Connect with us

Știri

Călărași: Un tânăr a furat o maimuță de la Zoo Călărași. Ce au descoperit polițiștii după primele verificări

Published

on

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că a fost sustras un animal din Grădina Zoologică Călărași.

Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat faptul că persoane necunoscute, prin tăierea lacătului cu care era asigurată boxa animalelor, ar fi pătruns în interior și ar fi sustras o maimuță, specia Lemur.

Cercetările desfășurate cu operativitate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecătoria Călărași, au condus la identificarea persoanei în cauză, respectiv un tânăr, de 18 ani, din municipiul Călărași.

De asemenea, în urma căutărilor efectuate în zona unde locuiește persoana în cauză, maimuța a fost găsită într-o clădire abandonată, fiind legată de picioare.

Advertisement

Față de tânăr a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

Știri

România se digitalizează! Șoferii pot achiziționa rovinieta online, începând de joi

Published

on

sursă imagine: CNAIR

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că de astăzi, 27 iunie 2024, persoanele fizice pot achiziționa orice tip rovinieta și pe www.ghiseul.ro, însă plata poate fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar. Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că „am făcut încă un pas important pentru a aduce statul la un click distanță”. 

CNAIR informează șoferii că începând de astăzi, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR și Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care dețin cont pe www.ghiseul.ro pot achita rovinieta online, doar prin plata cu cardul bancar. 

„Am făcut încă un pas pentru a aduce statul la un click distanţă! Pentru că am intrat în perioada concediilor, am vrut să mai scăpăm românii de o grijă. Începând de astăzi, 27 iunie, românii care pornesc la drum pot cumpăra toate tipurile de rovinietă direct pe www.ghiseul.ro, prin câteva clickuri”, a scris ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, pe Facebook. 

Dacă încă nu aveți date de logare pentru platforma ghiseul.ro, există două metode prin care le puteți obține: 

Advertisement
  • Primăria unde aveți obligații de plată vă poate genera datele de logare în urma unei solicitări făcute în acest sens. Puteți solicita date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă aceasta este înregistrată în sistem și este activă plentru plata cu autentificare. Datele de contact ale instituției pot fi accesate în secțiunea Instituții Înrolate de pe site. 
  • Puteți obține datele de logare și online, prin accesarea secțiunii „SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro și parcurgeți etapele „Verificare CNP” – „Validare card” -„Trimitere e-mail cu datele de logare.

Românii pot cumpăra rovinieta pentru diverse perioade de valabilitate: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni. Prețurile încep de la 2,5 euro și pot ajunge până la 1.210 euro (pentru vehicule de transport marfă cu masă mai mare de 12 tone). 

Continue Reading

Actualitate

Ministrul Finanțelor anunță că e-Factura și e-TVA se amână cu un an. Când vor fi aplicate

Published

on

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță care propune amânarea cu un an a termenelor pentru implementarea sistemelor e-factură și e-TVA. În același timp, proiectul introduce și alte măsuri legate de salariul minim, scrie ziare.com.

Se propune stabilirea unui termen mai lung pentru transmiterea decontului precompletat, respectiv până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, care este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă.

După identificarea diferenţelor semnificative, transmiterea acestora se realizează până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, printr-o notificare de conformare.

Termenul de transmitere a răspunsului la notificarea de conformare se propune a fi de 20 de zile de la data primirii acesteia”, se arată în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Se propune ajustarea cu cuantumuri diferențiate a amenzilor pentru diverse categorii de persoane impozabile, pentru a respecta principiul proporționalității.

Advertisement

În vederea facilitării adaptării tuturor categoriilor de persoane impozabile la noile cerințe generate de proiectele de digitalizare implementate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se propune amânarea aplicării prevederilor articolului 5 alineatele (8) – (10), articolul 7 și articolul 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024, așa cum sunt modificate prin prezentul proiect, până la data de 1 ianuarie 2025.

Când vor fi aplicate e-TVA și e-Factura

Datorită implementării incomplete a sistemului informatic național RO e-SAF-T, care nu permite disponibilitatea suficientă a datelor pentru precompletarea decontului e-TVA pentru persoanele care aplică sistemul TVA la încasare, se propune stabilirea clară a datei de la care va fi utilizat decontul precompletat RO e-TVA pentru aceste persoane, respectiv începând cu data de 1 august 2025.

În legătură cu sistemul național RO e-Factura, s-a propus instituirea unei perioade de un an, până la 1 iulie 2025, în care utilizarea acestuia nu va fi obligatorie pentru institutele/centrele culturale ale altor state care operează în România în baza acordurilor interguvernamentale, precum și pentru furnizorii/prestatorii acestora. Această măsură vine în contextul restricțiilor tehnice actuale ale sistemului.

Advertisement
Continue Reading

Știri

ISU Călărași își pregătește echipele de intervenție în caz de cutremur. Exercițiu tactic la Centrul de Cultură și Creație Călărași

Published

on

Pompierii militari au desfăşurat astăzi un amplu exercițiu tactic de cooperare în caz de seism la Centrul de Cultură şi Creaţie Călăraşi. Exercițiul a durat două ore și a avut ca scop îmbunătățirea capacității de răspuns a autorităților responsabile în cazul unei astfel de calamități naturale care ar putea afecta grav infrastructura orașului. La eveniment a fost prezent și primarul Marius Dulce, în calitate de șef al Comitetului Local pentru Situații de Urgență. 

Exercițiul tactic a avut loc joi, 27.06.2024, în intervalul orar 10.00 – 12.00, în incinta Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi şi pe platoul din faţa Consiliului Judeţean Călăraşi. 

Au avut loc mai multe simulări de intervenţii, cu scopul de a pregăti personalul pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă mai complexe – printre care și intervenții de căutare salvare a persoanelor și de acordare a primului ajutor. 

Au participat la această aplicaţie tactică forţe şi mijloace ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, două echipaje ale Jandarmeriei Călăraşi, mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, reprezentanţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Călăraşi şi personal din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Călăraşi, voluntari SMURD înscrişi în programul “Voluntar din pasiune” și reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi .

Advertisement

  „Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții optime, fiind bifate în mare măsură cererile scenariului de intervenție, s-au simulat mai multe proceduri de intervenţie, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru o situație reală”, a precizat ISU Călărași în urma simulărilor. 

La exercițiu a fost prezent și primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, în calitate de șef al Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Acesta a urmărit modul de acțiune al forțelor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență. 

„Îi felicit pe toți cei care și-au dat concursul pentru punerea în practică a exercițiului, dar și pe cei care au învățat tehnici de salvare în caz de cutremur”,a precizat acesta. 

ISU Călărași anunță că astfel de exerciții de cooperare vor continua în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să dobândească abilități eficiente de salvare în cele mai vitrege condiții de intervenție.

Exercițiul face parte dintr-un program național de pregătire pentru situații de urgență derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), ce își propune să consolideze capacitatea de răspuns la dezastre naturale în întreaga țara. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate