La începutul lunii august, membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) din județul Călărași s-au reunit în cadrul unei ședințe extraordinare, convocată prin ordinul prefectului județului Călărași, Valentin Deculescu. Scopul întâlnirii a fost aprobarea Planului Cadru cu privire la măsurile pentru prevenirea apariției și evoluției Pestei Micilor Rumegătoare (PRM) pe teritoriul județului, prin Hotărârea nr.12/01.08.2024.
Acest plan a fost elaborat în contextul epidemiologic național actual, în urma confirmării Pestei Micilor Rumegătoare în România, pe 19 iulie 2024. Întrucât boala are un impact economic major și impune măsuri radicale de la debutul ei, autoritățile au considerat necesară implementarea unui set de măsuri riguroase. De asemenea, situația este agravată de creșterea sezonieră a numărului de focare de Pestă Porcină Africană și de importanța menținerii piețelor de export pentru ovine și caprine.
Planul Cadru vizează stabilirea atribuțiilor autorităților și instituțiilor publice implicate în supravegherea, prevenirea și controlul pestei micilor rumegătoare, în vederea detectării timpurii a virusului. Prefectul Valentin Deculescu a subliniat importanța acestei măsuri: „Este extrem de important să fim foarte atenți. Acestea sunt măsurile pe care le luăm preventiv. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine peste orice situație, să nu avem îmbolnăviri”.
Riscul introducerii virusului în județul Călărași este crescut, având în vedere densitatea mare de rumegătoare mici. Județul găzduiește 17 exploatații comerciale cu aproximativ 17.000 de capete ovine și caprine și peste 2.100 de exploatații nonprofesionale cu circa 145.000 de capete. Riscul poate crește exponențial în cazul apariției de evenimente epidemiologice în județele limitrofe.
Implementarea acestui plan este esențială pentru a minimiza impactul economic și ecologic al bolii și pentru a proteja comerțul și exportul de ovine și caprine din județul Călărași.