Un număr minim de 7.600 de posturi vor fi aduse în atenția candidaților în cadrul domeniului medical. Această decizie a fost luată în urma aprobării a două memorandumuri în cadrul ședinței de guvern desfășurată joi, 11 ianuarie a.c.
Necesitatea de a completa posturile vacante din sistemul de sănătate la nivel central și în subordinea autorităților locale a fost întotdeauna un subiect de interes în România, sănătatea fiind considerată, probabil, cel mai afectat domeniu în ceea ce privește lipsa acută de personal.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat adoptarea a două memorandumuri de către Guvern, unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitalele aflate în subordinea acestuia și unul propus de Ministerul Dezvoltării pentru spitalele subordonate autorităților locale. În total, s-a aprobat deschiderea la concurs a peste 7.600 de posturi.
De asemenea, memorandumul a inclus propuneri pentru un număr de posturi destinate serviciilor de ambulanță, iar Ministerul Sănătății a avizat 365 de posturi care pot fi ocupate prin concurs.
“Medicina de urgență reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății, iar intervențiile, în special în această perioadă solicitantă, sunt extrem de importante. Credem că astfel putem acoperi nevoia acută de personal”, a subliniat ministrul Sănătății.
Pentru a reduce cât mai mult timpul în care unitățile sanitare se confruntă cu lipsa de personal, ministrul Sănătății a îndemnat managerii spitalelor să organizeze concursurile pentru ocuparea posturilor imediat după trecerea celor 30 de zile de la publicare.
“Este esențial să nu așteptăm șase luni pentru a scoate posturile la concurs. Acestea pot fi puse în evidență cât mai rapid. Rugăminte este să se acționeze în acest sens cât mai prompt, astfel încât cei 7.600 sau chiar mai mulți, care ar putea contribui la sistemul de sănătate, să fie angajați în cel mai scurt timp posibil”, a concluzionat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Cu toate acestea, doar jumătate dintre posturile solicitate au fost deblocate în urma memorandumurilor. Concret, au fost eliberate în totalitate posturile pentru medici, jumătate din cele destinate asistenților medicali și 30% din cele pentru alt personal care sprijină desfășurarea actului medical.