Connect with us

Știri

MAI: Măsuri urgente pentru județele de pe malul Dunării. Călărași, în alertă pentru prevenirea riscurilor de inundații

Published

on

Marți, 24 septembrie 2024, conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a convocat o videoconferință cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) din 12 județe aflate pe malul Dunării, inclusiv Călărași, pentru a discuta măsurile urgente de prevenire și intervenție în cazul creșterii debitelor fluviului Dunărea. Întâlnirea, prezidată de secretarii de stat Raed Arafat și Aneta Matei, a avut ca scop pregătirea autorităților locale pentru gestionarea riscurilor de inundații, generate de condițiile hidrometeorologice și precipitațiile abundente prognozate pentru perioada următoare.

Autoritățile din județele traversate de fluviul Dunărea – printre care și Călărași – au fost avertizate să fie pregătite pentru orice eventualitate, chiar dacă prognozele actuale nu indică riscuri iminente de inundații majore. „În aceste condiții, fac apel la promptitudine și profesionalism în gestionarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Este nevoie de o reacție eficientă și implicare totală, având în vedere avertizările existente”, a declarat Aneta Matei, subliniind că măsurile trebuie luate proactiv, fără a aștepta ca riscurile să devină acute.

Anticipare, nu reacție: măsuri de prevenire și evacuare

Una dintre temele centrale ale videoconferinței a fost prevenția. Raed Arafat a cerut activarea grupelor operative în toate județele vizate, precum și convocarea CJSU ori de câte ori este necesar. De asemenea, acesta a subliniat importanța pregătirii pentru posibile evacuări, chiar dacă șansele sunt minime. „Vedeți pregătirea pentru evacuare în localitățile în care este posibil să se dea ordin. Pregătiți populația să aibă lucrurile necesare – acte, bani, medicamente – gata de plecare dacă va fi impusă evacuarea”, a explicat șeful DSU.

Arafat a mai solicitat inspectoratelor județene să mobilizeze forțele și să solicite sprijin din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din timp, iar pentru montarea de diguri temporare să solicite sprijinul colegilor din alte structuri ale ministerului sau angajați ai altor ministere. „Cuvântul este «anticipare», nu «reacție»”, a rezumat Raed Arafat, accentuând faptul că acțiunile trebuie să fie prompte și coordonate pentru a preveni o criză.

Mesaje clare către populație prin RO-ALERT

Informarea populației din județele vizate, inclusiv Călărași, a fost un alt punct de interes major.  A fost subliniată ideea că este necesar ca autoritățile locale să transmită mesaje clare și concrete, prin sistemul RO-ALERT, mai ales în eventualitatea unei evacuări. S-a subliniat importanța acordării unei atenții speciale persoanelor vulnerabile, precum cele imobilizate sau cu dizabilități, pentru a se asigura că toate categoriile de cetățeni sunt protejate în caz de necesitate.

„Chiar dacă șansa este minimă, autoritățile locale trebuie să explice populației cum să se comporte în caz de ordin de evacuare”, a adăugat Arafat, precizând că o astfel de pregătire poate salva vieți.

Prognoze meteorologice și scenarii de acțiune

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a adus în atenție prognozele pentru finalul săptămânii, care arată o intensificare a precipitațiilor în vestul și nord-vestul țării. În acest context, Arafat a cerut mobilizarea rapidă a resurselor și colaborarea între diferite structuri ale ministerelor pentru a evita orice situație care ar putea escalada.

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au menționat că, deocamdată, debitele prognozate pentru Dunăre nu sugerează o situație greu gestionabilă, însă pregătirile trebuie să continue pentru a preveni orice risc. „Nu ne așteptăm la o situație dificilă, dar anticipăm și suntem pregătiți să intervenim dacă lucrurile se vor schimba”, a declarat Olimpia Negru, director al Direcției Managementul Riscului la Inundații și Siguranța Barajelor.

