Connect with us

Știri

În județul Călărași sunt peste 60.000 de pensionari. Anul trecut, pensia medie lunară era de 1940 de lei

Published

on

Județul Călărași are peste 60.000 de pensionari, potrivit unei numărători realizate la sfârșitul lunii iunie 2024. 94% dintre aceștia sunt pensionari de asigurări sociale de stat, iar restul sunt pensionari agricultori. Anul trecut, pensia medie lunară a fost de 1940 de lei, mai mare cu 13% față de 2022. În același timp, de venitul minim de incluziune, un program de asistență socială menit pentru persoanele și familiile vulnerabile financiar, beneficiază peste 6000 de beneficiari. Prefectul Valentin Deculescu spune că va căuta soluții care „să scoată Călărașiul din coada clasamentelor realizate pe tema asistenței sociale”. 

Aceste statistici au fost prezentate în cadrul unei ședințe lunare a membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice și cei din Comisia de Dialog Social, care a avut loc la sediul Instituției Prefectului Călărași. 

Casa Județeană de Pensii a prezentat un material din care a reieșit că la nivelul județului Călărași numărul total al pensionarilor, la sfârșitul lunii iunie 2024, a fost de 60907 persoane. Din total, 94,66% sunt pensionari de asigurări sociale de stat (57655) și 5,34% pensionari agricultori (3252). 

Pensia medie lunară a fost, în anul 2023, de 1940 lei, mai mare cu 13,4% comparativ cu cea din anul precedent. Pensia medie de asigurări sociale a pensionarilor agricultori, în anul 2023, a fost aproape jumătate din pensia medie de asigurări sociale de stat (1668 lei pensia medie de asigurări sociale de stat şi 825 lei pensia medie de asigurări sociale-agricultori).

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Călărași (AJPIS) a prezentat situația înregistrată cu privire la VMI (venitul minim de incluziune), programul unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină. 

În luna mai 2024, în baza de date a AJPIS Călărași erau înregistrați 6238 de beneficiari, suma totală plătită acestora fiind de 2.979.198 de lei.

“La nivelul județului Călărași avem multe probleme legate de asistența socială. Este nevoie să luăm măsuri urgențe pentru a îmbunătăți acest sector atât de important pentru oameni, să găsim metode pentru a atrage în județ asistenți sociali profesioniști, capabili să ofere servicii de calitate. Vă asigur că în întâlnirile viitoare vom căuta împreună soluții care să scoată Călărașiul din coada clasamentelor realizate pe tema asistenței sociale”, a afirmat prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu.

Advertisement

Știri

Ultima eclipsă de lună din acest an va putea fi văzută și în România. Când va avea loc

Published

on

Ultima eclipsă de lună din acest an, care va fi vizibilă din România, se va produce în noaptea de marți spre miercuri, 17-18 septembrie.

Luna va fi situată la limita dintre constelațiile Aquarius și Pisces, iar pe parcursul întregii nopți, planeta Saturn va fi vizibilă în dreapta acesteia.

“Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 3,39. În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. În apropierea maximului, însă, începând cu ora 5,30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de partea de sus. Maximul se va produce la ora 5,44, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 6,16 şi din penumbră la ora 7,05. La Bucureşti, Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic, potrivit observatornews.ro.

Fazele eclipsei parțiale de Lună vor fi următoarele: eclipsa va începe la ora 3:39, cu intrarea în umbră la 5:11. Momentul maxim al eclipsei va fi atins la 5:44, ieșirea din umbră va avea loc la 6:16, iar eclipsa se va încheia la 7:05.

„Maximul eclipsei este la ora 5,44 (dimineaţa), Luna fiind atunci înspre vest, foarte aproape de orizont. Luna se află în constelaţia Pisces şi este încadrată de Saturn (aflat mai jos, aproape de orizont) şi Neptun (care nu se vede cu ochiul liber). Umbra Pământului nu va acoperi mult din Lună, aşa că merită să te trezeşti să o vezi doar dacă obişnuieşti să cumperi primii covrigi ieşiţi de pe banda rulantă”, a scris pe Facebook Astronomul Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Următoarele eclipse de Lună vor avea loc pe 14 martie 2025, la ora 00:38, când se va produce o eclipsă totală, vizibilă parțial din România, și pe 28 august 2026, la ora 5:33.

