Connect with us

Știri

Primarul și fermierul din Călărași, Ciprian Olteanu: Viitorul agriculturii depinde de plante adaptate climatic

Sursă imagine: screenshot foodbiz.ro

Ciprian Andrei Olteanu, managerul fermei Algap din Călărași și membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români, subliniază necesitatea adaptării agriculturii românești la noile condiții climatice. Într-un interviu acordat FoodBiz, Olteanu a afirmat că deși structura culturilor nu va suferi schimbări majore, succesul viitor în agricultură depinde de introducerea unor soiuri și hibrizi adaptați la secetă și rezistenți la dăunători. Ciprian Olteanu este și primarul liberal al comunei Unirea, o zonă a țării noastre care s-a confruntat în ultimii ani cu secete îndelungate ce au afectat culturile din agricultură. 

Olteanu administrează împreună cu familia sa o suprafață de 3.200 de hectare de teren agricol în estul județului Călărași, unde cultivă porumb, grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, loturi de hibridare pentru porumb, cât și o suprafață de 50 de hectare de porumb zaharat. 

Potrivit acestuia, noile tehnici genomice (n.r. genetice) ar putea oferi soluții pentru obținerea unor producții ridicate, chiar și în condiții de apă limitată. Acesta a adăugat că este tot mai dificil să faci agricultură în România, pe fondul restricțiilor privind utilizarea substanțelor chimice care se măresc constant. „Avem nevoie de un ajutor din partea plantelor, consider eu. Cred că populația trebuie să înțeleagă că o plantă modificată genetic nu înseamnă o eroare”, a precizat Olteanu pentru FoodBiz

„Ar trebui ca prin noile tehnici genomice să beneficiem de hibrizi mai rezistenți la secetă, care să poată să atingă producții ridicate cu o cantitate mai mică de apă și să fie mai rezistenți la dăunători. În acest fel, am putea deveni competitivi pe piața agricolă”, a mai adăugat Ciprian Andrei Olteanu.

Advertisement

Pe lângă funcția de primar, Ciprian Olteanu are atribuții destul de importante și în cadrul fermei. Se ocupă de implementarea unor tehnologii moderne, inclusiv însămânațarea variabilă, utilaje ghidate GPS, pentru a optimiza producția și a reduce consumul de resurse. Pe lânga asta, mai coordonează echipa din fermă, dezvoltă relațiile dintre clienți și furnizori, negociază contractele sau supraveghează livrările, mai precizează articolul sursă. 

 

Știri

Deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe cere un Program Național pentru Protecția Civilă: „România nu trebuie să afle cât de nepregătită este într-o zi de criză”

Deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe cere un Program Național pentru Protecția Civilă: „România nu trebuie să afle cât de nepregătită este într-o zi de criză”

Într-o declarație politică depusă în Parlamentul României, deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe atrage atenția asupra stării critice a sistemului de protecție civilă din țară și solicită inițierea unui Program Național pentru construirea și modernizarea adăposturilor de urgență.

Parlamentarul avertizează că, în prezent, România nu este capabilă să-și protejeze cetățenii în caz de cutremur, inundații sau conflicte armate. „Adăposturile civile lipsesc cu desăvârșire în multe localități, iar cele existente sunt fie nefuncționale, fie necunoscute de populație”, a subliniat Gheorghe.

În contextul instabilității geopolitice și al intensificării fenomenelor climatice extreme, deputatul AUR cere autorităților centrale și locale să trateze siguranța populației ca pe o prioritate națională.

Printre măsurile propuse în declarația politică se numără:

Advertisement
  • reabilitarea și dotarea adăposturilor existente, în funcție de densitatea populației;
  • construirea de adăposturi noi, în special în zonele dens populate;
  • alocarea de fonduri dedicate în bugetul de stat și, acolo unde este posibil, prin PNRR;
  • organizarea de simulări de urgență și campanii de informare în colaborare cu IGSU și autoritățile locale.

„Siguranța cetățeanului nu mai poate fi o promisiune electorală. Este o obligație morală și constituțională. Cer acțiune, nu scuze!”, afirmă Mihai-Claudiu Gheorghe.

Deputatul subliniază că această temă nu are culoare politică și solicită un efort colectiv pentru ca România să fie pregătită în fața oricărei crize.

Continue Reading

Știri

Atenție, călărășeni! A fost filmată pantera neagră la noi în oraş – [Pamflet]

Călărășeni, aveți mare grijă: A fost filmată pantera neagră la noi în oraş! Bineînţeles, facem haz de necaz. Micuţa felină surprinsă de noi imagini (video jos) nu poate decât să topească inimi.

În context, reamintim că pantera neagră văzută în Bulgaria, care în urmă cu câteva zile se afla la Ruse, ar fi ajuns în Giurgiu. Oamenii au sunat la 112 duminică şi luni dimineaţă.

Peripeţiile panterei negre care a speriat Bulgaria şi, mai nou, ar fi ajuns şi în România, nu contenesc să fie sursă de amuzament pentru internauţi. Amintim că animalul a evadat în urmă cu două săptămâni de la o grădină zoologică din ţara vecină.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Incendiu de proporții la ieșirea din municipiul Călărași, zona clădirilor Siderca — mai multe echipaje ale ISU intervenind în această seară

În această seară, în jurul orei 21:40, un incendiu de proporții a izbucnit în extravilanul municipiului Călărași, în zona clădirilor Siderca. Potrivit surselor, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au fost mobilizate imediat la fața locului pentru a interveni și a stinge flăcările.

Flăcările au fost raportate în seara zilei de marți, 1 iulie 2025, în extravilanul municipiului Călărași, în apropierea clădirilor industriale Siderca.

Mai multe autospeciale cu apă și spumă, împreună cu echipe de intervenție rapidă ale ISU Călărași, se află în acest moment la fața locului, acționând pentru limitarea incendiului și prevenirea extinderii acestuia.

În prezent, nu există informații oficiale despre victime sau pagube materiale estimate. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de autorități după finalizarea operațiunii.

Advertisement

Continue Reading