Connect with us

Știri

Drumurile județene și comunale, în atenția autorităților. Câți km de drumuri au rămas de modernizat

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

La începtului acestei săptămâni, pe 22 ianuarie, în cadrul unei întâlniri de lucru, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, s-a consultat cu primarii a 36 de localități din județ pentru a aborda problemele legate de starea drumurilor comunale și județene, precum și pentru a discuta repartizarea celor 6% din impozitul pe venit în beneficiul dezvoltării locale.

Împreună am discutat strategii pentru a rezolva aceste probleme, iar Consiliul Județean Călărași se angajează să găsească soluții eficiente. În prezent, lucrăm la modernizarea infrastructurii întregului județ prin fonduri europene, asigurând dezvoltarea durabilă a comunităților noastre – a declarat Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, pe o rețea de socializare.

La începutul primului său mandat, Vasile Iliuță a identificat 450 km de drumuri de pământ în județ. La finele anului 2023, autoritățile județene au reușit să asfalteze o mare parte din aceste drumuri, rămânând în prezent cu aproximativ 80 km neasfaltați. Președintele CJ Călărași a dezvăluit că un proiect major este în implementare, finanțat prin Programul Operațional Regional ADR Sud Muntenia, pentru modernizarea drumurilor DJ 201B, DJ 309 și DJ 313. La finalizarea acestui proiect, se estimează că vor mai rămâne doar aproximativ 20 km de drumuri neasfaltate.

Aceste drumuri leagă localitățile între ele. În prezent, lucrăm la modernizarea infrastructurii întregului județ prin fonduri europene, asigurând dezvoltarea durabilă a comunităților noastre a subliniat Vasile Iliuță pentru CălărașiPRESS.ro

Advertisement

Știri

Dumitru Coarnă: „Am toată disponibilitatea pentru oameni. Știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar”

Published

on

Dumitru Coarnă, deputatul călărășean independent din februarie 2024 (fost PSD și AUR), vorbește într-un interviu pentru Călărași Press despre munca unui parlamentar care proclamă că ține la comunitatea pe care o reprezintă. Coarnă face precizări despre ultimii patru ani de activitate, în care a promis că va fi în centrul oamenilor și că îi va ajuta în rezolvarea problemelor pe care le au. Întrebat despre un moment emoționant pe care l-a trăit, deputatul a împărtășit că au existat mai multe, însă unul singur care l-a făcut să și plângă. 

Mai multe, în interviul de mai jos.

Cum simțiți tot ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al unui parlamentar care își îndreaptă atenția în fiecare zi către cetățean?

Muncesc până târziu pentru că sunt atât de multe probleme încât e nevoie de timp mult pentru a corecta toate acele deficiențe care au dus la acest nivel de viață extrem de redus în România. Aici mă refer la zona economică, unde prețurile au luat-o razna, iar veniturile în mare parte au fost înghețate. Zilele astea am lucrat, de exemplu, pentru amendamente la legile 360 și 223 – vorbim de pensii, pentru că sunt foarte multe deficiențe și foarte multe inechități. Am avut foarte multe solicitări din partea pensionarilor și am formulat amendamente pe cele două legi, pe care le-am depus astăzi, de exemplu. E nevoie de o mare marjă de timp, dar am multe discuții cu cetățenii. 

Advertisement

Nu vă emoționează cazurile pe care le auziți?

Categoric da, pentru că altfel n-aș depune atâta efort. Sunt lucruri pe care toată lumea le știe, sunt lucruri simple, dar nimeni nu vrea să se aplece pe aceste probleme pe care cetățenii le ridică. Discutăm doar o dată la 4 ani. Știți că mi-a plăcut o chestie – „odată la 4 ani vin și oamenii ăștia la cerșit votul”. Era vorba despre politicieni. Mie mi-a plăcut de minune acea descriere, pentru că așa este, în fapt. Toată lumea vine acum și cerșește voturile oamenilor.

V-ați gândit ca parlamentar să faceți o inițiativă legislativă în care cel ales, fie că vorbim de un primar sau un consilier județean, să aibă un fel de obligație ca până la sfârșitul mandatului să îndeplinească anumite criterii pe care le promite în perioada electorală?

Există o inițiativă de tipul ăsta, încerc să o materializez, dar acuma timpul este foarte scurt, și nici nu am acea susținere în Parlament. Eu am făcut o promisiune electorală în 2020, aceea că voi fi prezent în mijlocul comunității, că voi încerca să rezolv probleme. Astăzi am avut audiențe la Călărași cu trei persoane care mi-au venit cu probleme punctuale diferite. Cu toți trei am stat de vorbă, deja am preluat și voi încerca să soluționez problemele lor. Am rezolvat foarte multe probleme și în zona Oltenița, și în zona Călărași, oameni care vin cu diferite spețe de pensii, de dosare civile, de terenuri pe care unitățile administrative nu le rezolvă. Vin probleme de dosare penale unde sunt oameni abuzați. 

Și oamenii vă cer consilierea?

Advertisement

Sigur, consiliere juridică. Eu fac totul fac gratuit. Niciodată n-am cerut absolut nimănui nimic. Am toată disponibilitatea pentru oameni. Și eu chiar mă simt bine când fac lucrul ăsta pentru că știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar. Până la urmă parlamentarul trebuie să fie cel care servește cetățeanul, nu cetățeanul să fie cel care servește parlamentarul.