Continue Reading

Știri

Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea după 16 septembrie

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru perioada 16 – 29 septembrie 2024. Conform specialiștilor ANM, temperaturile vor crește, iar precipitațiile vor fi tot mai rare.

“Pe parcursul acestei săptămâni, vremea se va încălzi uşor în majoritatea regiunilor din țară. Astfel, valorile termice se vor situa în jurul celor normale specifice acestei date. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi pe arii restrânse averse, posibil însoţite de descărcări electrice în zonele de munte, în sud-vest, sud şi est. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificãri în sudul Banatului şi local în sudul Moldovei, Bărăgan şi Dobrogea, precum şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 27 de grade, iar cele minime în general între 6 şi 15 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va semnala ceaţă”, transmit specialiștii ANM.

În Banat, vremea va fi rece pentru mijlocul lunii septembrie, cu temperaturi maxime medii de aproximativ 16 grade. Încălzirea va începe în întreaga regiune din 17 septembrie, când se estimează maxime de 23 – 24 de grade, valori ce vor rămâne relativ constante până aproape de sfârșitul lunii. În anumite zile, temperaturile ar putea atinge medii zilnice de 25 – 26 de grade. Primele nopți vor fi răcoroase, cu temperaturi minime medii de 6 – 7 grade, dar apoi se estimează valori între 9 și 12 grade pentru restul perioadei. Pe 16 septembrie, vor continua ploile extinse, dar îmbunătățirea vremii va fi semnificativă ulterior, cu ploi posibile doar izolat. Următoarea perioadă cu șanse mai mari de ploi este între 25 și 28 septembrie.

În Crișana, vremea va fi rece pe 16 septembrie, cu maxime de 17 grade. De pe 17 septembrie, temperaturile vor crește la 22 – 23 de grade, iar între 18 și 25 septembrie vor fi în jur de 24 – 25 de grade, cu o posibilă scădere ușoară spre finalul lunii. Nopțile vor fi răcoroase la început, cu minime de 6 – 8 grade, apoi se vor menține între 9 și 12 grade. Ploile vor continua pe 16 septembrie, urmând o ameliorare semnificativă, iar mai apoi se vor semnala ploi între 25 și 28 septembrie.

În Transilvania, temperaturile maxime vor crește treptat, de la 20 de grade în prima zi până la aproximativ 23 de grade pe 18 septembrie, valoare ce se va menține cu mici variații până la sfârșitul perioadei. Temperaturile minime vor varia între 6 și 10 grade, cu cele mai scăzute în depresiunile intra-montane (1 – 2 grade) între 20 și 22 septembrie. Ploi slabe, pe arii restrânse, sunt așteptate la începutul perioadei (16 – 18 septembrie) și pot apărea din nou spre finalul lunii, după 26 septembrie.

În Maramureș, la început, vremea va fi rece, cu maxime de 18 grade, apoi se va încălzi de pe 17 septembrie, atingând 22 de grade. Între 18 și 25 septembrie, maximele vor ajunge la 24 de grade, cu o posibilă scădere ușoară spre 21 – 22 de grade la sfârșitul lunii. Temperaturile minime vor fi între 7 și 11 grade. Pe 16 septembrie, vor continua ploile extinse, urmate de o îmbunătățire semnificativă, cu ploi izolate ulterior. Următorul interval probabil cu ploi este estimat între 25 şi 28 septembrie.

În Moldova, a doua jumătate a lunii septembrie va aduce temperaturi apropiate de mediile normale, cu maxime crescând treptat de la 22 la 24 de grade în jurul datei de 24 septembrie, apoi scăzând la 22 de grade spre finalul lunii. Minimele vor fi de obicei între 10 și 12 grade, cu valori mai scăzute (8 – 9 grade) între 20 și 22 septembrie. Ploile locale sunt prognozate între 16 și 19 septembrie, cu cantități mai mari izolat, și există posibilitatea de apariție a ploilor după data de 26 septembrie.