Măsuri luate în județul Călărași

La nivelul județului Călărași, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este pregătit să implementeze măsuri de prevenție în zonele cu risc ridicat, în special în localitățile din proximitatea Dunării. Autoritățile locale au început deja monitorizarea atentă a debitelor și pregătesc planuri de acțiune pentru eventuale intervenții rapide. Prefectul județului a declarat că toate resursele necesare sunt mobilizate și că sunt pregătite acțiuni de prevenire, cum ar fi montarea de bariere de protecție și consolidarea digurilor.

Advertisement

Județul Călărași rămâne în stare de alertă, iar autoritățile sunt gata să răspundă prompt oricărei situații, pentru a proteja viețile și bunurile cetățenilor. Mesajele de informare pentru locuitori vor fi transmise pe toate canalele disponibile, astfel încât populația să fie pregătită pentru orice eventualitate.

 

Advertisement

Știri

Al doilea magazin în franciză Simply by Auchan s-a deschis în județul Călărași. Ce înseamnă asta pentru clienți

Published

on

Auchan România a inaugurat pe 20 septembrie al doilea magazin de proximitate Simply by Auchan în comuna Plătărești, județul Călărași, la trei luni de la deschiderea primei unități pilot. Acest magazin marchează continuarea dezvoltării programului de franciză dedicat antreprenorilor din comerțul alimentar, având în vedere succesul primei locații deschise în Popești-Leordeni.

Noua unitate din Plătărești se află pe str. Calea București, nr. 30A, și are o suprafață de 100 de metri pătrați, oferind clienților aproximativ 3.500 de produse. Printre acestea se numără o gamă variată de produse proaspete din raionul de carmangerie, dar și peste 100 de articole sub brandul Auchan, inclusiv produse din brutărie și cofetărie.

Ioana Toșa, Director Vânzări Auchan Retail România, a declarat: Suntem prezenți pentru prima dată cu franciza Simply by Auchan în județul Călărași, unde mai avem șase unități MyAuchan Petrom. Franciza este o prioritate de dezvoltare pentru noi și ne bucurăm să aducem valoare businessului individual. La doar trei luni de la lansare, suntem încântați să inaugurăm al doilea magazin Simply by Auchan, rezultatele primului fiind foarte îmbucurătoare, așa cum ne-a confirmat partenerul nostru”. 

Georgiana Mihai, administratorul noului magazin, a adăugat: „Suntem bucuroși să devenim parte din ecosistemul Auchan. După 15 ani de activitate într-o carmangerie, am decis că este momentul să oferim mai mult clienților noștri…Suntem convinși că parteneriatul va fi unul de succes și deja ne gândim la anul viitor, când avem în plan o extindere a magazinului, pentru a oferi și mai mult spațiu clienților”.

Noul magazin va funcționa cu opt angajați, având program de lucru între orele 7:00 și 21:00 de luni până vineri, iar sâmbăta și duminica programul se va încheia la ora 20:00, respectiv 19:00. În incinta magazinului există și un punct de colectare manuală a ambalajelor cu simbolul SGR, precum și un dispozitiv pentru plata facturilor.

În plus, francizații Simply by Auchan beneficiază de suport operațional din partea Auchan, inclusiv training și sugestii de îmbunătățire a gamei de produse, facilitând astfel integrarea acestora în ecosistemul mărcii.

Cu această deschidere, Auchan își continuă strategia de expansiune pe segmentul de proximitate, având în portofoliu peste 430 de magazine în România.

Continue Reading

Știri

Târgul de adopții din cadrul Zilelor Municipiului Călărași: Trei căței și-au găsit noi familii iubitoare, iar alți trei rezervați

Published

on

În weekendul trecut, cu ocazia Zilelor Municipiului Călărași, Serviciul pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași, în colaborare cu Grădina Zoologică, a organizat un târg de adopții pentru câinii fără stăpân. Evenimentul a avut loc sâmbătă și duminică, între orele 9:30 și 13:30, în incinta Grădinii Zoologice din Călărași. Înaintea evenimentului organizatorii transmiteau că Jess, Toto, Sasha, Oscar, Lucky, Kira și Lady sunt câțiva dintre animăluțele care își caută o casă permanentă: „Acești prieteni blănoși sunt nerăbdători să vă cunoască și să vă cucerească inimile. Fiecare dintre ei își dorește un cămin plin de iubire și va face tot posibilul să vă convingă că sunt cei mai buni companioni”. La finalul târgului, trei câini și-au găsit acest acasă, iar alți trei au fost rezervați.  

Târgul a oferit o oportunitate excelentă pentru caței să își găsească o familie, iar rezultatele nu au întârziat să apară: trei câini au fost adoptați în mod oficial, iar alți trei au fost rezervați, urmând să fie adoptați în curând.

Pe lângă scopul nobil al evenimentului, vizitatorii s-au bucurat de o atmosferă plină de emoție și bucurie, mai ales copiii care au interacționat cu cățeii. Organizatorii au fost încântați de succesul târgului și de interesul arătat de comunitate, mulți vizitatori promițând să revină în viitor pentru a oferi dragoste și adăpost câinilor fără stăpân.

„Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și ne-au ajutat să oferim acestor suflete o șansă la o viață mai bună!”, au transmis reprezentanții Serviciului pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași.

Evenimentul a avut ca scop principal încurajarea adopțiilor, oferind informații complete vizitatorilor despre fiecare câine disponibil. Organizatorii speră ca astfel de inițiative să contribuie la reducerea numărului de câini fără adăpost și să aducă bucurie în viețile noilor stăpâni.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță, prezent la o sărbătoare tradițională a locuitorilor din Grassano. Călărași și Italia, parteneri pentru dezvoltare

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a participat duminică, 22 septembrie 2024, la o procesiune desfășurată în localitatea Grassano, provincia Matera, Italia, dedicată Sfântului Inocențiu, un soldat martir din Legiunea Tebană. Evenimentul, care datează de 378 de ani, este o sărbătoare tradițională a locuitorilor din Grassano, marcând nu doar aspecte religioase, ci și o reîntoarcere simbolică a locuitorilor în localitatea de origine, conform obiceiului.

Președintele CJ Călărași a subliniat importanța acestui eveniment și a mulțumit gazdelor pentru ospitalitatea oferită. „Această sărbătoare a credinței, a luminii, a muzicii și a păstrării obiceiurilor locale i-a adus aproape pe toți locuitorii din Grassano, cutuma fiind că toți cei care sunt din această localitate să se întoarcă neapărat acasă în această zi festivă”, a declarat Vasile Iliuță pe conturile sale de social media. El a menționat, de asemenea, prezența primarului din Grassano, Filippo Luberto, care a fost însoțit de primari din comunele și orașele învecinate, printre care și primarul orașului Pompei, Carmine Lo Sapio. Au fost prezente și personalități din administrația centrală, inclusiv Cosimo Latronico, responsabil pentru domeniul sănătății în Regiunea Basilicata.

Vizita oficială a delegației din Călărași în Grassano se înscrie într-un demers mai amplu de colaborare economică, turistică, socială și culturală între județul Călărași și regiunile Campania și Basilicata. Președintele CJ a subliniat importanța colaborării bilaterale și deschiderea oficialităților italiene pentru dezvoltarea comunităților locale.

„Mă bucură deschiderea oficialităților italiene și consensul acestora când vine vorba de colaborare bilaterală și angajamentul de a dezvolta comunitățile pe care le reprezentăm”, a mai adăugat Iliuță.

De asemenea, Iliuță a mulțumit comandantului carabinierilor din Grassano, mareșalul Giuseppe Fedele, pentru siguranța asigurată delegației române, și familiei Bucatariu, pentru sprijinul acordat pe toată durata vizitei.

Vizita lui Vasile Iliuță face parte dintr-o serie de întâlniri importante pentru județul Călărași, care au inclus și o reuniune administrativă în orașul Pompei, unde s-au discutat oportunități de colaborare pe teme de dezvoltare turistică și atragerea de investiții în județul Călărași. Iliuță a subliniat că județul Călărași are multe locuri cu potențial turistic ce trebuie promovate la nivel internațional.

Continue Reading

Cele mai vizualizate