Connect with us

La zi

Premieră în sistemul medical românesc: Neurochirurgii din Iaşi i-au extirpat unui băieţel o tumoră gigant

Published

on

O echipă medicală, sub conducerea conf. univ. dr. Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, a efectuat o operație revoluționară în condiții de semiîntuneric, salvând viața unui băiețel de 12 ani.

Marian, în vârstă de 12 ani, din Tulcea, a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe. Medicii au identificat o tumoare cerebrală de peste 10 centimetri, pe care au reușit să o extirpe într-o operație ce a durat 5 ore. În premieră la nivel național, s-a utilizat o substanță de contrast pentru localizarea precisă a tumorii, iar operația a fost efectuată în condiții de semiîntuneric. Echipa medicală a fost condusă de doctorul Lucian Eva, manager al Spitalului Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași.

Substanța inovatoare folosită a fost acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), aplicat pentru prima dată la un copil, ceea ce a facilitat identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos.

“Această substanţă a jucat un rol esenţial în succesul intervenţiei şi în salvarea vieţii lui Marian, un copil care a ajuns la noi de la Tulcea. Am mai utilizat această substanţă, dar la adulţi. După efectuarea explorărilor RMN (Rezonanţă Magnetică Nucleară -n.r), am decis să facem o rezecţie maximală a leziunii, utilizând o substanţă de contrast, acid 5-aminolevulinic. Era singura modalitate pentru rezecţie a unei astfel de tumori. De altfel, folosirea acestei substanţe este singura modalitate din lume pentru rezecţia maximală a acestei tumori. Utilizarea substanţei la copii a fost o contraindicaţie relativă în această privinţă, dar există de câţiva ani studii care arată eficienţa utilizării substanţei, după anumite criterii, în ceea ce priveşte rezecţia acestui tip de tumori la pacienţii tineri”, a declarat, pentru AGERPRES, conf.univ.dr. Lucian Eva.

Cercetări recente efectuate în ultimii ani au demonstrat eficacitatea acestei substanțe și în tratamentul pacienților tineri. Băiatul în vârstă de doar 12 ani, din județul Tulcea, a petrecut cinci ore în sala de operație, unde medicii au reușit să îi extirpe tumoarea de 10 centimetri.

„Din punctul nostru de vedere, operația a fost un succes. Am reușit să îndepărtăm maximal tumora. Starea copilului este bună. Urmează să vedem ulterior rezultatul examenului anatomopatologic și tratamentul complementar pe care copilul îl va urma. Faptul că am utilizat această substanță ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecție maximală și corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite postoperatorii”, a mai explicat Lucian Eva, potrivit click.ro.

Băiatul își dorește să urmeze o carieră în fotbal și a avut parte de o surpriză specială în spital. Reprezentanții clubului de fotbal Poli Iași i-au adus o minge și un tricou personalizat cu numele lui, iar acum îl așteaptă în vestiar și pe terenul de fotbal alături de jucători.

 

Advertisement

Meteo și Mediu

Cod portocaliu de furtună și ploi torențiale în județul Călărași

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare de Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ, care se vor confrunta cu fenomene meteorologice extreme în seara zilei de 5 octombrie 2024, între orele 21:05 – 22:00.

Potrivit avertizării, vântul va sufla cu putere, atingând rafale de 70-80 km/h, însoțit de vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. De asemenea, există riscul apariției grindinei, care ar putea provoca pagube materiale în zonele afectate.

Localitățile vizate de această avertizare sunt: Borcea, Roseți, Jegălia, Unirea și Dichiseni. Cetățenii din aceste zone sunt sfătuiți să rămână în locuințe pe durata manifestării fenomenelor extreme și să evite deplasările inutile.

ISU Călărași monitorizează situația și este pregătit să intervină în caz de urgență.

Continue Reading

Meteo și Mediu

Cod galben de ploi și instabilitate atmosferică în județul Călărași

Published

on

Cod galben de ploi și instabilitate atmosferică în județul Călărași

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben pentru județul Călărași, valabilă începând de astăzi, 5 octombrie 2024, ora 15:00, până mâine, 6 octombrie, ora 12:00. În această perioadă, se vor înregistra averse semnificative, instabilitate atmosferică și fenomene meteo periculoase.

Potrivit ANM, cantitățile de apă vor atinge valori de 20-30 l/mp, iar pe alocuri acestea pot depăși 40-50 l/mp. Ploile torențiale vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, de grindină.

Cetățenii din județ sunt sfătuiți să fie precauți, să evite deplasările neesențiale și să ia măsuri de protecție împotriva posibilelor inundații locale. ANM recomandă monitorizarea evoluției condițiilor meteorologice și urmarea instrucțiunilor autorităților locale.

Revenim cu actualizări pe măsură ce situația meteorologică evoluează.

Continue Reading

La zi

Polițiștii din Călărași intensifică acțiunile de prevenție în școlile din județ

Published

on

În cadrul campaniei de prevenire și educație, polițiștii din județul Călărași continuă să desfășoare activități în unitățile de învățământ, având ca principal scop creșterea siguranței elevilor. Pe parcursul acestei săptămâni, ofițerii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciului Rutier, precum și cei ai secțiilor de poliție rurală și urbană au ajuns în 46 de școli din județ.

Temele discutate cu elevii au vizat aspecte esențiale precum siguranța rutieră, răspunderea contravențională și penală a minorilor, prevenirea actelor de violență în școli, precum și riscurile asociate consumului de droguri, alcool și tutun. Totodată, au fost abordate implicațiile medicale și sociale ale acestor comportamente, delincvența juvenilă și siguranța pe internet, cu accent pe fenomenul bullying-ului.

Unul dintre momentele inedite ale acțiunilor a fost dedicat lecțiilor de siguranță rutieră. Copiii au fost invitați să participe într-un “orășel miniatural”, unde au aplicat cunoștințele despre semnele de circulație, demonstrând că pot deveni pietoni responsabili.

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași subliniază că siguranța elevilor rămâne o prioritate constantă, iar acțiunile preventive vor continua și în perioada următoare, pentru a oferi elevilor un mediu educațional cât mai sigur.

Continue Reading

Cele mai vizualizate