În Dobrogea, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale pentru această perioadă, cu maxime în jur de 24 de grade și minime variind între 12 și 15 grade. Pe Litoral și în Deltă, minimele pot ajunge până la 17 – 18 grade. Ploile locale sunt prognozate între 17 și 20 septembrie, cu cantități mai mari posibile izolat. După această perioadă, șansele de ploi vor fi reduse.

În Muntenia, temperaturile maxime vor crește ușor de la 22 de grade în prima zi până la 24 – 25 de grade pe 17 și 18 septembrie, apoi vor reveni la 22 – 23 de grade pe 19 septembrie. Aceste variații se vor menține aproape de normalul climatologic, cu maxime de 24 – 26 de grade până la sfârșitul lunii. Minimele vor crește, atingând 12 – 13 grade pe 18 și 19 septembrie, apoi vor scădea la 10 – 11 grade în următoarele șase zile și vor reveni la 12 – 13 grade spre finalul lunii. Ploile pe arii restrânse sunt prognozate între 17 și 20 septembrie, cu probabilitate mai mare de precipitații în jurul datei de 28 septembrie.

Advertisement

În Oltenia, vremea va fi rece în prima zi, cu maxime în jur de 19 grade. Încălzirea va începe din  data de 17 septembrie, când se estimează maxime de 23 – 24 de grade, care se vor menține constant până la sfârșitul lunii. În unele zile, maximele ar putea ajunge la 25 – 26 de grade. Primele nopți vor fi răcoroase, cu minime de 7 – 8 grade, apoi vor crește la 10 – 13 grade pentru restul perioadei. Ploile locale sunt mai probabile între 18 și 21 septembrie și după 26 septembrie.

Cum va fi vremea în Călărași 

În Călărași, între 16 și 29 septembrie, vremea va fi  în general plăcută.

În prima parte a intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu maxime de 22 – 24 de grade Celsius și minime între 10 și 12 grade, acompaniată de ploi locale. Din 19 septembrie, temperaturile vor crește ușor, atingând maxime de 24 – 25 de grade și minime între 11 și 13 grade, cu o vreme stabilă și fără precipitații semnificative. Între 23 și 26 septembrie, vremea va fi mai caldă, cu maxime de 25 – 26 de grade și minime între 12 și 14 grade, dar există o posibilitate de ploi izolate, mai ales după 26 septembrie. Spre finalul intervalului, între 27 și 29 septembrie, temperaturile vor rămâne plăcute, cu maxime de 24 – 25 de grade și minime de 12 – 14 grade, însă probabilitatea de ploi va crește, cu posibile cantități mai mari de apă.

În ansamblu, vremea va fi predominant stabilă și plăcută, cu temperaturi confortabile și ploi ocazionale.

 

Continue Reading

Știri

Călărași: Șofer fără permis, trimis în judecată după ce a încercat să mituiască un polițist cu 500 de euro ca să scape de dosar penal

Published

on

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Călărași au finalizat cercetările într-un caz de corupție, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. În urma investigațiilor, inculpatul a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și conducerea unui vehicul fără permis.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție (DGA), incidentul a avut loc în dimineața zilei de 24 aprilie 2024, când inculpatul a fost oprit în trafic de un echipaj al poliției rutiere la ieșirea din municipiul Călărași. Polițiștii au constatat că acesta conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, deși avea dreptul de conducere suspendat în urma unei infracțiuni anterioare.

Ulterior, inculpatul a fost condus la sediul Serviciului Rutier al IPJ Călărași pentru formalitățile legale. În timpul procesului de testare cu aparatul drugtest, inculpatul a presupus că ofițerul de poliție care îl testa deține o funcție de conducere și i-a oferit o sumă de bani în schimbul evitării întocmirii unui dosar penal.

„Deși promisiunea nu a fost acceptată, inculpatul a mers la locuința sa, iar când a revenit pentru a prezenta dovada înlocuitoare a permisului de conducere, i-a remis ofițerului de poliție suma de 500 de euro, așezând bancnotele într-o hârtie împăturită pe birou”, a precizat DGA într-un comunicat. Polițistul a refuzat mita și a raportat incidentul, ceea ce a dus la deschiderea unui dosar penal pentru dare de mită.

Continue Reading

Cele mai vizualizate