Connect with us

Știri

Toate evenimentele din luna octombrie ce vor avea loc în Călărași

Published

on

Luna octombrie aduce multe evenimente pentru municipiul Călărași.  Începând chiar de joi (05.10.2023), va avea loc „Marea Dictare!”, un eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” ce va începe la ora 16:30, sau Festivalul Mediteraneean care aduce fructele de mare la Călărași, vinerea aceasta (06.10.2023). 

Iată lista completă a evenimentelor de luna aceasta din Călărași: 

05.10.2023 – „Marea Dictare!” 

Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” vă invită joi, 05 octombrie 2023, începând cu ora 16.30, în fața sediului central din strada 1 Decembrie 1918, pentru a sărbători împreună Ziua Mondială a Educației. Evenimentul „Marea Dictare!” își propune să aducă în prim-plan frumusețea limbii române printr-un exercițiu de scriere după dictare cu scriitoarea Stela Anghel. 

Participarea se face pe bază de înscriere prealabilă prin completarea formularului disponibil online la următorul link:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeLpWN953n1sR…/viewform sau telefonic, la 0242/316757.

Materialele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori.

Termen de înscriere – joi, 05.10.2023, ora 12.00. 

06-08.10.2023 – Festivalul Mediteraneean cu fructe de mare la Călărași

Advertisement

Festivalul Mediteraneean aduce în parcarea Kaufland Călărași un eveniment culinar dedicat fructelor de mare și deliciilor turcești: creveți, scoici, calamar, caracatiță, pui de baltă, homari, king crab sau baclava cu nucă, fistic, vișine, ciocolată, și rahatul turcesc. 

Programul zilnic: 11:00 – 21:00. 

07.10.2023 –  Vizitator în orașul meu, ediția a doua 

Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași organizează a doua ediție a „Vizitator în orașul meu”, prin care își propune să readucă la lumină povești despre clădiri, oameni și despre comunitatea călărășeană.

„În acest tur, în care ghidul vostru voi fi eu – Florin Rădulescu, vom vizita câteva clădiri reprezentative din zonă, clădiri în care ați intrat sau ați intrat mai rar, cel puțin în ultimii 10 ani. Este vorba despre Primăria Veche, Poșta Veche, Cinematograful Victoria și Turnul de apă. Vă aștept cu plăcere sâmbătă, 7 octombrie la ora 10.00. Să nu uitați! Să aveți lanterne la voi”. 

08.10.2023 – Semimaraton ASCălărași 

Alergarea de Sâmbătă” Călărași și-a început povestea în anul 2016 și a devenit o tradiție ca, în fiecare sâmbătă, doritorii de sport să alerge 5 km în parc.

Scopul competiției este de a promova sportul în municipiul Călărași, precum și în țară, și de a ajuta copiii în dificultate cu boli neurologice grave, pe cei cu dizabilități, dar și copiii cu risc crescut de abandon familial și școlar, proveniți din familii dezavantajate socio-economic.

Curse Semimaraton ASCălărași: 

– 400/800m, cursele copiilor.

Advertisement

– 3km, cursa populară (aici vor concura și copiii între 14-17 ani).

– 5km, cursa preferată a grupului ASCălărași)

– 10km, o probă iubită de mulți alergători.

– 21km, proba regină din data de 15 octombrie.

Bilete puteți găsi la  www.alergareadesambata.ro 

11.10.2023 – Soț de vânzare 

„Soț de vânzare” este piesa de teatru după Mihail Zadarnov, cu Maria Radu, Ana Odagiu și Marius Gilea. 

Oxana (o tânără modernă până în vârful unghiilor, frumușică, ușor naivă, dar extrem de determinată, îi propune Elenei Vladimirovna (nevastă de profesie, trecută de prima tinerețe, cu „look” și inițiată în metehnele vieții) o afacere pe cât de indecentă, pe atât de inedită: un contract de vânzare-cumpărare am mult doritului ei soț contra tentantei sume de „douăj’ de mii. 

Evenimentul va avea loc în Sala „Barbu Știrbei”, iar biletele pot fi achiziționate online de la 

https://www.ticketstore.ro/ro/bilete/4084/sot-de-vanzare-calarasi-casa-de-cultura-sala-barbu-stirbei-calarasi-11-octombrie-2023?fbclid=IwAR3b2t2xwjA0fxpKzEoMn7t6SVvO-lqmIZL9elI3eWJmuCUaK64H2ITMByM 

Advertisement

sau

Bilete Călărași: Soț de vânzare – 11 oct, ora 19:00 – Centrul Judetean de Cultura Calarasi – iaBilet.ro.

12-14.10.2023 – Tenaris Cinelatino

O întreagă lume a filmelor bune te așteaptă din 12 în 14 octombrie la Călărași! Festivalul Tenaris Cinelatino, oferit comunității de TenarisSilcotub, aduce împreună drame, comedii și filme de aventură, precum și filme special alese pentru copii și familie. Premiere din România și din America Latină, toate cu povești ce merită văzute, așteaptă să le descoperi alături de familie și prieteni.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din program.

