Connect with us

Știri

Primarul și fermierul din Călărași, Ciprian Olteanu: Viitorul agriculturii depinde de plante adaptate climatic

Published

on

Sursă imagine: screenshot foodbiz.ro

Ciprian Andrei Olteanu, managerul fermei Algap din Călărași și membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români, subliniază necesitatea adaptării agriculturii românești la noile condiții climatice. Într-un interviu acordat FoodBiz, Olteanu a afirmat că deși structura culturilor nu va suferi schimbări majore, succesul viitor în agricultură depinde de introducerea unor soiuri și hibrizi adaptați la secetă și rezistenți la dăunători. Ciprian Olteanu este și primarul liberal al comunei Unirea, o zonă a țării noastre care s-a confruntat în ultimii ani cu secete îndelungate ce au afectat culturile din agricultură. 

Olteanu administrează împreună cu familia sa o suprafață de 3.200 de hectare de teren agricol în estul județului Călărași, unde cultivă porumb, grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, loturi de hibridare pentru porumb, cât și o suprafață de 50 de hectare de porumb zaharat. 

Potrivit acestuia, noile tehnici genomice (n.r. genetice) ar putea oferi soluții pentru obținerea unor producții ridicate, chiar și în condiții de apă limitată. Acesta a adăugat că este tot mai dificil să faci agricultură în România, pe fondul restricțiilor privind utilizarea substanțelor chimice care se măresc constant. „Avem nevoie de un ajutor din partea plantelor, consider eu. Cred că populația trebuie să înțeleagă că o plantă modificată genetic nu înseamnă o eroare”, a precizat Olteanu pentru FoodBiz

„Ar trebui ca prin noile tehnici genomice să beneficiem de hibrizi mai rezistenți la secetă, care să poată să atingă producții ridicate cu o cantitate mai mică de apă și să fie mai rezistenți la dăunători. În acest fel, am putea deveni competitivi pe piața agricolă”, a mai adăugat Ciprian Andrei Olteanu.

Pe lângă funcția de primar, Ciprian Olteanu are atribuții destul de importante și în cadrul fermei. Se ocupă de implementarea unor tehnologii moderne, inclusiv însămânațarea variabilă, utilaje ghidate GPS, pentru a optimiza producția și a reduce consumul de resurse. Pe lânga asta, mai coordonează echipa din fermă, dezvoltă relațiile dintre clienți și furnizori, negociază contractele sau supraveghează livrările, mai precizează articolul sursă. 

 

Știri

Viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre România! Puncte critice au fost identificate pe brațul Borcea

Published

on

Autoritățile monitorizează întreg sectorul Dunării care trece prin România, în contextul unei viituri așteptate să crească nivelul apei până la sfârșitul lunii. Între 28 și 29 septembrie, debitul va depăși de mai bine de două ori nivelul actual, însă specialiștii nu prevăd probleme majore, cu excepția situației în care viitura durează o perioadă îndelungată, scrie news.ro.

În prezent, debitul Dunării la intrarea în România este de 3.400 de metri cubi pe secundă, sub media obișnuită pentru luna septembrie. Totuși, prognozele indică o creștere semnificativă în următoarele zile, când debitul va ajunge la 8.500 de metri cubi pe secundă, dublu față de nivelul normal.

Autoritățile locale din zonele de pe malul Dunării, în special din cele aproape 20 de localități situate aproape de graniță, au fost deja informate să se pregătească pentru evacuări.

Fluviul ar putea depăși cotele de apărare până pe 25 septembrie, iar comunitățile de pe malurile sale se pregătesc pentru posibilele efecte dezastruoase.

„Navele au fost duse în refugiu, ne pregătim de eventualele probleme pe care poate sa le creeze creșterea apelor Dunării, pentru că această inundație va aduce obligatoriu, ca de fiecare dată, tot felul de materiale lemnoase pe Dunăre si aluviuni care plutesc”, a declarat Eugen Băleanu, om de afaceri, pentru observatornews.ro.

În anumite zone, cum ar fi Portul Giurgiu, nivelul apei este încă sub normal, cu o scădere de 73 de centimetri. Totuși, autoritățile prevăd o creștere rapidă a nivelului apei, care ar putea ajunge la 185 de centimetri în următoarea săptămână.

„Pe teritoriul județului Giurgiu avem 73 de kilometri de diguri. Nivelul ridicat al apei poate fi deversat pe terenurile agricole ca primă măsură ceea ce va împiedica să ajungă în zonele locuite”, a transmis prefectul din Giurgiu, Florentina Stănculescu, conform kanald.ro.

Pe brațul Borcea au fost identificate puncte critice

Specialiștii ANAR au comunicat că pe cursul Dunării, în brațul Borcea, au fost identificate puncte critice care necesită o atenție deosebită, inclusiv zona Bentu-Stelnica-Borduşani și în apropierea localității Ciocănești.