În cei aproape patru ani de activitate ați văzut foarte multe situații punctuale în rândul cetățenilor. Un exemplu dacă ne puteți da, acel moment care v-a emoționat cel mai tare sau care v-a marcat, să spunem?

Au fost situații care m-au emoționat, dar una care practic m-a făcut să și plâng, la propriu. La Oltenița este o clasă de copii cu autism. Eu m-am apropiat de acei copilași, an de an le fac anumite tipuri de cadouri, dar nu asta este important. M-au simțit că sunt de-al lor și au venit la propriu, m-au luat în brațe, și vreau să vă spun sincer, cât sunt eu de bărbat, de 59 de ani de polițist, am lăcrimat. Am simțit acea emoție puternică a copilului care practic a venit cu căldură și cu deschidere către mine. Am rămas apropiat de acea clasă de copii de la Oltenița. În fiecare an, sau ori de câte ori am posibilitatea, mă duc și ajut cât pot și eu.

Cât de mulțumit sunteți de propria activitate parlamentară pe care ați desfășurat-o în folosul comunității din județul Călărași în cei patru ani? 

Întotdeauna e loc de mai bine, dar eu, una peste alta, cred că am reușit să-mi țin promisiunile date. Sunt mulțumit pentru că efectiv m-am ținut de cuvânt, am transpus în faptă ceea ce am promis electoral prin vorbă. Adică eu am avut un acord între vorbă și faptă. Sunt mulțumit de lucrul ăsta și să știți că oamenii recunosc această atitudine a mea. Au venit cu deschidere și cu căldură față de mine. Nu am fost nici un moment primit cu ostilitate. Au văzut că sunt un tip corect, au văzut că mi-am respectat cuvântul dat, au văzut că nu sunt opulent, nu sunt vulgar și nu am tendințe dictatoriale. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ziua Diversității Culturale Europene, marcată de studenții Facultății de Management și Dezvoltare Rurală din Călărași

Published

on

Sursă imagini: Marius Dulce/Facebook

Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din Călărași a desfășurat astăzi, 15 mai, un eveniment în care marchează Ziua Diversității Culturale Europene. Manifestările au avut loc însă ceva mai devreme decât obișnuit, având în vedere că Europa sărbătorește anual această zi pe 21 mai. Studenții au pregătit preparate tradiționale din 24 de țări și au purtat piese vestimentare reprezentative acestora. 

„Ne-am propus astăzi, ca pe lângă serbarea valorilor culturale europene, să punem semnul egalității între educație și cultură. Doar un popor educat poate să aibă cultură și să promoveze această cultură. Așasar, dintre cele 44 de țări europene, studenții și elevii au selectat astăzi 24 de țări și vor să pună în valoare atât cultura lingvistică, cât și obiceiurile, tradițiile, arta culinară a fiecărei țări și nu numai. Într-un cuvânt, cultura europeană”, transmis Daniela Crețu, directorul facultății, citată de Canal Sud

Studenții au pregătit astfel mâncăruri tradiționale din țările europene pe care au ales să le reprezinte, pornind de la produse suedeze autohtone, bucate tradiționale românești, platouri reprezentative spaniole și multe altele din Italia, Cehia, Grecia și așa mai departe. 

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Călărași, care a spus că îi face plăcere să se reîntâlnească cu studenții facultății. „Sunt plini de idei, de energie bună și conectați la tot ceea ce este nou în materie de agricultură modernă și management de calitate”, a scris acesta pe pagina personală. 

Advertisement

Ministerul Culturii precizează că 21 mai a fost declarată Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, în decembrie 2002, de către Adunarea Generală a ONU prin rezoluția sa 57/249 după ce, în 2001, UNESCO adoptase Declarația universală privind diversitatea culturală. 

„Ca sursă de schimburi, inovaţie şi creativitate, diversitatea culturală este necesară umanităţii aşa cum biodiversitatea este pentru natură. În acest sens, patrimoniul comun al umanităţii trebuie să fie recunoscut şi afirmat pentru generaţiile prezente şi viitoare”, se arată în Articolul 1 al Declaraţiei UNESCO privind diversitatea culturală.

Continue Reading

Știri

Încep lucrările pentru parcarea supraetajată și Ambulatoriul nou. Proiectul include și un heliport

Published

on

Într-un efort de a îmbunătăți infrastructura medicală din județul Călărași, Consiliul Județean anunță începerea unor lucrări importante în zona Spitalului Județean. Anunțul oficial a fost făcut de administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Partidului Social Democrat Călărași.

Proiectul propus de Consiliul Județean are în vedere construirea unei parcări supraetajate, precum și unui nou corp de Ambulatoriu în apropierea unității medicale. Acest demers vine în sprijinul rezolvării problemei deficitului de locuri de parcare din zonă, asigurând astfel un acces mai facil pentru pacienți și personalul medical.

Cu toate acestea, un aspect care a atras atenția este planificarea includerii unui heliport pentru elicoptere în cadrul proiectului. Oficialii afirmă că acest heliport este necesar pentru a facilita preluarea rapidă a pacienților în situații de urgență, contribuind la îmbunătățirea serviciilor medicale din regiune.

CUI MF: 21240002

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate