Connect with us

Știri

Prefectul Călărașiului și ANIF anunță extinderea infrastructurii de irigații pentru fermieri. Stația de pompare de la Dorobanțu va fi îmbunătățită

Published

on

Sursă imagini: Prefectul Județului Călărași/Facebook

Prefectul Județului Călărași, Valentin Deculescu, s-a deplasat ieri în teren pentru a verifica funcționalitatea stației de pompare plutitoare de la Dorobanțu și a stației de repompare de la Vlad-Țepeș – unități importante pentru fermierii călărășeni care ajută la irigarea culturilor. Prefectul a fost însoțit de directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Financiare (ANIF) Călărași, Laurențiu Pandelescu. Acesta a anunțat că de la începutul anului viitor vor fi puse în funcțiune încă două stații de pompare plutitoare în cadrul celei de la Dorobanțu. Lacul Mostiștea a secat înaintea punerii în funcțiune acestei stații care ar fi trebuit să mențină nivelul apei.

ANIF Călărași precizează că de la începutul anului viitor vor fi puse în funcțiune încă două stații de pompare plutitoare în cadrul celei de la Dorobanțu, care vor dubla volumele de apă pompate în Lacul Mostiștea. 

„Mă voi preocupa permanent ca demersurile viitoarelor investiții să fie făcute în termen pentru că trebuie să răspundem la timp nevoilor fermierilor. Sunt ferm convins că implicarea tuturor factorilor direcți, ANIF – Apele Române, va duce la o mai bună colaborare între instituțiile statului și fermierii români”, a mai transmis Valentin Deculescu.

Prefectul spune că în prezent SPA Dorobanțu funcționează în parametri de la punerea în funcțiune, după o investiție a ANIF-ului de 2,4 milioane de lei. „Stația pompează 12mc/sec de apă din Dunăre care ajută la păstrarea nivelului în Lacul Mostiștea și care, ulterior, din Mostiștea ajunge în cele patru puncte de livrare către fermieri (două stații de pompare și două gravitaționale)”, a precizat acesta.

Advertisement

În același timp, stația de la Vlad-Țepeș pompează 33 mc/sec în rețeaua de canale principale de circa 196 de kilometri, apă care ajută la irigarea celor 72.000 de hectare din județul Călărași și aproximativ 3000 în Ialomița.

Înainte ca stația de pompare de la Dorobanțu să fie pusă în funcțiune, Lacul Mostiștea (una dintre cele mai mari bălți din țară) a secat din cauză că nu exista infrastructura necesară care să suplimenteze nivelul apei folosite pentru irigații. Peste 100 de hectare secară complet încă din primăvară, iar stația de la Dorobanțu nu avea curent din cauza unor datorii pe care ANIF le avea către furnizorul de energie electrică. 

Advertisement
Advertisement