Ciprian Andrei Olteanu, managerul fermei Algap din Călărași și membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români, subliniază necesitatea adaptării agriculturii românești la noile condiții climatice. Într-un interviu acordat FoodBiz, Olteanu a afirmat că deși structura culturilor nu va suferi schimbări majore, succesul viitor în agricultură depinde de introducerea unor soiuri și hibrizi adaptați la secetă și rezistenți la dăunători. Ciprian Olteanu este și primarul liberal al comunei Unirea, o zonă a țării noastre care s-a confruntat în ultimii ani cu secete îndelungate ce au afectat culturile din agricultură.
Olteanu administrează împreună cu familia sa o suprafață de 3.200 de hectare de teren agricol în estul județului Călărași, unde cultivă porumb, grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, loturi de hibridare pentru porumb, cât și o suprafață de 50 de hectare de porumb zaharat.
Potrivit acestuia, noile tehnici genomice (n.r. genetice) ar putea oferi soluții pentru obținerea unor producții ridicate, chiar și în condiții de apă limitată. Acesta a adăugat că este tot mai dificil să faci agricultură în România, pe fondul restricțiilor privind utilizarea substanțelor chimice care se măresc constant. „Avem nevoie de un ajutor din partea plantelor, consider eu. Cred că populația trebuie să înțeleagă că o plantă modificată genetic nu înseamnă o eroare”, a precizat Olteanu pentru FoodBiz.
„Ar trebui ca prin noile tehnici genomice să beneficiem de hibrizi mai rezistenți la secetă, care să poată să atingă producții ridicate cu o cantitate mai mică de apă și să fie mai rezistenți la dăunători. În acest fel, am putea deveni competitivi pe piața agricolă”, a mai adăugat Ciprian Andrei Olteanu.
Pe lângă funcția de primar, Ciprian Olteanu are atribuții destul de importante și în cadrul fermei. Se ocupă de implementarea unor tehnologii moderne, inclusiv însămânațarea variabilă, utilaje ghidate GPS, pentru a optimiza producția și a reduce consumul de resurse. Pe lânga asta, mai coordonează echipa din fermă, dezvoltă relațiile dintre clienți și furnizori, negociază contractele sau supraveghează livrările, mai precizează articolul sursă.