, a imobilului reprezentând „Stadion Navrom”, strada Dobrogei, nr. 2, carte funciară numărul 21538.
  7. Proiect de hotărâre privind iniţierea procedurilor de vânzare a imobilului – teren în suprafaţă de 400 mp, situat în municipiul Călăraşi, strada Preot Pârlea Alexandru, nr. 16, tarlaua 65, parcela 18/2, număr cadastral 23417, aflat în domeniul privat al U.A.T. Municipiul Călăraşi, pe care se află edificată construcţia 23417-C1, locuinţă cu regim de înălţime P+1, proprietatea doamnei Crăciun Nicoleta.
  8. Proiect de hotărâre privind vânzarea cu drept de preemţiune a imobilului – teren, în suprafață de 300 mp, situat în Municipiul Călărași, strada Ernest Maftei, nr. 13, identificat prin cartea funciară nr. 26011, aflat în domeniul privat al U.A.T. Municipiul Călărași, atribuit în folosință gratuită conform Legii 15/2003, teren aferent construcției (locuință) cu regim de înălțime P+M, proprietatea domnului Savu Cristian Andrei.
  9. Proiect de hotărâre privind darea în administrare Liceului Teoretic Mihai Eminescu a obiectivului de investiţie ,,Modernizare şi extindere Corp B, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi”.
  10. Proiect de hotărâre privind darea în administrare Colegiului Agricol Sandu Aldea Călăraşi a obiectivului de investiţie ,,Modernizarea, reabilitarea şi echiparea Colegiului Agricol Sandu Aldea Călăraşi”.
  11. Proiect de hotărâre privind darea în administrare către Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ Călărași a unor echipamente achiziționate prin proiectele cu titlul ”Sporirea gradului de mobilitate a populației prin introducerea unui sistem integrat de mobilitatea urbană alternativă, cu stații inteligente automatizare de biciclete în Municipiul Călărași” finanțat prin POR 2014-2020 și ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional in zona centrala a municipiului”.
  12. Diverse.

Continue Reading

Cele mai vizualizate