17.10.2023 – CSS Călărași – CSS Medgidia B/Juniori 3 

Pe 17 octombrie 2023, de la ora 14:00, la Sala Polivalentă Ion C. Neagu, va avea loc meciul de handbal la cateogria juniori dintre CSS Călărași și CSS Medigidia. 

18.10.2023 – Străini în Noapte cu Florin Piersic

„Străini în Noapte” este un spectacol ce se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, regizată de maestrul Radu Beligan. Protagoniștii sunt Florin Piersic și Medeea Marinescu. 

În piesa „Strâini în noapte”, Florin Piersic joacă rolul lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei care după o noapte petrecută într-un bar este condus acasă de Julietta (Medeea Marinescu), o femeie frumoasă și tânără. 

Advertisement

Biletele pot fi achiziționate la: Straini in noapte – Calarasi, 18 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro).

23.10.2023 – „Ce avem noi aici?” cu Carmen Tănase, Marius Manole și Maria Obretin

Se ia o mamă foarte posesivă de băiat (Carmen Tănase), se adaugă băiatul timid, ascultător, dar cu mici derapaje (Marius Manole), se picură niște femeie superbă, singură și disperată (Maria Obretin) și ai deja o comedie care dezarmează și pe cel mai ursuz spectator. 

Comedia „Ce avem noi aici?” de Lia Bugnar, cu Carmen Tănase, Marius Manole și Maria Obretin va avea loc pe 23 octombrie 2023, ora 19:00, în Sala „Barbu Știrbei”.

Biletele pot fi achiziționate online la: Ce avem noi aici? – Calarasi, 23 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro).

26.10.2023 – Spectacol Folcloric Extraordinar „Petrece Românește” 

La sfârșitul lunii, în Sala „Barbu Știrbei”, începând cu ora 18:00, va avea loc spectacolul folcloric „Petrece Românește”, unde vor fi prezenți Daniela Condurache, Gelu Voicu și Taraful din Teleorman, Ileana Laceanu, Viorica Nica și Marius Brutaru. 

Biletele se pot achiziționa doar online de pe Spectacol Folcloric Extraordinar ”PETRECE ROMÂNEȘTE” – Calarasi, 26 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro)

28.10.2023 – Buricul Pământului – un one man show cu Doru Octavian Dumitru

“Cred cu tot sufletul și bazat pe toată experiența mea profesională de până acum, în puterea vindecătoare a comediei. Cred că abilitatea de a râde inteligent rămâne cea mai dinamică formă de terapie pentru desprinderea din ghearele durerii, a tristeții și a stresului. Pentru mine, alături de credință și educație, râsul rămâne cea mai plăcută și pură formă de rezistență și purificare a spiritului uman”, spune Doru Octavian Dumitru. 

Advertisement

Spectacolul va avea loc la Sala „Barbu Știrbei” și va începe de la ora 19:00. 

Biletele se pot achiziționa de la sediul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași și online de pe Doru Octavian Dumitru – Buricul Pamantului 2 – Calarasi, 28 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro)

 

Advertisement

Știri

Viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre România! Puncte critice au fost identificate pe brațul Borcea

Published

on

Autoritățile monitorizează întreg sectorul Dunării care trece prin România, în contextul unei viituri așteptate să crească nivelul apei până la sfârșitul lunii. Între 28 și 29 septembrie, debitul va depăși de mai bine de două ori nivelul actual, însă specialiștii nu prevăd probleme majore, cu excepția situației în care viitura durează o perioadă îndelungată, scrie news.ro.

În prezent, debitul Dunării la intrarea în România este de 3.400 de metri cubi pe secundă, sub media obișnuită pentru luna septembrie. Totuși, prognozele indică o creștere semnificativă în următoarele zile, când debitul va ajunge la 8.500 de metri cubi pe secundă, dublu față de nivelul normal.

Autoritățile locale din zonele de pe malul Dunării, în special din cele aproape 20 de localități situate aproape de graniță, au fost deja informate să se pregătească pentru evacuări.

Fluviul ar putea depăși cotele de apărare până pe 25 septembrie, iar comunitățile de pe malurile sale se pregătesc pentru posibilele efecte dezastruoase.

„Navele au fost duse în refugiu, ne pregătim de eventualele probleme pe care poate sa le creeze creșterea apelor Dunării, pentru că această inundație va aduce obligatoriu, ca de fiecare dată, tot felul de materiale lemnoase pe Dunăre si aluviuni care plutesc”, a declarat Eugen Băleanu, om de afaceri, pentru observatornews.ro.

În anumite zone, cum ar fi Portul Giurgiu, nivelul apei este încă sub normal, cu o scădere de 73 de centimetri. Totuși, autoritățile prevăd o creștere rapidă a nivelului apei, care ar putea ajunge la 185 de centimetri în următoarea săptămână.

„Pe teritoriul județului Giurgiu avem 73 de kilometri de diguri. Nivelul ridicat al apei poate fi deversat pe terenurile agricole ca primă măsură ceea ce va împiedica să ajungă în zonele locuite”, a transmis prefectul din Giurgiu, Florentina Stănculescu, conform kanald.ro.