Advertisement

”La nivelele care sunt prognozate în momentul de faţă de INHGA, estimăm că doar pe acest sector – aval de Călăraşi până la Hârşova, apa va ajunge până la piciorul digului , dar rămânem în limita de sub 9.500 m3/s. În eventualitatea în care situaţia se va schimba în următoarele zile şi vom ajunge la debite de 13.500 m3/s, putem să menţionăm că nu vor fi depăşite coronamentele digurilor pe niciun sector pe Dunăre. Probleme pot să apară, însă, dacă viitura durează forte mult”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Instituția a explicat că, începând de zilele acestea, vor începe acțiuni preventive în cele trei puncte menționate. În esență, întregul sector al Dunării va fi supus unei monitorizări stricte.

Meteorologii avertizează că nivelul Dunării va continua să crească, iar vârful viiturii ar putea ajunge la Budapesta sâmbătă, 20 septembrie. Totuși, pericolul nu se oprește la granițele Ungariei. România se pregătește acum pentru o săptămână critică, în care fluviul ar putea provoca inundații devastatoare în multe zone.

 

Continue Reading

Știri

Instagram introduce conturi speciale pentru minori. Care sunt restricțiile

Published

on

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a anunțat lansarea globală a conturilor dedicate adolescenților pe Instagram. Aceste conturi vor fi aplicate noilor utilizatori sub 18 ani, iar restricțiile asociate vor fi extinse treptat și la conturile existente ale adolescenților, scrie theguardian.com.

Meta lansează „conturi pentru adolescenți” pe Instagram, cu scopul de a oferi părinților un control sporit asupra activităților copiilor, inclusiv opțiunea de a restricționa accesul la aplicație pe timpul nopții.

Noile setări ale conturilor pentru adolescenți permit părinților să stabilească limite zilnice de timp pentru utilizarea Instagram, să restricționeze accesul la aplicație în anumite perioade, să vadă conturile cu care adolescenții comunică prin mesaje și să monitorizeze categoriile de conținut vizualizate de aceștia.

Adolescenții care se înregistrează pe Instagram sunt automat plasați în setările de confidențialitate cele mai stricte, care includ blocarea mesajelor din partea adulților necunoscuți și dezactivarea notificărilor pe timpul nopții.

În cadrul noii funcții „cont pentru adolescenți”, utilizatorii sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a modifica setările implicite, în timp ce adolescenții între 16 și 18 ani, care au aceste funcții activate automat, le vor putea schimba independent. Dacă un utilizator sub 16 ani încearcă să modifice setările, părinții pot interveni prin funcțiile de supraveghere, stabilind limite de timp, blocând accesul pe timp de noapte și monitorizând conversațiile prin mesaje.

Meta a făcut acest anunț la scurt timp după ce guvernul australian a declarat, săptămâna trecută, că plănuiește să introducă o lege în parlament până la sfârșitul anului, care va ridica vârsta minimă de acces la rețelele sociale la o limită încă neprecizată, situată între 14 și 16 ani.

Adoptarea acestei măsuri a fost determinată de părinți

Antigone Davis, directorul global pentru siguranță al Meta, a declarat că introducerea conturilor pentru adolescenți a fost motivată de solicitările părinților, nu ca răspuns la vreo legislație sau inițiativă guvernamentală.

„Tehnologia în acest moment este destul de omniprezentă, iar părinții se gândesc la asta. Din perspectiva siguranței tinerilor, este cel mai logic să ne gândim la acest tip de lucruri la nivel global și să abordăm preocupările părinților la nivel global” a declarat Davis pentru theguardian.com.

Advertisement

Davis nu a exclus implementarea unor modificări similare și pentru Facebook în viitor, menționând că Meta va analiza ce măsuri ar fi adecvate pentru fiecare platformă în parte.

Continue Reading

Știri

Atenționare cod galben de vânt în județul Călărași

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare de Cod Galben de intensificări ale vântului pentru ziua de 19 septembrie 2024. Potrivit informațiilor furnizate de ISU, vântul va avea viteze de 50-60 km/h, creând condiții meteorologice care pot pune probleme.

Intervalul de valabilitate al atenționării este cuprins între orele 10:00 și 21:00, perioadă în care cetățenii județului sunt sfătuiți să fie precauți și să ia măsuri pentru a preveni eventualele incidente cauzate de vântul puternic.

Recomandări ale ISU Călărași:

• Evitați deplasările neesențiale în această perioadă, în special în zonele expuse.
• Asigurați obiectele care ar putea fi luate de vânt, cum ar fi mobilierul de grădină, antenele sau alte echipamente exterioare.
• Fiți atenți la posibilele avarii la rețelele de electricitate și comunicați orice incident autorităților competente.

Continue Reading

Cele mai vizualizate