Pe brațul Borcea au fost identificate puncte critice

Specialiștii ANAR au comunicat că pe cursul Dunării, în brațul Borcea, au fost identificate puncte critice care necesită o atenție deosebită, inclusiv zona Bentu-Stelnica-Borduşani și în apropierea localității Ciocănești.

Advertisement

”La nivelele care sunt prognozate în momentul de faţă de INHGA, estimăm că doar pe acest sector – aval de Călăraşi până la Hârşova, apa va ajunge până la piciorul digului , dar rămânem în limita de sub 9.500 m3/s. În eventualitatea în care situaţia se va schimba în următoarele zile şi vom ajunge la debite de 13.500 m3/s, putem să menţionăm că nu vor fi depăşite coronamentele digurilor pe niciun sector pe Dunăre. Probleme pot să apară, însă, dacă viitura durează forte mult”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Instituția a explicat că, începând de zilele acestea, vor începe acțiuni preventive în cele trei puncte menționate. În esență, întregul sector al Dunării va fi supus unei monitorizări stricte.

Meteorologii avertizează că nivelul Dunării va continua să crească, iar vârful viiturii ar putea ajunge la Budapesta sâmbătă, 20 septembrie. Totuși, pericolul nu se oprește la granițele Ungariei. România se pregătește acum pentru o săptămână critică, în care fluviul ar putea provoca inundații devastatoare în multe zone.

 

Continue Reading

Știri

Instagram introduce conturi speciale pentru minori. Care sunt restricțiile

Published

on

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a anunțat lansarea globală a conturilor dedicate adolescenților pe Instagram. Aceste conturi vor fi aplicate noilor utilizatori sub 18 ani, iar restricțiile asociate vor fi extinse treptat și la conturile existente ale adolescenților, scrie theguardian.com.

Meta lansează „conturi pentru adolescenți” pe Instagram, cu scopul de a oferi părinților un control sporit asupra activităților copiilor, inclusiv opțiunea de a restricționa accesul la aplicație pe timpul nopții.

Noile setări ale conturilor pentru adolescenți permit părinților să stabilească limite zilnice de timp pentru utilizarea Instagram, să restricționeze accesul la aplicație în anumite perioade, să vadă conturile cu care adolescenții comunică prin mesaje și să monitorizeze categoriile de conținut vizualizate de aceștia.

Adolescenții care se înregistrează pe Instagram sunt automat plasați în setările de confidențialitate cele mai stricte, care includ blocarea mesajelor din partea adulților necunoscuți și dezactivarea notificărilor pe timpul nopții.

În cadrul noii funcții „cont pentru adolescenți”, utilizatorii sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a modifica setările implicite, în timp ce adolescenții între 16 și 18 ani, care au aceste funcții activate automat, le vor putea schimba independent. Dacă un utilizator sub 16 ani încearcă să modifice setările, părinții pot interveni prin funcțiile de supraveghere, stabilind limite de timp, blocând accesul pe timp de noapte și monitorizând conversațiile prin mesaje.

Meta a făcut acest anunț la scurt timp după ce guvernul australian a declarat, săptămâna trecută, că plănuiește să introducă o lege în parlament până la sfârșitul anului, care va ridica vârsta minimă de acces la rețelele sociale la o limită încă neprecizată, situată între 14 și 16 ani.

Adoptarea acestei măsuri a fost determinată de părinți

Antigone Davis, directorul global pentru siguranță al Meta, a declarat că introducerea conturilor pentru adolescenți a fost motivată de solicitările părinților, nu ca răspuns la vreo legislație sau inițiativă guvernamentală.

„Tehnologia în acest moment este destul de omniprezentă, iar părinții se gândesc la asta. Din perspectiva siguranței tinerilor, este cel mai logic să ne gândim la acest tip de lucruri la nivel global și să abordăm preocupările părinților la nivel global” a declarat Davis pentru theguardian.com.

Advertisement

Davis nu a exclus implementarea unor modificări similare și pentru Facebook în viitor, menționând că Meta va analiza ce măsuri ar fi adecvate pentru fiecare platformă în parte.

Continue Reading

Știri

Atenționare cod galben de vânt în județul Călărași

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare de Cod Galben de intensificări ale vântului pentru ziua de 19 septembrie 2024. Potrivit informațiilor furnizate de ISU, vântul va avea viteze de 50-60 km/h, creând condiții meteorologice care pot pune probleme.

Intervalul de valabilitate al atenționării este cuprins între orele 10:00 și 21:00, perioadă în care cetățenii județului sunt sfătuiți să fie precauți și să ia măsuri pentru a preveni eventualele incidente cauzate de vântul puternic.

Recomandări ale ISU Călărași:

• Evitați deplasările neesențiale în această perioadă, în special în zonele expuse.
• Asigurați obiectele care ar putea fi luate de vânt, cum ar fi mobilierul de grădină, antenele sau alte echipamente exterioare.
• Fiți atenți la posibilele avarii la rețelele de electricitate și comunicați orice incident autorităților competente.

Continue Reading

Cele mai vizualizate